Richard
Vrije Tijd / Online Leestijd: 3 minuten
Chromebooks, laptops, MacBooks, soms is het logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Tegenwoordig bestaan er zo veel soorten laptops dat het kiezen van de juiste onmogelijk lijkt. In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen een Chromebook en Windows-laptop, en welke wij je aanraden om te kiezen op basis van je behoeften. Lees het artikel

Een Chromebook of een Laptop - Welke moet je kopen?

Leestijd: 3 minuten

Wat ga je op de laptop doen?

Als we kijken naar of een Chromebook of laptop beter bij je past, is het belangrijk om in kaart te brengen welke activiteiten je uit gaat voeren op de laptop. Chromebooks kennen namelijk een aantal limitaties en wij willen niet dat je voor verrassingen komt te staan. Voor basisgebruik is een Chromebook aan te raden. Als we praten over ‘basisgebruik’, praten we over activiteiten als:

  • Verzenden van e-mails
  • Surfen op het internet
  • Bewerken van documenten
Werken op je laptop

Mocht je uitgebreidere en zwaardere taken willen doen, is een Chromebook helaas niet geschikt. Chromebooks bevatten vaak maar rond de 4 GB RAM wat simpelweg te weinig is voor zware software, en op Chromebooks is het niet mogelijk om software van derden te installeren. De enige apps die je kan draaien zijn die te vinden zijn op Google Play, waardoor een Chromebook voor veel mensen snel af valt.

Wat mag de laptop kosten?

Als we kijken naar de prijs, dan wint de Chromebook het eigenlijk altijd. Er zijn al goede Chromebooks te vinden tussen de €250 en €500, waarbij Windows-laptops pas vanaf €500 basismodel laptops aanbieden.
Mocht je alsnog een Windows-laptop willen kopen, dan heb je natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om tussen de laptop aanbiedingen te kijken die online te vinden zijn, of een prachtexemplaar te scoren tijdens Black Friday.

Ben je vaak onderweg?

Als je vaak onderweg bent kan het verstandig zijn om een Chromebook te overwegen. Over het algemeen hebben deze een kleiner schermformaat wat een hoop scheelt qua gewicht. Daarnaast zitten er ook geen krachtige componenten zoals een goede videokaart in, waardoor de laptop ook een stuk lichter is.
Natuurlijk is een Chromebook hier niet gelijk ‘beter’ in, aangezien je ook gewoon kunt kiezen voor bijvoorbeeld een 14 inch Windows-laptop. Echter zijn deze vaak een 2-in-1 model en daardoor erg prijzig.

Speel je graag video games?

Mocht je een fan zijn om af even toe even je favoriete game op te starten, dan is een Chromebook een no-go. Chromebooks hebben niet de juiste processor en videokaart om games te spelen. Daarnaast wordt het grootste deel van de games, naast bijvoorbeeld browser games, niet ondersteund.

Online video games spelen

Natuurlijk is dit wel vervelend aangezien gaming laptops niet goedkoop zijn. Zoek daarom online naar gaming laptop deals, aangezien er vaak webshops zijn die korting geven op hun oudere modellen. Zo kan je snel honderden euro’s besparen wat je bijvoorbeeld bij je eerste paar games kan leggen.

De batterijduur van een laptop vs. die van een Chromebook

Instapmodellen van Chromebooks, die nog geen €300 kosten, hebben vaak al een batterijduur van meer dan tien uur. Als we kijken hoeveel een Windows laptop kost met een soortgelijke batterijduur, dan worden we niet blij. Voor de beste laptops met soortgelijke batterijduur betaal je al snel het dubbele, waardoor de voorkeur op dit gebied zeker uit gaat naar een Chromebook

-------

Conclusie

Zoals je hebt gelezen is het lastig voor ons om te zeggen of je een Chromebook of laptop moet kopen. Met de punten die wij hebben behandeld en vragen die wij hebben gesteld hopen wij dat je nu een keuze kunt maken en het meest passende product kunt kiezen.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel