Lan
Vrije Tijd / Sport Leestijd: 2 minuten
De social-run is een non-stop estafetteloop waarin (oud)cliënten samen met hun zorgverlener in ruim twee dagen 555 kilometer door Nederland rennen. Met als doel meer acceptatie voor mensen met geestelijke problemen. Lees hier meer over! Lees het artikel

Socialrun laat zien dat psychiatrische patiënten gewone mensen zijn

Leestijd: 2 minuten

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 5 mensen een psychische aandoening. En de helft van de Nederlanders krijgt in zijn leven een keer last van psychische klachten. Psychiatrische patiënten voelen zich regelmatig aan de kant gezet. Als ze eenmaal een diagnose hebben, lijken ze niet meer mee te tellen in de maatschappij.

Psychiatrische patiënten zijn ‘gewone’ mensen

Dat moet veranderen, meent onder meer Frank Bonekamp, initiatiefnemer van de Socialrun. Op verschillende manieren laten zien dat deze mensen wel degelijk ‘gewoon’ zijn en dat buitenstaanders vaak onwetend zijn over psychische aandoeningen. De run is daar een voorbeeld van.

Niet iedereen valt in de categorie verwarde of bedreigende personen. Dat is maar een kleine groep. De meeste mensen draaien gewoon in de maatschappij mee, gaan met hun laptoptas naar het werk, maar werken bijvoorbeeld minder uren.

De Socialrun laat zien dat iedereen gelijkwaardig is. “Of je nou een kwetsbaarheid of diagnose hebt, of niet,” zo vertelt een hoofdbehandelaar van de GGZ. Hij liep onlangs de run samen met een van zijn cliënten.

Zijn missie: een inclusieve samenleving

Initiatiefnemer Bonekamp heeft de run ondergebracht in de Stichting Socialrun. Zijn missie: een inclusieve samenleving creëren waarin iedereen, ongeacht aandoening of uitdaging, mee mag doen.

Frank maakte zelf meerdere keren een moeilijke periode door, zijn leven was een chaos, ook al wist hij de sportopleiding aan het Cios af te ronden. Tien jaar lang werkte hij als sportdocent bij justitie, daarna als casemanager in een forensisch ACT team. Gewoon met zijn laptoptas heren naar het werk. Waar hij vooral werkte met mensen die buiten of op het randje van de maatschappij stonden. Hij constateerde op alle vlakken veel (voor)oordelen over deze groep.

De autist of de junk

“Er werd gesproken over ‘die autist’ of ‘die schizo’ en ‘die junk’. Zo’n stempel nam de hele persoon over. Juist daar wilde hij iets aan doen. Hij ontwikkelde de Socialrun die in 2012 voor het eerst plaatsvond. Pas veel later kreeg hij, na wederom een zware periode in zijn leven, zelf de diagnose ADHD.

Bonekamp: “Een stempel dat mij zowel schaamte en onmacht, als herkenning en erkenning opleverde. Na een leven met worstelingen, vielen puzzelstukjes nu eindelijk op zijn plek.” Inmiddels heeft zijn grenzeloze energie zich omgezet in een fulltime baan: het organiseren van de Socialrun.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat vind jij van dit initiatief?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel