Shanice
Vrije Tijd / Uitstapjes Leestijd: 4 minuten
Nog even wachten en dan zijn Sinterklaas en zijn pieten weer in het land. Maar wat is er dit jaar veranderd naar aanleiding van de pietendiscussie? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet. Lees het artikel

Sinterklaas 2019: alle veranderingen en feesten

Leestijd: 4 minuten

Het Sinterklaasfeest ligt nu al een aantal jaren onder vuur. Er worden verschillende discussies gevoerd, waar tot op heden nog geen concrete uitslag over bekend is. Ook dit jaar zal elke stad zelf bepalen wat de kleur van de pieten gaat zijn. Worden het regenboogpieten, roetveegpieten of blijven het de zwarte pieten, zoals wij ze allemaal gewend zijn? Lees alles over de pieten en alle intochten van 2019.

De nationale intocht

Hoewel vroeger de jaarlijkse intocht van Sinterklaas altijd in Amsterdam plaatsvond, is daar later verandering ingebracht. Wat tot op heden niet veranderde is, dat de Sint en zijn pieten op de stoomboot aanmeerden in de haven, waar alle kinderen zingend op ze stonden te wachten om ze welkom te heten. Wat sinds 1952 een echte traditie is, gaat nu op zaterdag 16 november 2019 veranderen. De intocht van Sinterklaas wordt dit jaar namelijk in Apeldoorn gehouden en aangezien het kanaal te klein is om de Sint daar te ontvangen, komen hij en zijn pieten 16 november per stoomtrein aan.

De kleur van de pieten

De keuze van vervoer is niet de enige verandering die dit jaar door wordt gevoerd bij het sinterklaasfeest. Zoals wij de zwarte pieten gewend zijn, voor zolang als Sinterklaas bestaat, gaat dat vanaf dit jaar veranderen. Vanaf 16 november, zullen de hulpjes van de Sint roetveegpieten zijn. Iedere gemeente is vrij in de keuze om andere pieten in te zetten, alleen voor de nationale intocht zijn enkel roetveegpieten toegestaan.

Folders

Door de hele discussie die nu een aantal jaren bezig is, worden er steeds meer tradities veranderd rondom het sinterklaasfeest. Naast de kleur van de pieten, zijn nu de folders aan de beurt. Waar vroeger Sint en Piet waren afgebeeld op heel wat bladzijden in de speelgoedboeken van Intertoys, Top1Toys en Bol.com, is er nu zelfs geen pepernoot meer in te vinden. Waar kinderen vroeger de scharen en lijmpotten te voorschijn haalden om hun verlanglijstjes te maken, zien de speelgoedboeken er nu heel normaal uit, zonder enig feest thema.

De Club van Sinterklaas

Wat gelukkig niet verandert is, is De Club van Sinterklaas. De club staat 20 jaar en dat vieren ze met een theatertour door Nederland. Ze komen met alle pieten en de Sint naar Terneuzen, Middelburg, Rotterdam, Groningen en Utrecht. Een ander leuk nieuwtje is dat inmiddels de achtste film van De Club van Sinterklaas nu in de bioscopen draait. Het nieuwste verhaal in deze reeks gaat over het boek van de Sint die gestolen is, de filmtitel luidt dan ook: “Waar is het Grote Boek van Sinterklaas?”

De Grote Sinterklaasshow

Ook De Grote Sinterklaasshow belooft dit jaar weer een heus festijn te worden. Samen met K3, Mega Mindy, Nachtwacht, Campus 12, Samson en Gert, Piet Piraat, Kabouter Plop & Baba Yega, zetten Sinterklaas en zijn pieten Studio 100 weer op stelten. Er worden op zaterdag 30 november en zondag 1 december twee shows gegeven. Op zaterdag om 11:30 en 15:00 uur & op zondag om 10:00 en 14:00 uur.

Andere intochten

De nationale sinterklaasintocht is dit jaar in Apeldoorn, maar daarnaast worden er overal in het land ook andere intochten voor de kinderen georganiseerd. De meeste vinden plaats op zaterdag 16 november. De intochten zijn bijvoorbeeld in: Almere, Bergen op Zoom, Breda, Den Haag, Gouda, Lelystad en Scheveningen. Naast 16 november, zijn er ook intochten op zondag 17 november, vrijdag 22 november, zaterdag 23 november, zondag 24 november en zaterdag 30 november. Echter, wisten jullie ook dat er uittochten worden georganiseerd om Sinterklaas en zijn pieten weer uit te zwaaien? Er worden er dit jaar maar liefst twee georganiseerd. Ze vinden plaats in Hulst en Monnickendam op vrijdag 6 december, de dag na het sinterklaasfeest.

Zoek hier naar tickets voor andere sinterklaasfeesten.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Naar welke intocht of Sinterklaasfeest gaan jullie met het gezin?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel