Geldzaken / Sparen Leestijd: 3 minuten
De spaarrente is laag. Door de hypotheek af te lossen of te starten met beleggen kun je het rendement op je spaargeld verhogen. Maar wat levert nu het meeste op? We gingen op onderzoek en zetten het voor je op een rij. Lees je mee? Lees het artikel

Geld gespaard... Ga je beleggen of de hypotheek aflossen?

Leestijd: 3 minuten

De spaarrente is momenteel historisch laag. Niet zo gek dus dat mensen op zoek gaan naar een hoger rendement voor hun spaargeld. Wie een hypotheek heeft kan ervoor kiezen om deze deels af te lossen. Dit zorgt op 2 manieren voor rendement:

  • Je betaalt hypotheekrente over een lagere hypotheeksom, waardoor je maandlasten dalen.
  • Als je de hypotheek voldoende hebt afgelost kom je in een lagere risicoklasse, met daaraan gekoppeld een lagere hypotheekrente.

Let wel op dat je niet meer aflost dan is afgesproken in het hypotheekcontract. Dit is vaak 10% of 20% van de hypotheeksom per jaar. Los je meer af, dan rekent de bank een boeterente. Dat gaat natuurlijk ten koste van het rendement. Vraag bij twijfel over de hoogte van je boetevrije aflossingsbedrag altijd advies bij je bank.
 

Rendement halen op verlaagde rente of toch beleggen?

Maar hoeveel rendement kun je momenteel nog maken met alle goedkope hypotheken van dit moment? De hypotheekrente is immers al laag waardoor het renteverschil door aflossen laag is. 

Wil je meer rendement behalen? Dan is starten met beleggen een interessant alternatief. Vorig jaar steeg de AEX-index met 17%. Dit wil overigens niet zeggen dat dit ook automatisch jouw rendement is. Hoeveel beleggen oplevert, hangt voor een groot deel samen met het beleggingsproduct dat je kiest. Houd dit dus altijd in gedachten: beleggen is nooit zonder risico, het kan je veel opleveren, maar ook veel kosten.

spaarvarken

Wil jij een poging wagen? Bekijk dan het aanbod van beleggen op FX.nl. Kies voor een van de online brokers, zoals Binck of DEGIRO. Dit zijn betrouwbare brokers waarbij jij op een veilige manier aan de slag kunt met beleggen.

 
 
Bij beleggen geldt natuurlijk wel: resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Een negatief rendement is niet uitgesloten. Pak beleggen dus verstandig aan en ga voor de lange termijn. Zo heb je de grootste kans op veel rendement.

Investeer alleen wat je kunt missen

Beleggen moet natuurlijk wel bij je passen en daarom doe je het enkel met spaargeld waarmee je een risico kunt en wilt nemen. Een concreet antwoord op de vraag wat het beste is om te doen, beleggen of aflossen, is er dus niet. Je weet immers niet wat jouw rendement gaat zijn. Hoe dan ook, door je hypotheek af te lossen weet je in ieder geval zeker dat je geld goed terecht komt, maar met beleggen kun je een hoger rendement halen.

De keuze 'de hypotheek aflossen of beleggen' maak je daarom ook met je gevoel. Word je nerveus als het even wat minder gaat met je belegging? Of wordt je gelukkig van een afgeloste hypotheek? Dit moet je ook meewegen in je keuze.

Mocht je gaan beleggen, wij wensen je alvast veel succes en een hoog rendement toe!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Waar zou jouw voorkeur naar uitgaan: aflossen of beleggen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel