Lan
Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 3 minuten
Wil je eindelijk af van die plompe bril op je neus en opteer je voor je natuurlijke schoonheid? Dan zijn lenzen uiteraard een goed idee. Weet wel dat er een aantal zaken zijn waar je op moet letten. Zeker wanneer je voor de eerste keer lenzen aanschaft, neem je maar beter onderstaande aandachtspunten door. Natuurlijk hebben we ook volop aandacht voor het prijskaartje dat aan lenzen verbonden is. Lees het artikel

6 dingen waarop je moet letten bij het kopen van contactlenzen

Leestijd: 3 minuten

Daglenzen, weeklenzen of maandlenzen?

Net zoals er verschillende soorten brillen bestaan, is dat ook voor lenzen het geval. Eigenlijk heb je hier de keuze tussen drie grote groepen: daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Daglenzen mag je maximaal een dag dragen en zijn enkel geschikt voor sporadisch gebruik. Je hoeft daarbij niet te knoeien met lenzenvloeistof en na gebruik gooi je ze gewoon weg. Daglenzen zijn ideaal voor op vakantie of voor wie af en toe gaat sporten. Weeklenzen en maandlenzen kan je dan weer zeven dagen of dertig dagen dragen, waardoor je ze minder snel moet vervangen. Maar je moet ze wel alle twee ’s nachts uitdoen en in een lenzenpotje met lenzenvloeistof bewaren. Ze zijn vooral geschikt voor wie dagelijks lenzen zal dragen.

Kies lenzen in functie van je ogen

Net zoals bij een bril zal een oogmeting bepalen welke lenzen je nodig hebt. Voor wie bijvoorbeeld zowel veraf als dichtbij moeilijk ziet, zijn multifocale lenzen aangewezen. En bij astigmatisme zijn torische lenzen dan weer de beste oplossing. Daarom laat je je bij de eerste bestelling begeleiden door een oogexpert, zo heb je meteen het juiste type lenzen. Voor je vervolgbestellingen kan je dan zelf aan de slag gaan. Tegenwoordig kan je je lenzen trouwens ook gewoon online bestellen, dus dat is net zo eenvoudig.

Goedkoop online lenzen kopen

Bij veel opticiens kan je terecht voor een gratis oogmeting indien je vervolgens bij hen je lenzen koopt. In de praktijk betaal je die ‘gratis oogmeting’ dubbel en dik terug. Het is dan ook veel goedkoper om je lenzen online te kopen. Kies dan wel voor een online aanbieder die ook eigen oogexperts in dienst heeft en begeleiding biedt. Zo kan je bijvoorbeeld goedkope lenzen via sightful.nl kopen, maar doe je dat beter niet via sites als Alibaba. Dat spreekt voor zich.

Kies eerst voor zachte lenzen

Vormstabiele lenzen waren vroeger de regel, maar tegenwoordig kan je ook zachte lenzen kopen. Het voordeel van vormstabiele lenzen is dat ze langer meegaan, maar het nadeel is dan weer dat je ogen veel langer eraan moeten wennen. Zachte lenzen zijn daarentegen veel flexibeler en voelen comfortabeler aan. Zeker wanneer je voor de eerste keer contactlenzen koopt, kies je beter zachte lenzen. Ook wanneer je de lenzen slechts sporadisch draagt of afwisselt met een bril zijn zo’n zachte lenzen een goed idee.

Geef de voorkeur aan silicone hydrogellenzen

Vroeger waren hydrogellenzen de standaard, maar vandaag de dag nemen silicone hydrogellenzen die leiderspositie over. Dergelijke silicone hydrogellenzen laten tot vier keer meer zuurstof door, waardoor je ogen beter ademen en minder snel irriteren. Ze zijn dan ook veel beter geschikt voor het computeren of appen, hetgeen tegenwoordig toch voor bijna iedereen een dagelijkse bezigheid is. Door te kiezen voor silicone hydrogellenzen houd je je ogen ook gewoon gezonder en bovendien blijft je oogwit ook lekker wit.

Vergeet de lenzenvloeistof niet

Wanneer je week- of maandlenzen koopt, heb je ook lenzenvloeistof nodig om ze ’s nachts te bewaren. Er zijn honderden soorten lenzenvloeistof beschikbaar, maar het is toch aangeraden om te kiezen voor lenzenvloeistof van hetzelfde merk als jouw lenzen. Dat lenzenvloeistof is vaak helemaal afgestemd op de eigenschappen van je lenzen en vormen een een-tweetje. In het andere geval moet je vooral even controleren of de lenzenvloeistof geschikt is voor het materiaal van je lens en voor de hardheid, want lenzenvloeistof voor zachte lenzen mag je niet gebruiken bij harde lenzen of omgekeerd. Ook lenzenvloeistof kan je tegenwoordig online kopen, maar hierbij geldt dezelfde tip als bij het kopen van je contactlenzen: koop enkel bij betrouwbare online winkels.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Draag jij al lenzen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel