Mode & Verzorging / Beauty Leestijd: 5 minuten
Je benen ontharen: het is voor iedere vrouw in de zomer weer een dilemma. We zochten uit hoe het zit met ontharen en welke manier het voordeligst is. Lees het artikel

Waxen, laseren of scheren: hier kan jouw beenhaar zich niet tegen weren!

Leestijd: 5 minuten

De zon is weer aan het schijnen, de korte broeken en rokjes zijn uit de kast gehaald en de zonnige vakanties zijn geboekt. Wat je nu nog te doen staat is alle beenhaartjes verwijderen. Haal je iedere dag snel een scheermes over je benen, laat je het waxen of heb je voor de permanente optie gekozen? Wij hebben 6 methodes op een rij gezet, van permanent tot tijdelijk ontharen. Hoe het zit en welke optie het meest voordelig is, lees je hier!

Tijdelijk ontharen

Scheren

Scheren kennen we allemaal wel. Waarschijnlijk ben je begonnen met het scheren van je benen toen je de eerste haartjes tevoorschijn zag komen. Met een scheermesje en scheerschuim snijd je alle haren boven het huidoppervlak af, de haarwortel verwijder je dus niet. Deze methode is snel en pijnloos, mits je jezelf niet snijdt. Afhankelijk van hoe snel je haar groeit, kan je na een dag alweer stoppels hebben. Een scheermesje vervang je na ongeveer 7 scheerbeurten of wanneer je merkt dat het niet meer scherp is.

 

Scheermesjes zijn te koop al voor €1, maar je hebt er ook van €40. Dit verschilt per merk en het type scheermes. Zo kies je onder andere uit wegwerpmesjes of een scheermes waar de scheerschuim al in verwerkt is. Als we uitgaan van een gemiddelde prijs van €8 voor een goed scheermes, dat na iedere 7 scheerbeurten wordt vervangen.

Tip: Behalve de prijs, is er weinig verschil tussen scheermesjes voor mannen en vrouwen. De bladen van een mannenscheermes zouden in een grotere hoek staan, waardoor je gladder kan scheren en door dikkere haren komt. Het risico op snijden is wel groter! Zou jij een goedkoper mannenscheermes proberen?

Waxen

Tijdens het waxen wordt er een vloeibare, warme hars op je huid gesmeerd. Deze wordt met strips van de huid verwijderd. Dit gebeurt met een snelle beweging tegen de haargroei in. Met het waxen worden de haartjes met wortel verwijderd, hierdoor voorkom je stoppels en groeien haartjes vaak dunner terug. Omdat ook de haarwortel wordt verwijderd, duurt het langer voor er weer haartjes groeien.  Afhankelijk van je haargroei duurt dit zo’n 2 tot 5 weken. Omdat de haartjes een lengte van ongeveer 2 millimeter moeten hebben, kan je je vaak na 4 of 5 weken weer opnieuw laten waxen. Waxen kan een vervelend gevoel geven, maar dit ligt aan je eigen pijngrens. Ben je heel gevoelig? Neem dan een half uur van tevoren pijnstilling, zoals een paracetamol.

Professioneel je benen laten harsen is snel en niet zo duur. Het kost een kwartier van je tijd en vaak ben je rond de €20 kwijt voor een behandeling. Doe je het liever zelf? Zoek dan goed uit hoe het precies moet om irritaties en ingegroeide haren te voorkomen. Je koopt je eigen waxstrips bij de drogisterij al vanaf €5, je waxt hier 1 tot 2 keer je benen mee.

 

Epileren

Het epileren van je benen wordt gedaan met een epilady of epilator. Dit elektrische apparaat trekt met ronddraaiende bewegingen de haartjes uit de huid. Net als bij het harsen of epileren met een pincet, worden ook de haarwortels verwijderd. Vooral in het begin kan epileren als zeer pijnlijk ervaren worden, omdat de haren dan nog dik zijn.

Een epilady is een investering; ongeveer €75, maar je hoeft deze maar één keer aan te schaffen en kan dan jaren vooruit. De tijd dat je haartjes terugkomen is ongeveer gelijk met waxen, na 2 tot 4 weken.

Ontharingscrème

De naam zegt het al: deze crème verwijdert de haren, en dat zonder pijn of al te veel moeite. Je brengt de ontharingscrème aan op de huid, even wachten, afvegen en weg zijn alle haren! De chemicaliën in de ontharingscrème reageren op lichaamshaar en breken de structuur van je beenhaar af. Op deze manier worden de haren afgebroken onder de huid, bij het haarzakje. De haarwortel blijft dus onaangetast. Let wel op bij een gevoelige huid! Het is mogelijk dat de ontharingscrème een allergische reactie veroorzaakt. De haren komen terug na een paar dagen tot een week .

Een verpakking ontharingscrème kost €5 tot€10. Hier onthaar je meerdere malen je benen mee. Iets duurder dan scheren, maar je haartjes blijven ook wat langer weg.

Definitief ontharen

Wil je nóóit meer je lichaam ontharen? Dan kun je ook kiezen voor permanente methodes. We nemen er in dit artikel twee onder de loep.

Laseren

Tijdens het laseren van de huid wordt er gebruik gemaakt van licht met één golflengte die slechts een klein oppervlakte kan behandelen. Laseren is vooral geschikt voor mensen met een lichte huid en donkere haren, donker haar neemt de lichtgolven beter op. Omdat blonde/lichte haren weinig pigment hebben is laseren vaak niet mogelijk. Laseren kan als heel pijnlijk worden ervaren.

Je hebt gemiddeld 6 behandelingen nodig voor de meeste haren weg zijn. Je onderbenen laten laseren kost al gauw €250 per behandeling.

IPL

Ontharen met een IPL-behandeling gebeurt door middel van licht met meerdere golflengtes, waardoor het een groter oppervlakte kan behandelen. Het licht is minder sterk dan bij laseren, maar daardoor is de behandeltijd korter en herstelt de huid sneller. Tijdens een IPL-behandeling voel je vaak alleen wat prikjes.

Ontharen met IPL is wat goedkoper dan laseren, namelijk ongeveer €150 per behandeling. Maar je hebt gemiddeld 10 behandelingen nodig om de meeste haren te verwijderen.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Zo zie je maar, er zijn een boel manieren om jezelf te ontharen. Ieder heeft natuurlijk zo zijn favoriet. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel