Lan
Vrije Tijd / Sport Leestijd: 4 minuten
De sportscholen blijven waarschijnlijk nog wel even gesloten. Voldoende beweging is echter belangrijk om gezond, fit en vrolijk te blijven. Gelukkig zijn er genoeg leuke alternatieven om je ook thuis in het zweet te werken. Aan deze activiteiten heb je waarschijnlijk nog niet gedacht. Bekijk dus snel onze tips en kom van de bank af! Lees het artikel

3x leuke manieren om thuis fit te blijven

Leestijd: 4 minuten
 

Onderstaande activiteiten kun je prima alleen en in de woonkamer doen:

Dansen

Dit heb je nodig: zorg dat je voldoende beweegruimte hebt en iets om muziek/video’s mee af te spelen. Optioneel: een grote spiegel waarin je jezelf helemaal kunt zien.

Bewonder jij dansers ook zo? En wil je stiekem ook goed kunnen dansen? Dit is hét moment om wat moves te leren. Youtube staat namelijk vol met tutorials voor beginners en gevorderde dansers. Zoek op ‘dance tutorial’ + eventueel de titel van jouw favoriete nummer. Of bekijk ‘How to …’ filmpjes als je basisstappen van een bepaalde dansstijl wilt leren. Blijf oefenen en wie weet steel jij de show op de vele feestjes na de coronacrisis.

Om je een handje op weg te helpen, hebben we een aantal leuke Youtube channels voor je op een rijtje gezet:

Is een choreografie aanleren niks voor jou? Dansen is net zo leuk zonder ingewikkelde pasjes. Zet je favoriete playlist aan zetten en dans gewoon op jouw manier door de kamer. De perfecte manier om te ontstressen! En hoe langer je bezig bent, des te meer calorieën je verbrandt.

Tabata

Dit heb je nodig: Youtube of een smartphone en een waterflesje (je zult het hard nodig hebben). Een matje kan ook handig zijn.

Heb je weleens van Tabata gehoord? Dit is een vorm van HIIT (High Intensity Interval Training) en is ontwikkeld door Dr. Izumi Tabata. Het idee is dat je 20 seconden lang dezelfde oefening zo vaak mogelijk en met maximale intensiteit doet. Hierbij kun je denken aan squats, push ups, burpees, planks en noem maar op. Na de 20 seconden houd je 10 seconden rust. Dit herhaal je 8 keer, dus in totaal ben je 4 minuten bezig met dezelfde oefening. Twee oefeningen met elkaar mixen kan natuurlijk ook. Je zult misschien denken: 4 minuten valt vast mee… maar je bent erg intensief bezig. Vervolgens begin je een nieuwe Tabata ronde met een nieuwe oefening.

Er zijn meerdere manieren om Tabata te doen. Je kan zelf aan de slag en oefeningen uitkiezen. Er zijn veel gratis Tabata apps met handige timers die je kunt downloaden. Enkele voorbeelden zijn: Tabata-timer en Tabata Fitness Timer. Er zijn ook apps met programma’s compleet met de oefeningen die je kunt doen.

Niet genoeg opslaggeheugen om een app te downloaden? Maak je geen zorgen! Tabata is erg populair, zo geliefd dat er genoeg kant-en-klare muziek voor te vinden is. Dit zijn nummers die je kent van de radio, maar dan aangepast aan de tabata intervallen. Er wordt dus voor je afgeteld. Na 20 seconden hoor je dat het tijd is voor een pauze en vervolgens wordt er weer afgeteld. Superhandig dus! Zoek hiervoor op Youtube of Spotify op ‘tabata music’.

Wil je zelf een volledige Tabata workout proberen? Dan raden we aan om dit aan te houden:
1. Opwarmen: 5 minuten
2. Rust: 1 minuut (ook om je muziek, timer of tabata app klaar te zetten)
3. Tabatas: 3 rondes van 4 minuten (met 1 tot 2 minuten rust tussen de rondes)
4. Cooldown

Het kan overigens nóg makkelijker. Op Youtube staan ook veel complete tabata workouts van ong. 25 tot 30 minuten. Een instructeur of instructrice legt de beweging dan uit en vervolgens is het een kwestie van hem/haar volgen.

Touwtjespringen

 

Dit heb je nodig: een springtouw.

Als kind heb je dit ongetwijfeld weleens gedaan. Wist je dat het een effectieve manier is om calorieën te verbranden? Per minuut verbrand je namelijk ongeveer 0,14 kcal per minuut. Wil je berekenen hoeveel calorieën je per sessie verbrandt? Dat kan met deze eenvoudige formule (0,14 x aantal minuten dat je bezig bent x jouw gewicht in kilogram).

Je kunt een gewone springtouw gebruiken, maar ook overwegen om een exemplaar met teller in huis te halen. Een springtouw met teller houdt jouw prestaties bij. Zo kun je precies zien hoe lang je al bezig bent en hoef je niet zelf uit te rekenen hoeveel kcal je hebt weggesprongen. Wil je jouw conditie eens goed verbeteren? Ga dan voor een springtouw die je kunt verzwaren met extra gewichtjes voor een extra intensieve workout. .

Het fijne aan touwtje springen is dat je dit ook lekker in de tuin kunt doen of even tussendoor terwijl je jouw favoriete serie kijkt. Ideaal toch?

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe blijf jij actief tijdens de quarantaine?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel