Richard
Vrije Tijd / Ontspanning Leestijd: 3 minuten
Als je net jouw ultieme droombaan hebt gevonden en het werkende leven instapt, dan lijkt het pensioen nog heel ver weg. Het is iets waar je waarschijnlijk nog helemaal niet mee bezig bent. Dat komt later wel. Hoewel veel mensen zo denken, is het toch verstandig om hier ook al op jongere leeftijd mee bezig te zijn. Het biedt namelijk veel voordelen als je vroegtijdig begint met het opbouwen van pensioen. Lees het artikel

Dit is waarom je extra vroeg moet beginnen met het opbouwen van pensioen

Leestijd: 3 minuten

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf (aanvullend) pensioen op te bouwen bij Evi van Lanschot. Maar waarom zou je hier nu al mee bezig zijn? We zetten de belangrijkste redenen voor je op een rij.

Groter kapitaal opbouwen

Het grootste voordeel van vroeg beginnen, is natuurlijk dat je sneller een groot kapitaal kunt opbouwen. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker je je uiteindelijke doel kunt behalen. Niet omdat je maandelijks meer in je pensioenpot stopt, maar omdat je simpelweg langer de tijd hebt. Hoe later je begint met het opbouwen van pensioen, hoe lastiger het wordt om een fijn bedrag bij elkaar te sparen. Bovendien ontvang je onder de streep uiteindelijk meer rente, omdat je gedurende een langere periode rente hebt mogen ontvangen. De kans is dan ook groot dat jouw pensioenpot bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd groot genoeg is om comfortabel van te kunnen leven. Dat geeft veel meer zekerheid voor de toekomst.

Fiscale voordelen

Wist je dat het opbouwen van (aanvullend) pensioen op jonge leeftijd ook veel fiscale voordelen kan hebben? De inleg voor je pensioen is namelijk fiscaal aftrekbaar. Het inkomen waar je nu dus belasting over betaalt, wordt verlaagd met de inleg voor het pensioen. Dat zorgt ervoor dat je minder geld kwijt bent aan inkomstenbelasting en misschien zelfs wel jaarlijks wat terug kunt krijgen. Ook nu levert het opbouwen van pensioen je dus al de nodige financiële voordelen op.

Sommige mensen zijn bang dat ze tijdens het opbouwen van hun pensioen ook extra vermogensbelasting moeten betalen. In tegenstelling tot je andere vermogen, valt pensioenopbouw echter niet in box 3. Het wordt dus niet op dezelfde manier gezien als spaargeld of beleggingen. Het is dus niet nodig om hier vermogensbelasting over te betalen. Dat maakt pensioen opbouwen aantrekkelijker dan simpelweg geld op een spaarrekening zetten.

Houd er wel rekening mee dat je op het moment dat je pensioen wordt uitgekeerd, hier natuurlijk wel belasting over moet betalen. Meestal ben je dan echter op een leeftijd dat je ook minder belasting hoeft te betalen, dus dan geniet je eigenlijk van een extra fiscaal voordeel.

Meer financiële ruimte

Het grootste voordeel van extra pensioen opbouwen, is natuurlijk dat je hierdoor over meer financiële ruimte in de toekomst beschikt. Nu heb je misschien nog weinig extra vaste lasten. Je bent net begonnen, nog geen gezin of andere verplichtingen en het leven lacht je toe. Op latere leeftijd kunnen de kosten echter steeds hoger worden. Je hebt meer mensen om voor te zorgen, een hoge hypotheek om af te lossen en je wilt ook gewoon nog graag leuke dingen blijven doen. Dan is het prettig om de zekerheid van een extra ‘inkomen’ te hebben zodra je stopt met werken.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel