Richard
Geldzaken / Sparen Leestijd: 5 minuten
Historisch gezien zijn Nederlanders goede spaarders. Wat opvalt is dat we dit voornamelijk via pensioenfondsen doen, terwijl het bij andere landen vaker op individuele basis gebeurt. Nederlanders staan momenteel een pak twijfelachtiger ten opzichte van individueel sparen. Dit heeft deels te maken met de historisch lage rentetarieven op Nederlandse spaarrekeningen. Lees het artikel

De 5 beste alternatieven voor sparen

Leestijd: 5 minuten

Volgens cijfers van het CBS heeft de gemiddelde Nederlander in het jaar 2020 bijna €2400 op zijn spaarrekening gezet, ongeveer €200 per maand. Dit is een pak meer dan het jaar ervoor. Dit heeft deels te maken met de historisch lage rentetarieven op Nederlandse spaarrekeningen. Momenteel zijn er niet veel banken die een rentetarief van meer dan 1% aanbieden, wat bijlange niet genoeg is om de inflatie te ontlopen. Dat betekent dat jouw spaargeld elk jaar aan koopkracht verliest.
Maar niet getreurd: sparen is lang niet je enige optie om financieel welvarender te worden. In dit artikel geven we je een overzicht van de 5 beste alternatieven voor sparen.

Beleggen op de beurs

Met beleggen op de beurs bedoelen we het kopen van aandelen of het investeren in bepaalde fondsen.
Beleggen in individuele aandelen levert vaak goed rendement op - stel je voor dat je twintig jaar geleden in Amazon en Google had geïnvesteerd - maar er bestaat natuurlijk ook een grote kans dat je je inleg verliest. Daar komt nog eens bij kijken dat het voor de gemiddelde Nederlander niet zo eenvoudig is om hiermee te beginnen. Je zal immers veel onderzoek moeten doen en de markt actief in de gaten moeten houden.


Een betere optie om te beleggen op de beurs, is gewoon brede indexfondsen aankopen. Dit zijn fondsen die deeltjes van de beste bedrijven in een bepaalde markt bezitten. Het bekendste en wellicht beste voorbeeld hiervan is de S&P500, de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten op het vlak van marktkapitalisatie.

Een voordeel van te investeren in die index is dat deze tot dusver altijd omhoog is gegaan. Onderzoek doen is overbodig. Je investeert en laat het verder met rust. Het echt sterke rendement van een dergelijke investering komt immers pas na enkele decennia. Door middel van de dividenden zal je na verloop van tijd een mooie bron van passief inkomen verdienen.

Let op dat bij om het even welke belegging risico komt, dus beleg alleen wat je kan missen.

Investeren in cryptocurrency

Cryptocurrency is een verzameling van digitale munten die gebaseerd zijn op de revolutionaire technologie genaamd “blockchain”. Cryptocurrency bestaat dus alleen digitaal op een gedecentraliseerd netwerk. In theorie is het dus immuun is voor de invloeden van overheden of grote banken.


Er zijn een heleboel mensen die rijk zijn geworden door cryptocurrency, maar het blijft een feit dat beleggen in bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of Dogecoin een zeer riskante vorm van investeren is. De prijs is immers erg volatiel. Op een paar maanden tijd kan de waarde vertienvoudigen of juist volledig kelderen.


Een andere optie is passief beleggen: cryptocurrency aankopen en daar jarenlang niet meer na omkijken. De kans bestaat dat een aantal cryptomunten na een paar jaar sterk in waarde gestegen zullen zijn, hopelijk voldoende om degene die zijn gekelderd te compenseren.


Beleggen in cryptocurrency kan je via allerlei online platformen en brokers, zoals Binance of Coinbase. Een optie van eigen bodem is Bitvavo. Het voordeel van een Nederlandstalige broker is dat je er met iDeal kunt betalen, net als een klantendienst die je in je eigen taal kunt aanspreken. Voor beginners die niets over crypto weten is dat zeker mooi meegenomen.


Let natuurlijk wel op, doe wat onderzoek voordat je een account maakt. Lees een  Bitvavo review of twee, en overloop ook de andere opties op de markt. Zo kies jij de broker die het beste aansluit bij wat je wil bereiken.

Schulden aflossen


Met schulden zitten is geen leuk gevoel. Je hebt geen gemoedsrust als je weet dat je iemand of iets nog geld moet. Hier in Nederland valt dit gelukkig nog mee, zeker in vergelijking met Amerika waar bijna iedereen gebukt gaat onder grote schulden door studies, huizen, kredietkaarten, enzovoort.


De grootste schuld die de gemiddelde Nederland ervaart in zijn of haar leven is een hypotheek. Zelf een huis bezitten is natuurlijk leuk, maar je zit wel gemiddeld tien tot dertig jaar met een vaak stevige schuld.


Als je geld overhebt na het afbetalen van je maandelijkse onkosten en je wilt het niet sparen of beleggen, dan is het sneller aflossen van je schulden een prima optie. Hoe sneller je schuldenvrij bent, hoe sneller je opgelucht adem kan halen in de wetenschap dat je niemand nog iets moet. Daarna gaat elke cent die je verdient naar wat je maar wil!

Vastgoed aankopen

De vastgoedmarkt in Nederland groeit stevig. Het kan zijn dat dit een bubbel is die binnen de kortste keren in elkaar stort, maar voor hetzelfde geld blijven de prijzen gestaag stijgen. Mensen moeten immers altijd ergens wonen en de populatie blijft maar groeien. Een extra huis of appartement aankopen is dus een goede manier om je geld te beleggen.


Er zijn tal van opties om hiervan te profiteren. Ten eerste kan je het opknappen en voor winst verkopen. Als je een beetje handig bent en graag klust, kan je zo actief bijdragen aan de meerwaarde van je investering. Hiernaast is het ook mogelijk om het te verhuren voor een passief inkomen. Zo krijg je elke maand een mooi extra bedrag, wat in alle gevallen meer zal zijn dan de rente op een spaarrekening.

Investeren in je eigen geluk

Dit laatste alternatief is misschien niet meteen wat je in gedachten had, maar het is misschien wel het belangrijkste. In plaats van je geld massaal opzij te zetten voor een later moment, kan je het ook nu investeren in je eigen geluk.


Koop wat cursussen aan over een onderwerp waar je graag over wilt leren, spendeer meer geld aan je favoriete hobby of koop iets moois voor je kinderen. Neem een paar weken onbetaald verlof en maak die verre reis waar je altijd over dagdroomt. Zo maak je herinneringen die je voor altijd bij zullen blijven.


Want waar is geld immers goed voor als je het niet kan gebruiken om een goed en gelukkig leven te leiden?

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel