Fleur
Eten & Drinken / Boodschappen Leestijd: 3 minuten
Weet jij hoeveel voedsel er jaarlijks wordt verspild in Nederland? Als je dit zou weten zou je misschien meer op je eigen voedselverbruik gaan letten. Gemiddeld wordt er jaarlijks voor 5 miljard euro aan eten verspilt in Nederland. Ben jij net zoals ons in shock van dit bedrag? Kijk dan eens naar onze tips om je eigen voedselverspilling te minderen. Niet alleen verbeter je de wereld hiermee, maar ook je portemonnee wordt er blij van. Jij als consument kan helpen het verschil te maken! Lees het artikel

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Leestijd: 3 minuten

Koop producten van initiatieven die voedselverspilling tegengaan

Wil jij ook de voedselverspilling tegengaan? Dan is producten kopen van bedrijven die actief voedselverspilling tegengaan een heel goed idee. Deze producten zijn gemaakt van producten die normaal gesproken weggegooid zouden worden, zoals bijvoorbeeld een misvormde komkommer of tomaat. Deze producten smaken nog altijd even goed, maar worden door hoe het eruit ziet niet in de schappen gelegd. Niemand ziet in een soep dat bijvoorbeeld de paprika misvormd was. Het is dus enorm zonde dat dit allemaal wordt weggegooid. Bedrijven die dit doen zijn bijvoorbeeld Kromkommer of de Verspillingsfabriek.

Wanneer koop je het en consumeer je het?

Veel voedsel wordt weggegooid, omdat het over de datum is. Mensen kopen tegenwoordig veel boodschappen in, waardoor de helft in de kast blijft liggen en te laat geconsumeerd moet worden. Hierdoor verspil je automatisch veel voedsel wat prima gegeten kon worden.  Koop dus voortaan producten met een lange houdbaarheidsdatum als je boodschappen gaat doen.

Bedenk wanneer je het product wilt gaan consumeren en bekijk dan welke houdbaarheidsdatum hier goed bij past. Slim is om even te zoeken in de schappen naar het langst houdbare product. Dit kan bijvoorbeeld per fles melk verschillen, dit hangt namelijk af van de productiedatum. Vaak zijn de producten die dicht bij hun houdbaarheidsdatum zitten in de aanbieding, dus dit is ook weer mooi meegenomen. Kijk dus ook even naar de producten die in de aanbieding zijn. Als je weet wanneer je iets wilt consumeren, wordt boodschappen doen een stuk makkelijker en waarschijnlijk ook voordeliger.

Maak een plan voordat je boodschappen gaat doen


De verleiding is enorm groot om veel meer te kopen dan nodig is. De supermarkt ligt vol met heerlijke producten die lastig zijn te weerstaan. Een goede manier om dit tegen te gaan, is een weekplan maken. Kijk van te voren wat je wilt gaan eten en ga met dat lijstje boodschappen doen. Hierdoor je koop een stuk minder onnodige producten, die je waarschijnlijk later weer weg moet gooien. Ook kun je voordat je boodschappen gaat doen even in je kasten kijken. Ligt er nog wat dat je moet opmaken of gebruiken? Gebruik dit en doe dit voordat het te laat is. Dit zal je ook nog eens geld besparen.

Hoeveel mensen eten er mee?


Nog een manier om voedselverspilling tegen gaan is door op maat te koken. Zorg ervoor dat je een hoeveelheid aan eten maakt voor precies de hoeveelheid aan mensen die blijven eten. Dit zal ervoor zorgen dat je uiteindelijk niet veel voedsel hoeft weg te gooien of zelfs niks. Vooral bij producten zoals couscous, rijst en pasta moet je hier vooral op letten. Deze voedingswaren zetten namelijk uit zodra je ze kookt. De hoeveelheid wordt dus nog groter in de pan. Een tip: gebruik het eetmaatje of een maatbeker om de juiste hoeveelheden te bereiden.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe vaak gooi jij je eten weg?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel