Richard
Vrije Tijd / Online Leestijd: 4 minuten
Windows is een van de populairste besturingssystemen voor computers, smartphones en tablets. Naast Windows is natuurlijk iOS ook een hele bekende. Een besturingssysteem is noodzakelijk om te hebben, omdat je anders geen software op je apparaat kan downloaden. Maar, wat zijn nu de voordelen van Windows 11? Lees het artikel

Werken met Windows 11

Leestijd: 4 minuten

Onder software behoren alle apps, zoals Internet Explorer of een van de Microsoft Office programma’s, zoals Word. Ook hardware, zoals bijvoorbeeld een muis kun je niet aansluiten op je computer of tablet als er geen besturingssysteem op zit. Wat kun je er bijvoorbeeld mee en hoe kun je eraan komen?

Wat is Windows 11?

Windows 11 is het nieuwste Windows NT-besturingssysteem en is ontwikkeld door Microsoft. NT staat voor ‘New Technology’, omdat dit besturingssysteem niet op MS-DOS gebaseerd is. Deze afkorting staat weer voor ‘Microsoft Disk Operating System’, een besturingssysteem voor persoonlijke computers. Het NT-besturingssysteem is eigenlijk speciaal ontworpen voor professioneel gebruik, maar kan ook zeker thuis gebruikt worden.

Wat zijn de voordelen van Windows 11?

Uiteraard is het nieuwe Windows besturingssysteem wat moderner dan Windows 10. De apps hebben voornamelijk een modernere uitstraling gekregen. Denk bijvoorbeeld aan Word, PowerPoint en andere Microsoft Office apps. Je kunt nu office kopen studenten 2021, om in elk geval de nieuwe features van Microsoft Office te testen. 

Daarnaast zijn er ook weer een aantal nieuwe thema’s toegevoegd waar je uit kunt kiezen. Wat opvalt is dat de rest van de aanpassingen, een beetje iets weg hebben van iOS. Zo staan de vernieuwde icoontjes in het midden van de taakbalk, wat herkenbaar is voor MacBook gebruikers. Bovendien maakt Windows 11 gebruik van widgets en voeg je bij de start knop jouw meest gebruikte apps toe. Voor iOS gebruikers komen deze functies vast bekend voor.

Wat ook handig is, is de nieuwe snap layouts. Dat betekent eigenlijk dat je jouw beeld in verschillende delen kunt splitsen. Zo kun je wel 3 programma’s tegelijk op je beeld laten verschijnen en zelf de layout daarvan aanpassen. Dat is wel zo handig voor op je werk of op school, als je vaak met verschillende programma’s moet werken. Ook voor het schrijven van artikelen, werkstukken, scripties, blogs en andere stukken is die snap layout een uitkomst. En wat dacht je van online vergaderingen, met het toenemende aantal thuiswerkers? Terwijl je aan de ene kant je collega’s in beeld hebt, kun je aan de andere kant van je scherm gewoon de stukken doorlezen, en daaronder tegelijk aantekeningen maken. Multitasken werd je nog nooit zo makkelijk gemaakt.

Wie het afgelopen jaar thuis heeft moeten studeren of werken, is vast bekend met Teams, een app van Microsoft die beeldbellen en chatten mogelijk maakt. Het is een app die door veel bedrijven en scholen gebruikt wordt dezer dagen en daarom is deze app als standaard toevoegt op je taakbalk. Voor de Teams gebruikers is het voordelig, dat scheelt in ieder geval een hoop installaties. Windows 11 Education is daardoor ook een echte uitkomst voor studenten.

Ook voor gamers is Windows 11 interessant. Zo zijn er twee functies van de Xbox in dit nieuwe besturingssysteem geïntegreerd, zo worden de games bijvoorbeeld in grafische kaart geladen. Daarnaast wordt de Xbox app in Windows 11 gezet. Simpel gezegd kunnen Xbox spelers met een Xbox game pass hun spellen nu ook op een ander toestel spelen, zoals bijvoorbeeld een computer, mits er Windows 11 op is geïnstalleerd.

Een ander groot verschil is de Microsoft Store. Deze wordt helemaal veranderd, waardoor het nog makkelijker is om apps te zoeken. Daarnaast zijn er een hoop apps aan toegevoegd. Zelfs Android apps kunnen gedownload worden als je in het bezit bent van Windows 11. Om het installeren van apps die nieuw zijn of die je nog niet kent te bevorderen, worden er ook ‘stories’ toegevoegd aan de Microsoft Store.

Hoe krijg ik Windows 11?

Naar verwachting krijgen alle Windows 10 gebruikers vanaf 2022 de mogelijkheid om hun besturingssysteem te upgraden naar Windows 11. Ook nieuwe computers zullen binnenkort voorzien zijn van Windows 11. Dus voor wie binnenkort een nieuwe laptop of computer aan wil schaffen, kan wel eens het geluk hebben dat het apparaat voorzien is van Windows 11. Helaas kunnen niet alle computers straks het nieuwe besturingssysteem installeren. Met de PC Health Check van Microsoft kun je nagaan of jouw computer technisch gezien gezond is voor Windows 11 besturingssysteem. Mocht jouw computer het niet aan kunnen, dan laat deze Microsoft tool ook zien, waardoor je dit systeem niet kan installeren.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Gebruik jij ook Window 11?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel