Elektronica / Computer Leestijd: 6 minuten
Ben je aan het uitkijken naar een nieuwe laptop, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Lees verder om wat meer te weten te komen over de verschillende soorten laptops, hun functies en waar je best op let bij de aankoop. Een geïnformeerd consument staat nog zo sterk in zijn schoenen. Lees het artikel

Nieuwe laptop kopen: welke moet ik kiezen?

Leestijd: 6 minuten

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe laptop, maar hebt geen flauw idee waar je naar moet kijken, wat je moet hebben of wat juist niet. Het kiezen van een nieuwe laptop is niet zoals het kopen van een zak chips, er komt namelijk heel veel bij kijken. Laat ik in dit artikel kort beschrijven hoe je een goede keuze maakt voor een nieuwe laptop.

Ik veronderstel dat je keuze uitgaat naar een laptop, omdat je dynamisch bent en het apparaat overal mee naartoe wilt nemen. Om heel snel antwoord te geven op de vraag die misschien in je op komt: ja, een desktop is vaak krachtiger en ‘beter’ dan een laptop. Maar goed, wat wil je met zo’n enorme kast?! Nogmaals, ik zal de laptop onder de loep nemen en je advies geven.

Verschillende soorten laptops

Er bestaat niet één soort laptop (of notebooks, zoals ze tegenwoordig steeds vaker worden genoemd). Elke laptop heeft zijn eigen formaat, al dan niet met DVD-station of HDMI-aansluiting, met een eigen gewicht en eigen hardware. Hardwatte? Dat is de benaming voor “de bouwstenen” van de laptop, of “het binnenste” van de laptop zoals men het vaak noemt. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld de processor, het interne geheugen en opslagcapaciteit. Ongeacht wat deze benamingen betekenen: een betere processor, meer intern geheugen, een grotere opslagcapaciteit.. Groter/meer/beter is altijd duurder. Verderop in het artikel lees je wat voor hardware je het best kunt hebben voor welk soort laptopgebruik.

Dan heb je nog het verschil in besturingssystemen (het geheel van samenwerkende programma’s dat jouw computer aanstuurt). Zo heeft Apple haar eigen Mac-besturingssysteem, zo bestaat het oeroude bekende Windows van Microsoft en heeft Google sinds 2012 haar eigen Chrome-besturingssysteem. Voor welk systeem je moet gaan is een kwestie van smaak, maar ook een kwestie van gebruik.

  • Een Apple apparaat is vaak niet geschikt voor het spelen van games, maar fungeert als topper voor werk en studie.
  • Windows is op de meeste laptops geïnstalleerd en is eenvoudig in gebruik. Je krijgt, mits je niet oplet, wel sneller malware en virussen binnen met het downloaden van vreemde software. Bij Apple computers komt dit probleem veel minder voor.
  • Bij het besturingssysteem van Google gaat nagenoeg al het werk online, via ‘de cloud’. Het besturingssysteem werkt niet zozeer met programma’s, maar met apps (zoals op je smartphone).

De vraag is nu: wat zijn je wensen en eisen? Wat voor prijs ben je bereid te betalen? En nog veel belangrijker: waarvoor ga je de laptop gebruiken?

Welke laptop past bij mij?

Hoe sterk moet de processor zijn? Moet er per se een DVD-station of HDMI-aansluiting in? Hoeveel werkgeheugen moet de laptop hebben? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf logischerwijs stelt bij de aankoop van een nieuwe laptop. Het simpele antwoord luidt: dat hangt af van waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Wil je er zware games op gaan spelen? Is hij slechts bedoeld voor (school)werk? Gebruik je professionele editing software die veel werkkracht vraagt?

Ik wil de laptop gaan gebruiken voor:

Internetten, e-mailen, Facebooken en/of school- en studiewerk

In dat geval heb je voldoende aan een instapprocessor (het motortje van je laptop, wat in principe alle acties uitvoert -een krachtigere processor werkt sneller en kan méér werk aan, maar is ook duurder-). Een Intel i3 zou hier bijvoorbeeld toereikend zijn. Of anders verwoord: je hebt geen dure laptop nodig met allerlei optimale functionaliteiten en rare snufjes.

Ga voor een standaard Internet- of Officelaptop die ongeveer €300 kost. Je wilt misschien wel een wat grotere opslagcapaciteit, om al je school- en studiewerk op te kunnen slaan (hoewel, als het alleen om Word-bestanden gaat zonder al te veel afbeeldingen of fratsen, voldoet een matige opslagcapaciteit ook gewoon). Een harde schijf van 160GB zou prima moeten zijn.

Mocht je echt gaan werken met ingewikkelde verwerkingsprogramma’s, dan heb je waarschijnlijk meer (intern) geheugen nodig én ook een krachtigere processor. Vraag dit na in de winkel waar je de laptop gaat kopen of check online wat voor processor jouw programma vereist om optimaal te functioneren.

Entertainment & gaming

Je hebt hierbij niet genoeg aan een standaard laptop en je dient bijvoorbeeld een goede, krachtige processor te hebben (bijvoorbeeld een Intel i5). Hiermee zorg je ervoor dat de laptop jouw entertainment en games optimaal draait en dat er weinig tot geen haperingen plaatsvinden (of dat je laptop vastloopt omdat hij het allemaal niet meer trekt; ontzettend vervelend!).

Ook moet je best wel wat intern geheugen hebben (denk aan 4GB tot 8GB), wat betekent dat je laptop meerdere taken tegelijkertijd (goed) kan uitvoeren. Veel hardeschijfcapaciteit is ook aan te raden, aangezien games vaak veel opslag verbruiken (games worden complexer en verbruiken steeds meer van je computer). Een redelijk groot Full-HD-scherm zou ook erg prettig zijn bij het spelen van games of wat voor entertainment dan ook. Een laptop zoals beschreven komt ongeveer op €500.

Hardcore gaming

Zware games spelen vereist enorm veel van je laptop. In vele gevallen gebruiken mensen hiervoor een vaste desktop pc, aangezien deze vaak krachtiger zijn en meer ‘kunnen hebben’. Ze zijn gemakkelijk in het toevoegen van extra hardware en hardware vervangen door betere/krachtigere is vaak geen probleem (bij een laptop is dit allemaal ingewikkelder of onmogelijk).

Wil je toch hardcore gamen op een laptop? Zorg dan voor een snelle, krachtige processor (bijvoorbeeld een Intel i7) en veel intern geheugen (minimaal 8GB). Je laptop moet namelijk veel werk verrichten in weinig tijd en ook veel handelingen tegelijkertijd uit kunnen voeren. Zorg voor minimaal 1000GB aan hardeschijfcapaciteit en zorg ook voor een goede videokaart. Complexe games beschikken namelijk over prachtige graphics (ze zien er dus erg tof uit!), maar dit betekent wel dat je laptop dit moet kunnen verwerken. Een groter beeldscherm zorgt voor een optimale gamebeleving. Je betaalt al snel €1000 voor een echte hardcore gaming laptop. Dit zijn de krachtigste pareltjes van laptop-wereld!

Wanneer je weet wat voor “type laptopper” je bent of gaat worden, vind je snel laptops die voldoen aan jouw eisen. Het heeft weinig tot geen toegevoegde waarde om uitmuntende specificaties beschikbaar te hebben waar je niets mee gaat doen. Een gaming laptop gebruiken om slechts op te internetten en e-mailen is geen verstandige keus. Het “meer is beter” principe gaat niet altijd op, in zoverre dat je laptopbeleving niet zal verbeteren wanneer je een gaming pc gebruikt om standaard dingen mee te doen.

Conclusie

Samenvattend maakt het dus heel veel uit waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Stel vooraf een ‘verlanglijstje’ samen met eisen waaraan jouw laptop moet voldoen (bijvoorbeeld dat hij licht van gewicht moet zijn en een groot scherm moet hebben).

Ook ga je voor jezelf na welk besturingssysteem je graag wilt gaan gebruiken, wat wellicht een kwestie is van smaak of net wat je gewend bent.

Daarna ga je na waarvoor je de laptop wilt gebruiken, aangezien dit veel invloed heeft op de hardware, de kostprijs en het besturingssysteem. Nogmaals, een Apple computer is bijvoorbeeld niet optimaal voor gaming, maar presteert uitmuntend bij werk en studie. Neem dus een extra dagje denkwerk om een juiste laptop te vinden voor jouw gebruik!

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Nuttige tips? Vul gerust aan met jouw ervaringen!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel