Richard
Vrije Tijd / Online Leestijd: 4 minuten
Een VPN of languit een virtueel particulier netwerk is de laatste jaren uitgegroeid tot een onmisbare app voor internetgebruikers. In Nederland gebruiken we het meestal om onze locatie te verplaatsen naar elders in de wereld. Lees het artikel

Een goedkope VPN vs een dure VPN

Leestijd: 4 minuten

Op deze manier kan je bijvoorbeeld buitenlandse streamingdiensten beschikbaar maken voor jouw locatie. Maar VPN’s hebben nog tal van voordelen. We vergelijken de prijs-kwaliteitsverhouding tussen goedkope en dure VPN’s en vertellen je meer over de verschillende mogelijkheden.

Wat doet een VPN precies?

Eerst en vooral is het belangrijk om te begrijpen wat een VPN nu precies allemaal doet. Deze verbergt je IP-adres voor de websites en services die je bezoekt. Ook andere internetgebruikers zullen je IP-adres niet kunnen terugvinden. Op diverse multimedia kan je een programma van een VPN-aanbieder installeren: zoals een smartphone, computer, laptop en spelconsoles. Afhankelijk van welke VPN je installeert en welke prijs je hiervoor wilt betalen, zal je er verschillende mogelijkheden mee hebben. Bij een beperkt aantal, veelal dure routers, kan je de VPN ook installeren op de router zelf. Als je je te ver van de VPN router begeeft om er verbinding mee te maken, graaf je als het ware een beveiligde tunnel naar je eigen vaste, beveiligde internet netwerk.

Wanneer komt een VPN van pas?

Aangezien cybercrime de laatste jaren enorm is toegenomen, kan je best gebruik maken van een VPN ter bescherming van je gegevens. Naast het wijzigen van je locatie zal een goede VPN je ook helpen met het privé houden van al je internetactiviteiten. Het weerhoudt websites en andere organisaties om je te tracken wanneer je over het internet surft. Dit voordeel is vooral belangrijk als je surft in landen waar de persvrijheid niet hoog staat aangeschreven. Ook wanneer je surft op een publiek internetnetwerk kunnen hackers, of de beheerder van dit netwerk je gegevens onderscheppen. Een VPN helpt dit voorkomen. Naast het installeren van een VPN, kan je de internetverbinding van je multimedia nog op een andere manier controleren en beschermen. Hiervoor zijn diverse programma’s ontwikkeld.

Wanneer ga je voor een gratis VPN?

Een gratis VPN kan in sommige gevallen een goede oplossing zijn. Indien je hiervoor kiest zal de hoeveelheid data die je maandelijks ter beschikking krijgt beperkt zijn. Wil je toch meer data gebruiken, zal je voor deze VPN moeten betalen. De meeste VPN’s zullen niet genoeg gratis data aanbieden om een film van bijvoorbeeld 150 minuten te kijken. Daarnaast zullen gratis VPN’s logischerwijs voor een tragere verbinding zorgen in vergelijking met betalende. Ook de keuze uit landen waar je jezelf naartoe teleporteert zijn hier beperkt. Een gratis VPN valt dus enkel maar aan te raden als je het eens eenmalig wil gebruiken.

Wanneer ga je voor een goedkope VPN?

Ben jij iemand die zijn VPN geregeld zal gebruiken maar niet al te veel dure extra’s nodig heeft? Dan zal een goedkope VPN volstaan. Bijvoorbeeld als je het enkel maar gebruikt om films te streamen op een buitenlandse site. De benodigde VPN’s vind je al voor € 5 per maand. Deze VPN’s zijn over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk en je zal genieten van meer privacy en een optimale internetverbinding. Daarnaast zal je je locatie kunnen verplaatsen naar bijna ieder land ter wereld. De meeste consumenten zullen het beste af zijn bij het aankopen van een goedkope VPN.

Wanneer ga je voor een duurdere VPN?

Consumenten die een dure VPN aanschaffen, kiezen automatisch voor een VPN met verschillende opties. Dat maakt deze VPN ook net duurder. Deze VPN’s hebben bijvoorbeeld een extra beveiligde encryptie of een snellere internetverbinding in vergelijking met een goedkopere VPN. Consumenten die een grote hoeveelheid data verwerken zoals gamers of bedrijven hebben baat bij het aanschaffen van een duurdere VPN. Het gebruik van deze VPN’s vragen ook meer technische kennis dan de goedkope versies.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel wat meer inzicht gekregen in de werking en mogelijkheden van een VPN. Eigenlijk zou iedereen er één op zijn laptop moeten hebben, al is het maar een gratis versie om te gebruiken indien nodig.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke VPN heb jij?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel