Claudia
Eten & Drinken / Koken Leestijd: 2 minuten
Koken duur? Welnee. Als je één keer in Italië geweest bent, weet je dat besparen op ingrediënten weliswaar onzin is, maar ook dat de ingrediënten voor de meeste traditionele gerechten juist helemaal niet duur zijn. Twee originele Italiaanse pastarecepten voor minder dan €2,50 per persoon! Lees het artikel

Klassieke Italiaanse pasta's: heerlijk én goedkoop!

Leestijd: 2 minuten

Goedkoop, gezond én lekker koken

Wanneer je aan het eind van de maand nog salaris over hebt, lijkt het moeilijk om goedkoop en toch lekker te koken. De energieleveranciers, de belastingen en alle andere rekeningen zijn dan wel betaald, dus je wilt ook een beetje genieten. Doe het zoals de Italianen: goedkoop, gezond en lekker. Maak deze twee klassiekers en geniet.

Spaghetti aglio, olio e peperoncini (2 personen)

Dit gerecht is misschien wel het allergoedkoopste dat er bestaat, ook omdat je alle ingrediënten meestal toch wel in huis hebt: spaghetti, olijfolie, zout en knoflook. Chilivlokken (peperoncini) en peterselie zijn een must en een lekker stukje brood en Parmezaanse kaas horen hier ook wel bij. Bak een teen knoflook en wat chilivlokken in flink wat olijfolie (niet je dure!), totdat de knoflook begint te kleuren. Gooi de teen knoflook weg, zet de pan aan de kant en kook de spaghetti al dente met een eetlepel zout in het kookwater. Snijd intussen wat platte peterselie fijn. Giet de pasta af, meng hem met de nog warme olie, strooi de peterselie eroverheen en klaar is Kees. Opdienen met wat brood en natuurlijk de Parmezaan.

Spaghetti al pomodoro (2 personen)

Het leuke van dit gerecht is dat je de saus iedere keer weer een andere draai kunt geven. Geen basilicum in huis? Dan gebruik je toch wat rozemarijn of peterselie. Duik voor de rest in je voorraadkast: een half blikje tomatenpulp, wat tomatenconcentraat, een teen knoflook, zout en peper, olijfolie, Parmezaanse kaas en natuurlijk de spaghetti zelf. Bak de gehakte knoflook in de olie, twee minuutjes ongeveer. Gooi er een eetlepel tomatenconcentraat bij en meng met de knoflook, zodat deze niet verder gaart. Doe de tomatenpulp erbij en de kruiden die je voorhanden hebt en laat twintig minuten pruttelen. Breng op smaak met zout. Kook intussen de pasta met flink wat zout. Giet grotendeels af, voeg de pasta aan de saus toe en serveer met Parmezaanse kaas (al hoeft dat niet).

La cucina povera

De Italiaanse keuken is juist zo beroemd omdat ze zich onderscheidt door het kleine aantal ingrediënten dat bij de klassieke maaltijden gebruikt wordt. Dat is ooit ontstaan uit schaarste en heet 'La cucina povera', oftewel de arme keuken. Dat kun je ironisch opvatten, maar het is wel een feit: één van de beste keukens ter wereld is toevallig een keuken met veelal budgetmaaltijden. Buon appetito!

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke pasta is jouw favoriet?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel