Lan
Elektronica / Huishouden Leestijd: 3 minuten
De energierekening wordt steeds hoger. Het is dus hoog tijd om hier iets aan te doen. Lees hier onze tips! Lees het artikel

Geld besparen op energie

Leestijd: 3 minuten

Het bedrag dat jij betaalt voor energie ligt grotendeels in je eigen handen. Zo kun je zuinig omgaan met energie. Minder verbruik, door bijvoorbeeld je apparaten uit te zetten of de kachel een standje lager te zetten, zorgt er al voor dat jij voordeliger uit bent aan het eind van de maand of het jaar. Kies ook voor een voordelig energiecontract.

Welkomstkorting bij nieuwe aanbieder

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig een welkomstkorting aan. Ze duiden dit ook wel aan als cashback. Door een energiecontract af te sluiten voor een jaar, vervolgens over te stappen en weer het voordeligste contract te kiezen, zorg je niet alleen dat je altijd bij de goedkoopste aanbieder zit, maar ontvang je ook ieder jaar welkomstkorting. Als je dit jaarlijks doet, bespaar je al snel tientallen tot honderden euro's per jaar. Het vooraf bepaalde bedrag aan cashback wordt doorgaans na een jaar uitbetaald en dus niet verrekend met het voorschotbedrag. Zo heb je direct een mooi zakcentje na het ontvangen van de cashback, zonder dat je iets hebt hoeven laten om dit bij elkaar te sparen. Let wel op: indien je jouw energiecontract voortijdig beëindigt, vervalt je recht op de welkomstkorting.

Vergelijk energieleveranciers

Energieleveranciers vergelijken, levert je de beste deal op. Je kunt energieleveranciers vergelijken op een speciale vergelijkingssite waar je exclusieve energiedeals vindt. Deze kun je vaak niet rechtstreeks via de leverancier krijgen. Daarnaast maakt de website het overzichtelijk om zowel te vergelijken op basis van tarieven, welkomstkorting en bijvoorbeeld kosten, zoals leveringskosten. In principe kun je zelf bepalen wanneer je van energieleverancier overstapt. Wel kan het zo zijn dat je een boete krijgt als je tussentijds jouw contract verbreekt. Dit is enkel het geval bij contracten met een vaste looptijd.

Vaste of variabele energietarieven?

Doorgaans heb je de keuze uit een vast of variabel energietarief. Door voor een vast tarief te kiezen, kies je voor zekerheid. Deze energietarieven blijven gelijk tijdens de looptijd van je contract. Je weet dus altijd wat je kwijt bent aan jouw energierekening. Wel kan het zijn dat het bedrag wat lager of hoger uitvalt door je eigen verbruik of bijvoorbeeld een cashbackactie, doordat je een contract hebt afgesloten met welkomstkorting. Kies je voor variabel? Dan kunnen de tarieven die je betaalt tussentijds stijgen of dalen. Het kan dus zo zijn dat je minder gaat betalen door bijvoorbeeld een dalende olieprijs. De prijs die je uiteindelijk betaalt hangt af van de prijzen op de energiemarkt en de waarde van onder andere olie en gas. Bij een variabel contract worden de prijzen meestal twee keer per jaar aangepast. Daarnaast kunnen er tijdens de looptijd van je contract wijzigingen zijn die invloed hebben op de hoogte van de rekening, zoals een wijziging van de energiebelasting. Contracten met vaste tarieven en een looptijd van 1 jaar zijn vaak het voordeligst.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij al gekeken of je jouw energiekosten kunt verlagen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel