Richard
Geldzaken / Verzekeren Leestijd: 3 minuten
We denken liever niet aan de dood. Het leven zit vol met mooie momenten. Dat is natuurlijk alleen maar goed. Toch is het wel verstandig om soms even stil te staan bij de dood. Er zijn namelijk wat zaken die je voor je overlijden moet regelen. Aangezien de dood voor velen onverwachts komt, kun je maar beter vandaag beginnen. Lees het artikel

Voorbereiden op je overlijden: heb je hier al aan gedacht?

Leestijd: 3 minuten

Een uitvaartverzekering

Laten we beginnen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, mocht je die nog niet hebben. Het is belangrijk om deze verzekering ruim voordat je komt te overlijden te hebben. Aangezien de dood vaak heel onverwachts komt, is het slim om deze nu al af te sluiten.

Een uitvaart verzekeren doe je eigenlijk voornamelijk voor je nabestaanden. Zij zijn degenen die de kosten moeten betalen als je ervoor kiest om geen verzekering af te sluiten. Het gaat vaak niet om honderd euro, maar om wel duizenden euro’s. Dat zijn geen bedragen die de meeste mensen als buffer hebben liggen voor dit soort situaties.

Zorg er daarom voor dat je dit soort zaken gewoon op tijd hebt geregeld. Je wilt zelf toch ook het afscheid krijgen dat je verdient? Soms moet een uitvaart klein worden gehouden, omdat de financiële middelen er niet zijn. Dit kun je dus voorkomen door een verzekering af te sluiten.

Je kunt altijd zelf de uitvaartkosten berekenen en op basis daarvan een keuze maken. Wellicht dat je geen uitvaartverzekering wil, maar juist een overlijdensrisicoverzekering. Zoek dat voor jezelf eerst even goed uit. Door zelf al uit te zoeken wat jouw uitvaart ongeveer gaat kosten, kun je daarin een betere keuze maken. Houd er wel rekening mee dat deze kosten altijd nog hoger uit kunnen vallen.

Een andere optie is om geld te sparen voor jouw overlijden. Zorg er dan wel voor dat je nabestaanden erbij kunnen als het zover is.

Zet jouw wensen op papier

Het is belangrijk om jouw wensen op papier te zetten. En dat bedoelen we in de breedste zin van het woord. Wil je bijvoorbeeld gereanimeerd worden? Als je erachter komt dat je dat eigenlijk niet wil, dan zul je dat vast moeten leggen in je medisch dossier. Een DNR-ketting is dan ook verstandig om te bestellen. Zo is het voor omstanders duidelijk dat je niet gereanimeerd wil worden.

De volgende vraag gaat over je organen. Mocht je bijvoorbeeld hersendood raken, wil je dan jouw organen doneren? Tegenwoordig moet iedereen invullen of hij of zij donor wil zijn of niet. Het is een goed moment om daar nu nog eens bij stil te staan. Sta je achter het antwoord dat je destijds hebt gegeven? Of ben je misschien van gedachten veranderd?

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat je zelf graag wil als je komt te overlijden. Heb je bijvoorbeeld een nadrukkelijke wens om begraven te worden? Dan is het belangrijk om daarover te praten met je naasten. Zij moeten van deze wens op de hoogte zijn. Bovendien kun je bijvoorbeeld de wens hebben om jouw leven te vieren met bier en bitterballen in plaats van met thee, koffie en cake.

Naast al deze wensen, wil je vaak ook nog wat financiële zaken op papier zetten. Wie erft jouw nalatenschap? Dat kun je aangeven in jouw testament. Wanneer je dit niet doet, kunnen je bezittingen naar een erfgenaam gaan, waar je zelf niet achter staat. Zorg er daarom voor dat je dit soort zaken vastlegt. Een notaris kan je daarbij helpen.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel