Lisa
Vrije Tijd / Sport Leestijd: 3 minuten
Heb jij al eens geyogaad? Het is een ontzettend populaire sport in ons hedendaagse bestaan. Veel zijn enthousiast over deze kalme sport, maar hoe begin je er eigenlijk aan? Je leest hier wat je nodig hebt! Lees het artikel

Yoga, wat is het en hoe begin ik eraan?

Leestijd: 3 minuten

Je hebt er vast al eens van gehoord, het zelf beoefend of eens op televisie gezien; yoga. Het is een eeuwenoude sport. In het oude India ontstaan als school waarbij men leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken.

Tegenwoordig ligt dat net anders. De meest gebruikelijke vorm van yoga is hatha-yoga; een tak die bestaat uit een systeem van oefeningen. Hierbij draait het met name om het verkrijgen van beheersing over de geest en het lichaam. Steeds meer mensen wagen zich aan deze vorm van yoga. Ben je zelf benieuwd? Wij hebben wat tips zodat jij goed voorbereid kunt beginnen.

Yogamat

De yogamat is een must-have. Tijdens het beoefenen van al die poses, moet je genoeg grip onder je handen en voeten hebben. De yogamat zorgt daarvoor. Het is dus van belang dat je het juiste matje aanschaft. Nu denk je misschien; “hoezo ‘juiste matje’? Een yogamat is toch gewoon een yogamat?”. Dat klopt, maar er zijn toch wat kleine verschillen.

Houd bijvoorbeeld rekening met de lengte van de mat. Ben je 1,80 meter lang, dan is een mat van 1,50 meter net wat kort. Er zijn namelijk poses waarbij je plat op de grond ligt. Daarnaast is de dikte van de mat belangrijk. Heb je wat last van je gewrichten, dan is een dikke yogamat prettig. Deze dempt alles net even wat beter. Lees je dus eventjes in voordat je die yogamat aanschaft.

Yogablok

Voor een beginnend yogi of yogini is een yogablok van onschatbare waarde. Overigens wordt dit product niet alleen gebruikt door beginners. Het blok biedt ondersteuning bij het uitvoeren van bepaalde oefeningen.

Wanneer je net begint met yoga is het goed mogelijk dat je nog niet erg lenig bent. Niets mis mee, door het beoefenen van yoga zal jouw lenigheid toenemen, In het begin ervaar je hierdoor mogelijk wel wat ongemakkelijkheden. Mocht dit op jou van toepassing zijn, dan raden wij je zeker aan een yogablok te kopen. Zoals op de foto zichtbaar, helpt het jou de oefeningen uit te voeren.

Overige benodigdheden

Uiteraard is het van belang dat je comfortabele kleding draagt wanneer je yoga beoefend. Je kunt voor de stretchy/strakke kleding kiezen. Maar, ook de lossere broeken en shirts werken prima. Het gaat er met name om dat jij je vrijuit kunt bewegen en prettig voelt in wat je aan hebt. Je vindt bij HEMA een mooie reeks met goedkope sportkleding.

Zorg ook dat je een warme trui en sokken bij je hebt. Yoga is een vrij rustige sport. Bij hatha-yoga zijn de meeste oefeningen langzaam en vaak stilstaand. Je traint de spieren, maar je bent niet volop in beweging. Het is dus goed mogelijk dat je het na de training snel koud krijgt. Om de spieren rustig te laten afkoelen, is een trui aanbevolen.

Last but not least; water. Neem een goede waterfles mee. Yoga is opnieuw geen sport waarbij je tijdens de oefeningen liters achterover moet gooien, maar hydrateren kun je leren!
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat is jouw favoriete yoga-oefening? Laat het ons weten in de reacties!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel