Elektronica / Multimedia Leestijd: 4 minuten
Virtual reality, of VR, is een nieuwe techniek die steeds vaker gebruikt wordt. Het kan slim toegepast worden door bijvoorbeeld makelaars of spelontwikkelaars. Wat is virtual reality eigenlijk en hoe kan dit voor jou interessant zijn? We leggen het je uit. Lees het artikel

Virtual reality wordt trending!

Leestijd: 4 minuten

Het was dat moment waarop ik de lange, donkere straat uit liep en een hoek om sloeg. Enkele lantaarnpalen waren nog verlicht, maar een meerderheid gaf enkel duisternis. Heel langzaam liep ik af op een kartonnen doos, die midden op de straat was gezet. Wie liet zoiets daar achter? Een snelle fietser passeerde me en ik schrok. In een hijgend hardlopen snelde ik me naar de kartonnen doos, maar als toverslag verdween deze. Een schaduw onttrok zich voor me op de enigszins verlichte straat; er stond iets of iemand achter me. De schaduw werd groter, ik keek langzaam om en wat ik zag onttrok alle zuurstof uit mijn lichaam. Ik hoorde een stem zeggen om “hem af te doen” en een moment later veranderde fictie weer in werkelijkheid. Mijn virtual reality bril werd afgezet en mijn moeder verklaarde me voor gek dat ik zulke spelletjes nog zo laat aan het spelen was..

Wat is virtual reality?

Het idee van virtual reality (VR) is dat een speciale omgeving toegankelijk wordt die door computers is gegenereerd. Je zet een speciale VR-bril op (of in vaktermen: een headset) en bekijkt hiermee een omgeving die niet bestaat, maar wel levensecht lijkt. Je kunt hierin lopen, rondkijken, de omgeving manipuleren en heel veel dingen doen die je in het dagelijks leven ook kunt. In de nabije toekomst zou het zelfs mogelijk kunnen zijn dingen te ruiken en voelen! Een beetje angstaanjagend is het wel, zo’n wereld die niet bestaat, maar je het idee geeft van wel. Het duurde best wel lang voordat deze techniek het grote publiek bereikte (VR bestaat al decennia!), onder andere vanwege hoge kosten en technische beperkingen. Maar vandaag de dag is virtual reality hotter than hot en grijpen grote bedrijven als Google, Facebook en Microsoft hun kans. Er komen steeds meer VR applicaties, want VR is cool!

Vrouw speelt vechtspel met virtual reality bril

Virtual reality in games en applicaties

Je kunt je wel indenken dat makers van games warm worden van VR mogelijkheden. Hiermee zijn ze namelijk in staat hun spelletjes nog realistischer te maken, door de speler daadwerkelijk door het spel te laten lopen, zelf handelingen te laten doen en daadwerkelijk alles zelf in de hand te hebben. Wanneer je VR op je computer wilt spelen, moet je echter wel beschikken over goede hardware; een VR-omgeving creëren vreet ontzettend veel processorkracht! De VR-toepassingen op je mobiel zijn een stuk beperkter, maar ook dit blijft maar groeien.

Er zijn, naast games, ook nog veel andere VR-applicaties beschikbaar. Zo ontwerp je met bepaalde applicaties 3D-objecten, tekenen en schilderen. Vervolgens kun je om je creatie heen lopen en ‘m op elk vlak keuren. Voor artiesten opent VR hiermee een compleet nieuwe wereld!

VR geeft je bij sommige artiesten zelfs de mogelijkheid om ‘daadwerkelijk’ bij het concert aanwezig te zijn. Paul McCartney en U2 zijn bijvoorbeeld al in 360 graden te bekijken! Omdat  VR gebruikmaakt van zowel beeld als geluid, biedt het hiermee perfecte kansen voor het bekijken van optredens en concerten, met de ervaring alsof je er daadwerkelijk bij bent.
Man bekijkt nieuwe huis via virtual reality bril

Virtual reality bij makelaars

De toepassingen van VR beperken zich niet tot alleen maar entertainment, ook bij het zoeken naar een nieuwe woning kan VR je een handje helpen. Middels je computer, tablet of smartphone bieden sommige makelaars je de mogelijkheid huizen te bekijken vanuit je luie stoel. In nog geen uur tijd heb jij misschien wel tien woningen in vier verschillende steden bekeken, zonder ook maar één keer uit je stoel te hoeven komen. Je kunt middels VR in dat geval op ieder gewenst moment ‘virtueel’ een huis bekijken, alsof je er daadwerkelijk bent. Alle informatie over de woning staat in beeld en bovendien scheelt het veel (kostbare) tijd!

VR is cool, biedt veel mogelijkheden en laat je iets nieuws beleven wat tot op de dag van vandaag nog niet mogelijk is geweest. Echter, de techniek staat nog steeds in de kinderschoenen. Applicaties zijn nog in de testfase, VR-games zijn er maar een handjevol en de reken-/processorkracht van VR is enorm. Mede om deze redenen is VR voor velen nog niet iets wat op de planning staat om te gebruiken, dan wel aan te schaffen.

De toekomst

Zoals bij alles wat met techniek te maken heeft, ontwikkelt het zich enorm snel. Wellicht krijgt VR binnenkort haar langverwachte doorbraak. Met bijvoorbeeld een enorm aanbod aan VR-games, zijn VR-applicaties meer dan normaal, zijn alle ‘te koop’ huizen te bekijken in een 360 graden omgeving en hoeven we geen tientallen euro’s meer te betalen om onze favoriete artiest te zien optreden.

Oké, dat laatste voorstel neem ik terug. Sommige dingen zijn gewoon niet te vervangen door zoiets als VR.

*Zet Paul McCartney nummer op en zingt mee*

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij al eens gebruik gemaakt van virtual reality? Zo ja, hoe?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel