Kim
Vrije Tijd / Ontspanning Leestijd: 4 minuten
Ben je bezig met je rijbewijs en ga je binnenkort theorie-examen doen? Dan is je doel natuurlijk om in één keer te slagen. Toch blijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet namelijk heel veel theorie leren en het ook nog eens kunnen toepassen tijdens inzichtsvragen. Best een uitdaging dus! In dit artikel lees je hoe jij je examen in één keer kunt halen. Veel succes! Lees het artikel

7 tips om in één keer voor je theorie-examen te slagen

Leestijd: 4 minuten

Tip 1: Onderschat het examen niet

Uit onderzoek blijkt dat minder dan 50% van de kandidaten het theorie examen in één keer haalt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal komt het doordat het examen onderschat wordt. Doe dit dus vooral niet als je in één keer wilt slagen. Je moet namelijk minimaal 13 van de 25 gevaarherkenningsvragen goed hebben, 10 van de 12 vragen over verkeersregels goed hebben en 25 van de 28 verkeersinzichtvragen correct beantwoorden.
 

Tip 2: Vraag het examen ruim van te voren aan

 

Een goede voorbereiding kost tijd, vraag daarom ruim van te voren jouw theorie-examen aan. Dit zorgt ervoor dat je er op je gemak naar toe kunt werken en dus geen stress hoeft te hebben over tijd tekort. Het leren en oefenen kost vaak meer tijd dat je verwacht.

Tip 3: Leer alle theorie goed

Nu je weet wanneer jouw theorie examen in ingepland, kun je beginnen met het leren van de theorie. Het is verstandig om hier een planning voor te maken zodat je zeker weet dat je genoeg tijd hebt om voor elk onderwerp goed te kunnen leren. Dit kun je op verschillende manieren doen, verstandig is wel om te beginnen met de theorie een keertje door te lezen. Hierna kun je bijvoorbeeld een samenvatting maken of je laat je overhoren om te kijken wat je onthouden hebt.
 

Tip 4: Oefen met online theorie-examens

Met alleen leren en lezen is het onwaarschijnlijk dat jij je examen in één keer gaat halen. Je gaat de theorie namelijk pas echt goed begrijpen als je het kunt toepassen tijdens een toets. Online kun je proefexamens maken die erg lijken op het echte theorie-examen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een verkeerssituatie waarbij jij moet laten zien dat je situaties goed kunt inschatten en de juiste verkeersregels toepast. Verder bestaat het examen uit vragen over gevaarherkenning en verkeersregels. Benieuwd hoe zo’n examen eruit ziet? Probeer hier dan een gratis proefexamen.

Tip 5: Leer van je fouten

Na een paar oefenexamens zal je erachter komen waar je zwakke en sterke punten liggen. Het is verstandig om de onderwerpen waarop je veel fouten maakt nog eens goed te leren. Het voordeel van oefenen met online theorie examens is dat ze je laten zien wat je fout hebt gedaan en wat het juiste antwoord is. Vond je het echt een hele lastige vraag? Maak er dan een foto van of schrijf het even op. Kijk er op een later moment nog eens naar om te kijken of je het nu beter begrijpt. Zo weet jij zeker dat je deze fout niet gaat maken tijdens het echte theorie-examen.
 

Tip 6: Oefen met de stof in de praktijk

Zodra je de deur uitstapt krijg je met verkeersregels te maken. Je kunt de theorie overal terug vinden in je omgeving.  Let bijvoorbeeld op verkeersborden onderweg, herken jij alle functies? Let ook extra goed op als je in de bus of auto zit. Probeer van te voren de situatie in te schatten en te kijken welke verkeersregels van toepassing zijn. Als je al rijlessen volgt is het helemaal handig om de theorie toe te passen in de praktijk.


Tip 7: Ga goed voorbereid naar het examen toe

En dan is het zover: je gaat examen doen. Je gaat naar het CBR om je examen te doen. Vergeet niet om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen en je reserveringsnummer. Voor veel mensen het theorie-examen maken een spannend moment. Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor je examen. Het examen doen is al spannend genoeg. Je wilt natuurlijk niet ook nog hoeven te stressen over te laat te komen. Iets te vroeg zijn is helemaal niet erg, dit geeft je de tijd om misschien nog even je samenvatting door te lezen. Mocht het nou toch niet lukken om in één keer te slagen is dit natuurlijk helemaal niet erg! Gewoon nog wat extra examens maken en dan komt het allemaal goed.  Raadpleeg vooraf wel de site van het CBR om op de hoogte te blijven van alle maatregelen omtrent corona.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe leer jij voor je theorie-examen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel