Geldzaken / Sparen Leestijd: 4 minuten
Dat je geld op een spaarrekening parkeren niet meer de meest winstgevende optie is, weten we allemaal. Wat kun je dan wel met je zuurverdiende centen doen? Ik geef je vijf interessante alternatieven. Zo haal je toch nog het maximum uit je geld. Lees het artikel

5 interessante alternatieven voor de klassieke spaarrekening

Leestijd: 4 minuten

Verdien je op dit moment goed en wil je graag wat geld opzijzetten om te sparen? Dan is het verstoppen van je geld in een sok onder je matras zeker niet meer de eerste keuze waar je aan denkt. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een spaarrekening. Je zet je geld apart en je kan het elk moment weer opnemen, mocht het nodig zijn. Maar ook dit is allang niet meer de enige optie om te sparen. Naast de klassieke spaarrekening zijn er andere opties die gezien de huidige lage spaarrente het overwegen waard zijn. Goedkoop.nl zette 5 alternatieve manieren om te sparen voor je op een rijtje.

1. Zet je geld vast

Heb je je spaargeld de komende tijd niet nodig? Dan kun je kiezen voor een depositorekening. Je zet je geld voor een bepaalde tijd vast bij de bank, maar ontvangt hier wel een hogere rente dan bij de klassieke spaarrekening. Zet je je geld bijvoorbeeld voor 5 jaar apart dan loopt het rentepercentage al richting de 1.5%. Dit is dus een relatief eenvoudige manier om je vermogen te verhogen. Het nadeel is wel dat je niet zomaar bij je geld kan als dit nodig is.

2. Je hypotheek aflossen?

Een andere optie is het aflossen van (een deel van) je hypotheek. Woon je in een mooi huis maar betaal je per maand torenhoge lasten? Dan is het wellicht slim om je spaargeld te gebruiken om de hypotheek deels af te lossen. Dit kan je enkele honderden euro’s per jaar schelen! Dit komt doordat de belasting op je spaargeld momenteel hoger is dan de rente die je ontvangt op je spaarrekening. Een nadeel is echter dat je je geld in je huis stopt. Je kunt hier dus niet meer een beroep op doen als je even wat extra geld nodig hebt.

3. Beleggen!

Beleggen kan in vele vormen en maten. Beleggen in aandelen, beleggen in startups, beleggen met risico en ga zo maar door. Afhankelijk van je keuze en je investering kan je hiermee flink geld verdienen in een korte tijd. Niet alleen de avontuurlijke types kunnen hiervan profiteren, ook voor de veilige belegger valt er op de lange termijn een hoop winst te behalen. Belangrijk bij elke belegging is, dat je er tijd in steekt en blijft steken om te volgen hoe het ervoor staat. Beleggen kan dus veel geld opleveren maar er blijft ook altijd een risico op verlies.

4. Spaarrekening openen in het buitenland

Je hoeft je geld natuurlijk niet bij een Nederlandse bank onder te brengen. Volgens vergelijkingssite Bankr kun je een spaarrekening openen in alle Europese landen. Veel van deze landen bieden een hogere rente op een spaarrekening, zegt Bankr. Geld sparen is misschien niet zo populair meer, je bent wel verzekerd van je geld. Lijkt je dit wat, dan kun je via Bankr een spaarrekening openen bij diverse banken tegen aantrekkelijke rentes. Sommige bieden tot 1,5% rente, wat hoog is anno nu. Het openen van een spaarrekening via Bankr is met name verstandig voor ouders met jonge kinderen die later gaan studeren. Een spaarrekening voor kinderen openen, is dan ook nog steeds de meest voorkomende manier van sparen.

5. Uitgeven maar

Misschien wel het leukste alternatief op de klassieke spaarrekening, is het uitgeven van je geld! Op deze manier heb je geen last van het lage rentepercentage en kun je gelijk genieten van je geld. Maak bijvoorbeeld eens die mooie reis die al heel lang op je wensenlijstje staat. Of wat dacht je van die prachtige nieuwe auto? Je hebt zelf geld gespaard dus dan mag je het er af en toe ook wel eens van nemen!

Geld uitgeven hoeft niet alleen leuk te zijn. Het kan ook nog wat opleveren. Kan je huis bijvoorbeeld een likje verf, een nieuwe keuken of dubbel glas gebruiken? Of zou een mooie uitbouw de woning helemaal afmaken? Als je investeert in je huis kan dit naast een vergroot woonplezier meer opleveren. De waarde van je woning kan stijgen of je energiekosten gaan flink omlaag. Zo verdien je uiteindelijk meer aan je geld dan wanneer je het gewoon op de bank laat staan.

Welke manier van sparen bij jou past hangt natuurlijk helemaal af van je eigen wensen. De een houdt wel van een beetje risico, de ander zet zijn geld liever veilig op de bank.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke manier van sparen verkies jij?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel