Lan
Vrije Tijd / Online Leestijd: 3 minuten
Goedkoop kan al snel duurkoop worden als je niet goed op let. Dit geldt ook voor jouw VPN. Is dit te voorkomen? Lees snel verder, want wij vertellen je waar je op moet letten. Lees het artikel

Zorg dat je goedkope VPN geen duurkoop wordt

Leestijd: 3 minuten

Goedkope VPN’s zijn al een grote upgrade van de gratis versies die als Free VPN server staan aangeprezen, maar goedkoop kan snel duurkoop worden. Een goedkope aanbieder kan niet de premium diensten aanbieden van een duurdere aanbieder. Waar kun je zoal op letten als je op zoek gaat naar een goedkope aanbieder?

Hoe zit het met de anonimiteit?

Voor veel mensen is anonimiteit belangrijk. De afgelopen jaren werd steeds duidelijker wat het belang van privacy online is. Je moet er niet aan denken dat je privégegevens uitlekken, dat anderen weten welke websites je bezoekt en wat je daar doet. Of dat financiële gegevens uitlekken, waardoor criminelen een flinke buit kunnen binnenhalen. Een VPN zorgt ervoor dat je relatief anoniem kunt surfen. Je gebruikt een buitenlands IP-adres, maakt verbinding met een buitenlandse server en de data die je verstuurt en ontvangt, wordt versleuteld.

Om echt optimaal van je anonimiteit te genieten, is het belangrijk dat je let op wat de aanbieders opslaan. Worden er logs bijgehouden van wat je doet? En met wie worden die logs gedeeld? Van aanbieders in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Australië weten we dat ze verplicht gegevens moeten delen met de overheid. We noemen deze landen de ‘Five Eyes’. Je kunt dus beter kiezen voor een aanbieder uit een ander land, dan voor een goedkopere aanbieder binnen deze jurisdicties. Binnen de Europese Unie bijvoorbeeld gelden voor iedereen die regels rondom online privacy.

Kun je buitenlandse films en series kijken?

Met een goedkope VPN kun je vaak gebruik maken van servers in het buitenland. Handig als je bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix wilt bekijken of als je naar radiozenders wilt luisteren die in Nederland geblokkeerd zijn. De Amerikaanse Netflix heeft een veel uitgebreider aanbod dan de Nederlandse variant, dus het gebruiken van een VPN kan een goed idee zijn.

Vaak lukt het inloggen wel, maar kun je ook echt kijken? Met andere woorden: is er genoeg bandbreedte, is de verbinding snel genoeg en is de verbinding vooral ook stabiel genoeg? Je kunt wel stellen dat je de verbinding met veel andere gebruikers moet delen als de VPN-aanbieder erg goedkope abonnementen aanbiedt. Dan kan het zijn dat de reden waarom je de VPN hebt afgenomen - het kijken van buitenlandse films en series - toch een stuk lastiger gaat dan je had gedacht.

Voor het bekijken van films en series kun je misschien beter kijken naar een iets kostbaarder alternatief. Vaak is het bij deze alternatieven mogelijk eerst een tijdje de dienst op proef af te nemen. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet.

Andere eigenschappen

Op het internet zijn veel goedkope VPN-providers te vinden. Sommigen bieden abonnementen aan voor nog geen euro per maand. De goedkoopste VPN is natuurlijk een aantrekkelijke keuze, maar waarschijnlijk niet de beste keuze.

Je kunt naast de hiervoor genoemde eigenschappen ook letten op het gebruikersgemak van de software, de stabiliteit van het netwerk, of je er randapparatuur bij kunt gebruiken, welke landen beschikbaar zijn en natuurlijk de kwaliteit en de prijs.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Maak jij al gebruik van een goede VPN?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel