Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 4 minuten
Op 31 mei is het Wereld Anti-Tabaksdag, hét moment om te stoppen met roken. Wil jij weten wat deze dag inhoudt en waarom dit de dag is om te stoppen? Je ontdekt het in dit artikel. Lees het artikel

De beste dag om te stoppen met roken!

Leestijd: 4 minuten

Een gezonde levensstijl is hip en happening! Hoewel veel mensen steeds meer sporten en gezond eten, is er ook een heel aantal mensen dat nog wel rookt. Om mensen bewust te maken van de negatieve effecten van roken is Wereld Anti-Tabaksdag in het leven geroepen. Benieuwd wat deze dag precies inhoudt?! Lees snel verder.

Waar het vroeger nog normaal was om een sigaret op te steken terwijl je in een restaurant zat waar mensen om je heen aan het eten waren, kunnen de meeste zich hier nu niets meer bij voorstellen. Er is de afgelopen jaren veel veranderd met betrekking tot roken. Mensen kijken steeds negatiever naar roken, mede door de vele gezondheidsrisico’s. Toch zijn er nog een hoop mensen die wel roken. Wereld Anti-Tabaksdag, oftewel World No Tabacco Day, is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de gevolgen van roken.

Wij helpen u te stoppen met roken

Controle op tabak

Veel sigarettenpeuken bij elkaar

Wereld Anti-Tabaksdag is in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en wordt elk jaar gehouden op 31 mei. Elk jaar heeft de dag een eigen thema. In 2016 draaide het allemaal op ‘plain packaging’. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld geen merken meer op de sigarettenpakjes mogen staan. Alle pakjes zien er dus hetzelfde uit, waardoor marketing voor een sigarettenmerk niet meer mogelijk is en dus geen waarde meer heeft. Dit zou ervoor moeten zorgen dat tabaksproducten een stuk minder aantrekkelijk worden om te kopen. Australië is een van de landen die dit al met succes heeft doorgevoerd. In het eerste jaar was er al 3,4% minder verkoop van sigaretten.

Dit jaar staat Wereld Anti-Tabaksdag in het teken van ‘tabacco control’. De WHO wil landen helpen met strategieën die ervoor zorgen dat er minder vraag en aanbod naar tabak komt. Op dit moment rookt nog zo’n 22% van de totale bevolking (WHO, 2017). Hoewel niet roken steeds meer de norm wordt, probeert de WHO om dit aantal nog verder omlaag te krijgen. Er zullen dan ook campagnes gevoerd worden die ervoor moeten zorgen dat mensen bewust zijn van de gevaren en gevolgen van roken.

Hoewel er dus steeds minder mensen roken, sterven er elk jaar nog steeds zo’n 6 miljoen mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Tabak bevat een hoop chemische bestandsdelen en giftige stoffen, zoals nicotine, teer en koolstofmonoxide. Al deze giftige stoffen zorgen ervoor dat de kans op (long)kanker aanzienlijk vergroot. Ook kan het een negatief effect hebben op o.a. je levensduur, hart, bloeddruk en vruchtbaarheid.

Waarom stoppen?

Naast dat roken niet goed is voor je gezondheid, is het ook een aanslag op je portemonnee. De kosten van roken zijn over de jaren aanzienlijk gestegen. Dit komt onder meer door de belastingen en accijns die je voor tabak moet betalen. Te bedenken dat een pakje sigaretten nu al ruim €6 kost en hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar duurder gaat worden, kun je dus een hoop geld besparen door te stoppen met roken. En alhoewel het geld dat je bespaart niet rechtstreeks naar je spaarrekening zal gaan, maak je het in ieder geval op aan dingen die niet bijdragen aan het verslechteren van je gezondheid!

Gouden tip van Goedkoop.nl

Wil je wel stoppen, maar lukt het niet helemaal? Drogisterij.net biedt verschillende hulpmiddelen aan om het stoppen met roken makkelijker te maken. Zo zijn er verschillende pleisters, kauwgum en tabletten beschikbaar.

Stop nu met roken via Drogisterij.net!
Ook roken voor de gezelligheid is geen legitieme reden meer. Op feestjes moeten mensen vaak buiten of in aparte rokersruimtes roken, waardoor je je afzondert van de groep. In een aantal landen mag ook al niet meer op terrassen gerookt worden. Ook in Nederland is er al sprake van rookvrije terrassen. Nog een reden dus om te stoppen met roken!
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Rook jij en ben je van plan te stoppen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel