Shanice
Eten & Drinken / Drinken Leestijd: 5 minuten
Heb jij ook met jezelf afgesproken om geen alcohol te drinken in de maand januari? Als het jou minder makkelijk af ging, is dit artikel de moeite waard om te lezen. Wij geven jou de voordelen van een alcoholvrije maand én tips om het wél vol te houden. Lees het artikel

Dry January: wat zijn de voordelen en hoe houd je het vol?

Leestijd: 5 minuten

Januari staat altijd in het teken van de goede voornemens. De afspraken die wij dan vaak met ons zelf maken zijn: ‘afvallen’, ‘meer sporten’ en ‘minder drinken’. Die laatste is dit jaar populairder dan ooit. Massaal doen we mee aan Dry January. Maar, wat voor voordelen brengt het met zich mee? Is het het allemaal waard om dat glas wijn voor één maand te laten staan? En hoe houd je het uiteindelijk vol? Wij bespreken het in dit artikel.

Voordelen 

1. Je bespaart geld

Natuurlijk niet geheel onbelangrijk, is dat je geld overhoudt in je portemonnee. Een glas wijn kost gemiddeld € 4,00 en een mixdrankje is al helemaal duur. De rekening loopt dan ook hoog op, als je een aantal borrels drinkt op één avond. Hoeveel denk jij te besparen in januari? Dat bedrag kun je mooi aan andere leuke dingen besteden deze maand! Hier kun je nog wat leuke kortingen vinden.

2. Je nachtrust verbetert

Als je een borrel te veel op hebt, val je als een blok in slaap na een avond uit. Maar, alcohol zorgt er toch echt voor dat je slechter slaapt. Je slaapt namelijk erg onrustig met een alcoholische versnapering in je bloed. Alcohol verstoort namelijk je REM-slaap, waardoor je minder uitgerust wakker wordt. Het gevolg is dat jij jezelf helemaal niet fit voelt.

3. Je verliest kilo’s

Het is je vast niet ontgaan dat er veel calorieën in alcohol zitten. In sommige gevallen zelfs meer dan wanneer je eiwitten en koolhydraten eet. Doordat je dat glaasje wijn laat staan, zul je daarom dus af gaan vallen. Bovendien gaat alcohol vaak gepaard met vette snacks. Een borrel is natuurlijk niet compleet zonder een lekkere versnapering én alcohol stimuleert onze eetlust. Je zult wellicht minder bitterballen, kaasplankjes of andere lekkernijen snacken als jij dat wijntje niet neemt. Dubbele kans dat jij wat gewicht zult verliezen. En dat is natuurlijk heel mooi meegenomen.

4. Je hebt minder kans op ziektes

Dat je deze maand wat kilo’s gaat verliezen en beter slaapt zijn nog niet de belangrijkste voordelen. Als jij stopt met het drinken van alcohol kan jouw levervet worden vermindert. Daarnaast heb je kans dat je cholesterol en bloedsuikerspiegel omlaag gaan, waardoor de kans op hartziekten en diabetes ook vermindert. Als jouw lichaam wat gezonder en meer uitgerust is, kan het zich ook beter beschermen tegen ziektekiemen van buitenaf. Als je alcohol drinkt, is jouw lichaam zich aan het verzetten om inwendige ontstekingen tegen te gaan. Dat heeft weer effect op jouw immuunsysteem. Zit je er niet op te wachten om ziek te worden? Als je meedoet aan Dry January heb je al minder kans om ziek te worden.

5. Je huid glanst weer

Alcohol is vochtafdrijvend. Dit betekent dat het vocht uit je lichaam wordt onttrokken en je vaker naar het toilet moet. Het gevolg van een tekort aan vocht is een droge en grauwe huid. Hydrateer jezelf genoeg met water deze maand en laat jouw huid weer stralen.

Hoe houd je het vol?

Je hebt dan wel voor jezelf besloten om één maand te stoppen met drinken, maar hoe ga je dat volhouden? Dat is namelijk het moeilijkste van de goede voornemens. Wij hebben 3 tips voor je op een rijtje gezet en kunnen 3 apps aanbevelen die het nét wat makkelijker maken.

1. Maak jouw deelname bekend

Als je eenmaal besloten hebt om één maand lang niet te drinken, zorg dan dat je naasten hier ook van weten. Door te vertellen dat je niet meer drinkt, maak je het officieel. Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen, maar hoe meer mensen in jouw omgeving ervan weten, hoe makkelijker het is om vol te houden. Zij kunnen jou eventueel tegenhouden als je toch dat biertje of wijntje wil gaan bestellen

2. Onthoud waarom je mee doet

Niemand dwingt jou om één maand te stoppen met drinken. Als je toch meedoet, zul je daar een belangrijke reden voor hebben. Onthoud te allen tijde wat deze reden is, om door te zetten. Hierboven staan in elk geval verschillende goede redenen om het te proberen.

3. Probeer alcoholvrije varianten

Als je de smaak van dat biertje of wijntje toch heel erg mist, kun je alsnog de alcoholvrije variant uit proberen. De smaak van 0,0% bier is ietsje anders dan van normaal bier, maar dat betekent niet dat het minder lekker is. Als jij een cocktaildrinker bent, dan kun je natuurlijk verschillende mocktails proberen. Dit zijn cocktails zonder alcohol. Alle alcoholvrije dranken vind je hier.

Apps

Je kunt het zo gek niet bedenken en er is wel een app voor ontwikkeld. Dat betekent dat er ook apps zijn om jou bij te staan in deze alcoholvrije maand.

1. Dry January

Deze app houdt jouw voortgang bij. Je ziet hoeveel dagen je geen borrel hebt genomen en hoeveel geld je hebt bespaard tot nu toe. Je kunt ook in de grafieken jouw relatie met alcohol zien. Zo zie je wat er precies is veranderd door de maand heen.

2. I am Sober

Ook met deze app kun je zien hoelang je het volhoudt zonder alcohol. Alle mijlpalen worden voor je op een rijtje gezet. Daarnaast heb je de mogelijkheid om jouw triggers vast te leggen. Zo kun je contact leggen met andere mensen die ook op dat punt zijn. Dan ben je niet de enige die getriggerd wordt om aan de alcohol te schieten. En is het makkelijker om samen de verleiding te weerstaan.

3. Saying When

Met deze app kun je bijhouden hoeveel en wanneer je drinkt. Je ziet dan wanneer jij drang voelt om te gaan drinken. Je leert op deze manier meer over je drinkgedrag, wat ideaal is als je langer wil stoppen met drinken. Dry January kan een proefperiode zijn, maar waarom houd je het niet gewoon wat langer vol?

Vind je het toch moeilijk om dit voornemen vol te houden? Lees dan eens ons artikel ‘Goede voornemens, hoe hou je ze dit keer wel vol?

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat zijn jouw goede voornemens voor 2020?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel