Desmond
Vakantie / Vervoer Leestijd: 3 minuten
We weten het natuurlijk al een tijdje, maar nergens is de benzine zo duur als in ons eigen kikkerlandje. We leggen je precies uit waarom het zo hoog is en hoe jij op je benzine kunt besparen! Lees het artikel

Zó bespaar jij op je tankkosten! Tips + advies

Leestijd: 3 minuten

Waarom is tanken zo duur in Nederland?

De voornaamste reden van onze hoge brandstofprijzen is te wijten aan accijnzen. De Nederlandse staat heft maar liefst € 0,79  over een liter benzine (2019).De voornaamste reden is dat de Nederlandse staat maar liefst € 0,79 heft over een liter benzine (2019). Bij diesel ligt dit iets lager met € 0,50 per liter. De accijns op gas is daarmee het laagst en bedraagt € 0,19 per liter. De staat verdiend goed aan deze accijnzen. In 2017 wist het rijk een kleine 4 miljard euro binnen te halen. Je kunt dus wel begrijpen dat deze accijnzen niet snel zal gaan verdwijnen. De inkomsten vanuit accijnzen voor brandstof maakt daarmee een groot gedeelte uit van de jaarlijkse staatsbegroting.

Ons kleine buurlandje Luxemburg is al sinds jaar en dag het land dat de laagste benzineprijs hanteert binnen  Europa. Een liter benzine is in dit pittoreske landje al snel € 0,55 goedkoper dan bij ons. Het verschil met diesel en gas bedraagt zo'n € 0,30 minder dan in Nederland. Dus ben je toevallig in de buurt? Tank je auto dan nog even goedkoop vol in Luxemburg!

5 tips om te besparen op benzine

1) Dynamische prijsbepaling

Pomphouders passen de prijzen van hun brandstof constant aan. Bij drukke tijden gaat de prijs omhoog. Bij rustige tijden gaan de prijzen omlaag. Hiermee proberen zij een concurrentievoordeel te behalen wanneer het wat rustiger is. Daarnaast pakken ze meer winst tijdens de drukke tijden, aangezien mensen dan geneigd zijn een iets hogere prijs te accepteren.

Tanken in de ochtendspits is over het algemeen ook goedkoper dan tanken in de avondspits. Kies dus altijd voor een rustige tijd in de ochtend om maximaal te besparen op je brandstof.

2) Tank niet op maandag

Tankstations hanteren geen hogere prijzen op maandag, maar voeren daarentegen nauwelijks tot nooit kortingen toe op deze eerste werkdag van de week. Zaterdag is in de regel de dag waarop de meeste acties en kortingen worden toegepast door pomphouders.

 

3) Ga pas tanken als je tank leeg is

Zoals je begrijpt verbruik je meer brandstof als de weerstand groter wordt. Of het nu een harde wind is waar je tegen in rijdt of je vervoert meerdere mensen mee in je auto. Het extra gewicht betekent uiteindelijk een hoger brandstofverbruik. Dit houdt dus ook in dat de benzinetank zelf gewicht met zich meedraagt. Het is daarom aan te bevelen om pas te gaan tanken als de tank bijna leeg is. Op het laatste moment is de benzinetank lichter en verbruik je dus minder benzine en bespaar je geld.

 

4) Controleer je bandenspanning regelmatig

Zorg er voor dat je bandenspanning altijd in orde is. Als je banden te zacht zijn, zul je dit terug gaan zien in je brandstofverbruik. Daarnaast is het natuurlijk ook niet veilig om met banden te rijden die geen optimale wegligging kunnen garanderen. Stikstof is eventueel een goed alternatief voor lucht. Het ontsnapt namelijk minder snel uit de band, waardoor je enkel periodiek je banden hoeft te controleren. Je kunt dit echter alleen laten doen bij de garage en dus niet zelf bij een reguliere pompstation.

 

5) Tank voornamelijk in steden en dorpen

Is je weleens opgevallen dat je gemiddeld per 20 km maar één tankstation tegenkomt op de snelweg? Hierdoor is de concurrentie op de rijkswegen dus zeer laag te noemen. Dit resulteert in hogere brandstofprijzen dan als je zou tanken in een stad of dorp. Hier zijn immers meer opties te vinden, die dus ook direct met elkaar concurreren. Tank daarom eerst even in je eigen woonplaats voordat je een lange reis gaat maken. Zo bespaar je weer wat euro's op je benzine!
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog een goed advies of een bruikbare tip om te besparen op brandstof?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel