Richard
Vrije Tijd / Online Leestijd: 3 minuten
De Arbowet dicteert dat werkgevers moeten zorgen voor een ergonomische werkplek voor hun medewerkers. Dat is onderdeel van de zorgplicht van werkgevers, maar heeft ook pluspunten voor de werkgever zelf: de kans op ziekteverzuim door het werk wordt ermee verkleind. Ook bij een thuiswerkplek is ergonomie belangrijk. Maar waar moet een ergonomische werkplek eigenlijk aan voldoen? Lees het artikel

Waar moet een ergonomische werkplek aan voldoen?

Leestijd: 3 minuten

Verstelbare bureaustoel

Om te beginnen is voor een ergonomische werkplek een ergonomische bureaustoel nodig. Dat wil zeggen dat de bureaustoel een goede rugsteun heeft en verstelbaar is. Het moet mogelijk zijn om met de rug rechtop tegen de rugleuning en met de voeten plat op de grond te kunnen zitten, waarbij het bovenbeen en onderbeen idealiter in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar staan. De stoel moet hierop ingesteld kunnen worden.

Zit-sta-bureau

Hoewel een zit-sta-bureau niet direct een verplichting is, is het wel de beste keuze. Het is namelijk niet gezond om de hele dag zittend te werken. Maar ook de hele dag staand werken is niet per se ideaal, omdat de doorbloeding in de voeten en benen erdoor vermindert. Een zit-sta-bureau heeft een bureaublad dat in dusdanige mate verstelbaar is dat er afgewisseld kan worden tussen staand en zittend werken.

Monitor computer op de juiste plaats

Man achter een pc met de monitor op de juiste hoogte

Mensen die achter een computer werken, moeten een beeldscherm hebben dat juist gepositioneerd is om de nekspieren en de ogen zo veel mogelijk te ontzien. Om te voorkomen dat er de hele dag omhoog, opzij of omlaag gekeken moet worden, moet de monitor recht voor de medewerker staan met de bovenrand op ooghoogte. De ideale afstand tussen het hoofd en het beeldscherm is een armlengte.

Ergonomische muis

Tijdens het werken achter de computer, wordt de computermuis veel gebruikt. Soms heeft men de hand er lang achter elkaar op liggen. Om RSI-klachten te voorkomen, is het verstandig om te investeren in een ergonomische muis. Dit is een zogenaamde verticale muis die voorkomt dat de arm onnodig gespannen wordt. Het werken met zo’n verticale muis is even wennen, maar het vermindert wel de kans op een muisarm flink.

Toetsenbord en polssteun

Omdat het belangrijk is om rechtop te zitten, is de beste positie van het toetsenbord in de buurt van de rand van het bureau, naar de buik toe. De houding die men dan aanneemt om te kunnen werken maakt dat de schouders ontspannen kunnen worden. Wel is het een goed idee om een polssteun toe te voegen vóór het toetsenbord. Deze kun je bevestigen aan het toetsenbord. Een polssteun zorgt voor ondersteuning voor de polsen en voorkomt dat men het toetsenbord alsnog van zich af duwt en alsnog de schouders belast.

Headsets voor telefoneren

Werknemers die veel moeten bellen tijdens het werk hebben de neiging om de telefoon tussen het oor en de schouder te klemmen. Dit veroorzaakt al snel nekklachten omdat één kant van de nek voor een relatief lange tijd opgerekt wordt. Een oplossing hiervoor is een headset. Dat maakt het ook een stuk makkelijker om tijdens het gesprek de computer te bedienen.
Naast deze zaken is het verstandig om ook aandacht te schenken aan verlichting. De oogspieren moeten het hardst werken van allemaal en de juiste verlichting speel een belangrijke rol in het ontzien van de ogen. Te veel licht maakt dat het moeilijker wordt om het beeldscherm af te lezen, zeker als er reflecties op het scherm ontstaan. Tegenlicht is erg vermoeiend voor de ogen. Kies dus zowel de verlichting als de plaatsing van het beeldscherm verstandig.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel