Desmond
Elektronica / Huishouden Leestijd: 4 minuten
Er zijn verschillende apps beschikbaar die je helpen om je budget voor boodschappen te plannen en hier uiteindelijk geld op te besparen. In dit artikel schenken we aandacht aan de voordelen van budgetplanner apps en waarom jij er eentje moet downloaden. Maar eerst, veiligheid! Lees het artikel

Kunnen budgetplanner apps helpen om geld te besparen op boodschappen?

Leestijd: 4 minuten

Een gemiddelde volwassen Nederlander geeft ongeveer €6 per dag uit aan voeding. Hoewel het een grote kostenpost is, hebben maar weinig mensen inzicht in het bedrag dat ze uitgeven aan boodschappen. Budgetplanners zijn een goede manier om hier meer inzicht in te krijgen.

Gebruik een VPN

Het is natuurlijk erg belangrijk om veilig gebruik te maken van deze apps. Doordat je gebruik gaat maken van budgetplanners, kunnen hackers ook inzicht krijgen in je financiële gegevens. Ze zien namelijk wat jij wekelijks of maandelijks uitgeeft aan boodschappen. Kunnen ze dit ook aan je locatie koppelen, dan weten ze of er misschien fysiek of digitaal meer te halen valt. Wil je dit voorkomen? Schaf dan een VPN aan. Hiermee kun je je locatie verbergen, zodat de hackers jouw uitgavepatroon niet kunnen koppelen aan je locatie (lees hier meer). Doordat je data versleuteld wordt verzonden en ontvangen, hebben hackers hier vrijwel geen toegang tot. Erg handig dus als jij je uitgavepatroon verborgen wilt houden. Maar welke apps zijn nou geschikt om je budget te plannen?

Mint

De app van Mint is een erg handige app om je uitgavepatroon inzichtelijk te maken. De app houdt zowel inkomend als uitgaand geld bij en is gemakkelijk te verbinden met je rekeningnummer bij je bank. Je krijgt tevens meldingen wanneer je rekeningen moet betalen. De app is ook nog eens gratis te gebruiken, waardoor het voor veel mensen een geschikte app is om mee te beginnen.

PocketGuard

PocketGuard is een betaalde app die je niet alleen inzicht geeft in je huidige uitgavepatroon, er worden op basis van dat uitgavepatroon ook adviezen gegeven om kosten te besparen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om je autoverzekering of telefoonabonnement. Het handige aan de app zijn de verschillende grafieken en visuele staatjes die je tot je beschikking hebt. Op basis van al je inkomsten, uitgaven en financiële doelen voor de toekomst wordt er dan een persoonlijk budget opgesteld.

Wally

De app van Wally doet precies waar je als budgetplanner naar op zoek bent. Er wordt een balans gemaakt van je inkomsten en je uitgaven. Je uitgaven worden gecategoriseerd, zodat je precies ziet waar je uitgaven heen gaan. Het is een app die niet vol is gestopt met allerlei unieke features, maar vooral gericht is op het bieden van een goede budget tool. De app is bovendien gratis te gebruiken, tenzij je meer features wilt, zoals meldingen wanneer je rekeningen moet betalen of wanneer je een financiële mijlpaal hebt bereikt.

Goodbudget

Goodbudget is vooral gericht op getrouwde stellen, koppels of samenwonenden. De app zorgt er namelijk voor dat je als koppel kunt kijken naar het budget dat je aan het dagelijkse huishouden uitgeeft, dus ook aan boodschappen. Je kunt het huishoudbudget in een bepaalde ‘envelop’ doen, zodat je gemakkelijk je uitgaven kunt categoriseren. Dit kun je bijvoorbeeld onderverdelen in ‘boodschappen’, ‘activiteiten’ en ‘uiteten’. Hierdoor kun je vooraf goed plannen waar je je geld aan wilt besteden.

Kun je er daadwerkelijk geld mee besparen?

Het kan zeker helpen om geld te besparen op het doen van boodschappen. Wanneer je namelijk je geld voor boodschappen vooraf bepaalt en in een bepaalde ‘envelop’ hebt gedaan, weet je wat het budget is en ga je dus met een plan naar de supermarkt. Combineer je dit ook nog eens met een boodschappenlijstje, dan word je ook minder gestimuleerd om impulsaankopen te doen. Je wilt je tenslotte aan het budget houden.

Daarnaast kun je er op de lange termijn je voordeel mee doen door bij te houden wat je eet en hoeveel je eet. Wanneer je bijvoorbeeld de ene week €50 hebt uitgegeven aan boodschappen, maar nog een groot deel van je boodschappen in de koelkast liggen, weet je dat je de week erna minder uit hoeft te geven. Zo kun je je budget steeds verder finetunen om uiteindelijk uit te komen op een bedrag dat zorgt voor lekker eten, zonder dat je daarbij eten hoeft weg te gooien. Je kunt dan je budget weer in een andere ‘envelop’ stoppen.

Het kan dus zeker lonen om een budgetplanner te gebruiken om geld te besparen. Het mooie van een budgetplanner is dat deze niet alleen geld bespaart op boodschappen, maar ook op andere kostenposten. Er zijn dus genoeg redenen om een budgetplanner app te installeren. Je krijgt meer grip op je uitgaven en kunt zonder dat je het beseft op veel gebieden geld besparen.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe zorg jij er voor dat je het budget voor de boodschappen goed kunt plannen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel