Claudia
Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 3 minuten
Autorijden kost geld. Je hebt te maken met vaste kosten, zoals de wegenbelasting en de auto verzekeren, variabele kosten als benzine, onderhoud, reparaties en eventuele boetes. Daarnaast heb je te maken met afschrijvingen. Wil jij zo goedkoop mogelijk rijden? Lees dan snel deze vier tips om geld te besparen op autorijden. Lees het artikel

Tips voor goedkoop autorijden

Leestijd: 3 minuten

Bespaar op de autoverzekering

De vaste lasten voor autorijden komen maandelijks terug, dus het is mooi als je hierop kunt besparen. Door een wat oudere auto te kopen met een lage dagwaarde kun je de auto goedkoop verzekeren. Deze hoeft namelijk niet zoveel uit te keren wanneer je schade rijdt. Vergelijk ieder jaar de prijzen, want de verzekeraar die dit jaar het goedkoopst is hoeft dat volgend jaar niet te zijn.

Bespaar op de wegenbelasting

Het type auto heeft invloed op de wegenbelasting die je betaalt. Hoeveel je aan wegenbelasting kwijt bent hangt voornamelijk af van het gewicht van de auto en het soort brandstof. Een dieselauto kost 30 tot 50 procent meer aan wegenbelasting dan een benzineauto. Als je maandelijks zo min mogelijk kosten wilt maken, koop je een lichte en zuinige auto. Voor een kleine benzineauto betaal je bijvoorbeeld maar €17,- per maand aan wegenbelasting, terwijl dit bij een zwaardere auto meer dan €50,- kan zijn.

Goedkoop tanken

Een elektrische auto is duurder in aanschaf, maar kan wel een goede keuze zijn als je om het milieu geeft en weinig geld kwijt wilt zijn aan de brandstof. Net als voor de wegenbelasting loont het om een kleine auto te rijden als je weinig kosten wilt. Deze zijn namelijk lichter en daardoor een stuk zuiniger. Oude auto's zijn goedkoper in aanschaf maar over het algemeen minder zuinig dan nieuwe(re) auto's. Zo ligt het gemiddelde verbruik bij nieuwe kleine auto's tussen de 1 op 20 en 1 op 30. Daarnaast kan het heel veel schelen waar je tankt. Doe dit niet direct aan de snelweg, tenzij het echt niet anders kan, want dan betaal je tot wel 15 procent meer.

Besparen op de aanschaf

Na het halen van je theorie en rijbewijs, wil jij een auto. Naast de maandelijkse kosten moet je natuurlijk ook betalen voor de aanschaf van een auto. Ieder jaar en met iedere kilometer verliest een auto iets van zijn waarde. Dat betaal je natuurlijk niet direct, maar je merkt het natuurlijk wel als je je auto inruilt of verkoopt. De waarde is het grootst in de eerste paar jaar, waardoor het over het algemeen verstandig is om een tweedehands auto aan te schaffen. Na vijf jaar kun je de auto een stuk goedkoper aanschaffen en verliest deze minder snel waarde. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ex-leaseauto die nog maar de helft van de nieuwwaarde kost. Wanneer je geen geld hebt om een auto aan te schaffen, kan het populaire private lease ook interessant zijn. Het is hierbij direct duidelijk wat je maandelijks betaalt. Je hoeft alleen nog maar te tanken.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Betaalde jij al deze tijd eigenlijk te veel voor je autoverzekering?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel