Richard
Vrije Tijd / Online Leestijd: 3 minuten
De Nederlandse overheid beschouwt poker als een kansspel en niet als een sport. Dat leidt al jarenlang tot onenigheid. Niet alleen in ons land. Over heel de wereld heerst er discussie over. Liefhebbers van het kaartspel zijn ervan overtuigd dat vaardigheden onontbeerlijk zijn om goed te kunnen spelen. Lees het artikel

Is poker een sport of niet? Dit zijn de pro’s en con’s

Leestijd: 3 minuten

Sceptici beweren dat de geluksfactor een te grote rol speelt om poker onder dezelfde noemer te plaatsen als schaken of andere denksporten. Maakt het een verschil? Zeker. Poker valt nu onder de kansspelwetgeving. De organisatie van een pokertoernooi moet voldoen aan strenge voorwaarden en een overtreding wordt bestraft met hoge boetes.

Poker online is een grote hit

Sinds casino’s online gingen is de interesse voor poker fors toegenomen. Het is het populairste kaartspel en wereldwijd worden online toernooien georganiseerd met duizelingwekkende prijzenpotten. Om poker online te spelen hoef je niet eerst enkele vrienden uit te nodigen of je te verplaatsen. Je kan eender wanneer en waar een pokerapp openen, inzetten en spelen. Je vindt er gidsen die beginners wegwijs maken in het spel en je kiest zelf je avatar en achtergrond. Je hoeft dus je identiteit niet bekend te maken.

Waarom poker een sport is

De definitie van sport luidt: “een activiteit waarbij fysieke inspanning en vaardigheid bij betrokken is en waarbij een individu of een ploeg het opneemt tegen een ander of anderen om amusementsredenen”. Er is een dunne lijn tussen wat valt onder categorie ‘spel’ of als ‘sport’ wordt erkend. Poker danst daarop. Een doorslaggevend argument kan zijn dat het fysiek element ontbreekt maar zo eenvoudig is het niet. In de schaaksport ontbreekt ook het fysiek element maar wordt schaken toch erkend als sport omdat het element vaardigheid doorweegt. Zonder vaardigheid kan je geen schaakkampioen worden. Pokeraars beweren dat vaardigheden noodzakelijk zijn om poker te kunnen spelen en het dus ook een denksport is.

Waarom poker geen sport is

Zonder vaardigheid is er wel een reële kans om een pokertoernooi te winnen en de hoofdprijs mee naar huis te nemen. Dat bewees Chris Moneymaker in 2003 toen hij als recreatieve pokerspeler de World Series of Poker in Las Vegas won en 2.500.000 dollar mee naar huis nam. Zijn overwinning leidde tot een ‘pokerboom’. Het publiek zag dat iemand zonder veel ervaring de jackpot kon winnen en ging massaal aan het pokeren. Het was voor sceptici het ultieme bewijs dat de geluksfactor een te belangrijke rol speelt om poker als sport te erkennen en het dus een kansspel is.

Aanvaard door International Mind Sports Association

De International Mind Sports Association heeft poker in 2010 al aanvaard als denksport. De Nederlandse overheid doet dat vooralsnog niet. Wie een pokertoernooi organiseert met een prijzenpot is onderhevig aan de kansspelwet. Dat wil zeggen dat de winnaar 30,1 procent belasting betaalt op het prijzengeld het bedrag hoger is dan 454 euro. Het zal de deelnemers aan het jaarlijkse Nederlands kampioenschap Pokeren niet afschrikken. Traditioneel nemen 9000 deelnemers deel aan het toernooi. De eerste online editie in 2020 was een groot succes met 400 aanmeldingen op een dag.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wanneer heb laat voor het laatst een potje poker gespeeld?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel