Vrije Tijd / Ontspanning Leestijd: 5 minuten
3, 2, 1… Gelukkig nieuwjaar! 2017 is net begonnen, een nieuw jaar vol nieuwe kansen. Voor veel mensen is de jaarwisseling dan ook een punt om te reflecteren over het afgelopen jaar en veranderingen in gang te zetten. In 2016 maakte maar liefst 80% van de Nederlanders goede voornemens, bij slechts 17% worden deze daadwerkelijk bereikt. In dit artikel geef ik je een aantal tips om in 2017 je voornemens nu eens echt uit te voeren. Lees het artikel

Goede voornemens, hoe hou je ze dit keer wel vol?

Leestijd: 5 minuten

Wat wil jij veranderen dit jaar? Is het je doel om meer te gaan sporten en wil je dat gebakje laten staan? Of staat het vinden van een droombaan bovenaan je wensenlijstje? Wil je beter letten op je portemonnee en wat extraatjes overhouden voor iets leuks? Goeie voornemens zijn snel gemaakt, maar hoe pak je ze nu echt aan? Hieronder geven we een aantal tips aan de hand van concrete voorbeelden.

Kies voor een gezondere levensstijl

Als je je hebt voorgenomen om in 2017 een gezondere levensstijl aan te wenden, klinkt dat nog vrij abstract. Er zijn echter heel wat simpele trucjes om je doel daadwerkelijk te bereiken:

1. Maak de stappen concreet

In plaats van te zeggen dat je gezonder gaat leven, neem je je voor om twee keer per week te sporten, alleen in het weekend alcohol te drinken en zes dagen per week te koken met verse groenten.

Vervolgens kun je deze voornemens omzetten in concrete actiepunten per week of dag, net wat voor jou het beste werkt. Heb je in de ochtend al een rondje hardgelopen dan vink je dit punt vast af van je lijstje! Het werkt motiverend en je doel zweeft niet meer als een grote onbereikbare wolk boven je hoofd.

2. Maak er iets leuks van.

Heb je een hekel aan sporten? Dan gaat dit actiepunt al snel als een moetje voelen en dat helpt niet om je doel te behalen. Het beste is om er iets leuks van te maken. Kies voor een sport waar je wel plezier aan beleeft of spreek met een vriend(in) af om naar de sportschool te gaan. Door samen te gaan zeg je minder snel af en steun je elkaar in het bereiken van je doel.

3. Bereid je voor!

Een andere tip om je gezonde levensstijl vol te houden, is om nu alvast na te denken over verleidelijke situaties. Stel je voor: je bent op verjaardagbezoek bij je nichtje en je krijgt een stuk slagroomtaart aangeboden, wat doe je dan? Of wat doe je als het op vrijdag weer tijd is voor de wekelijkse frietlunch op je werk? Door je vast voor te bereiden op deze situaties, hou je je makkelijker aan je gestelde doelen.

Zuiniger omgaan met geld?

Heb jij een gat in de hand en geef je je zuurverdiende geld veel te makkelijk uit? Dan kan het slim zijn om in 2017 iets beter op je financiën te gaan letten. Wat kun je heel makkelijk doen om dit voornemen uit te voeren?

1. Noteer een overzicht.

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Overzicht geeft rust en laat gelijk zien waar jij eventueel nog wat extra op kan besparen. Is die vierde nieuwe trui echt nodig?

2. Bespaar op dagelijkse boodschappen

Een punt waarop bijna iedereen kan besparen zijn de wekelijkse boodschappen. In de supermarkt kun je zo het beste kiezen voor het huismerk. Het lijkt een kleine verandering, maar dit kan een hoop schelen in je portemonnee.

3. Speur naar korting!

Bij veel (dure) aankopen valt veel te besparen door op kortingsacties en leuke aanbiedingen te letten. Neem een kijkje hier op Goedkoop.nl en ontdek waarop jij nog besparen!

Het geld dat je overhoudt, zet je opzij op een spaarrekening. Van dit geld kun je aan het eind van het jaar genieten van een prachtige vakantie of je gebruikt het om nu eindelijk eens die nieuwe vloer in je huis te leggen waar je nooit een budget voor had.

Iets nieuws leren

Wil je dat jouw 2017 in het teken staat van je persoonlijke ontwikkeling? Wil je nu eindelijk eens die cursus Spaans volgen of wil je je opleiding dit jaar echt afronden? Een populair voornemen is om iets nieuws te leren in het komende jaar. Dit klinkt echter makkelijker dan het is. Spaans leren is hartstikke leuk, maar kost wel enorm veel tijd. Het gevaar voor afhaken ligt zo al snel op de loer.

Een studie afronden of een cursus volgen brengt vele stappen en lessen met zich mee. Dit doel ondervangt zo dus meerdere subdoelen. Door deze voor jezelf op een rijtje te zetten, maak je het een stuk duidelijker wat er nog moet gebeuren voordat je jouw doel hebt bereikt. Om je motivatie te houden, kan het slim zijn om aan elk subdoel een beloning te koppelen. Lukt het je bijvoorbeeld om in het Spaans eten te bestellen of heb je die moeilijke tussentoets gehaald, dan verdien je een lekkere reep chocola (of maar net wat jou stimuleert!).

Heb je zelf een heel ander doel voor ogen? Om dat te bereiken, kun je dezelfde soort stappen toepassen als bij bovenstaande voorbeelden. We vatten het hieronder de belangrijkste punten nog even voor je samen:

  • Maak je doelen concreet en zet ze om in een realistisch actieplan;
  • Hou het leuk en zorg voor goede support in je omgeving;
  • Nieuwe gewoontes aanleren kost tijd, dus heb een beetje geduld met jezelf als het niet gelijk lukt;
  • En tot slot: beloon je zelf als je een (sub)doel hebt behaald.

Heb je inspiratie opgedaan om met jouw voornemens aan de slag te gaan? We wensen je veel succes met het bereiken van je doelen.

Bron: nos.nl

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat ga jij veranderen in 2017 en heb je nog goede tips voor ons?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel