Desmond
Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 3 minuten
Benieuwd of jij juist wel of niet een elektrische fiets zou moeten aanschaffen? Voor veel mensen is de E-bike al een begrip en maken zij er dagelijks gebruik van. Daarentegen is een gedeelte nog niet (geheel) bekend met de voordelen die te behalen zijn met de elektrische fiets. Vandaar dat we de meeste bruikbare informatie voor je hebben verzameld. Zo ben jij dadelijk helemaal op de hoogte! Lees het artikel

Alles over de accu van een elektrische fiets

Leestijd: 3 minuten

De elektrische fiets
De elektrische fiets wordt aangedreven door een elektromotor. Hierbij wordt de fietser ondersteund bij het trappen, waardoor je zelf een stuk minder energie hoeft te leveren. De E-bike werkt ook met behulp van een trapkrachtsensor, waarbij de sensor registreert hoe hard je trapt tijdens het fietsen. De gegeven inspanning wordt vervolgens vergeleken met het gekozen rijprogramma. Hierdoor weet de motor precies hoeveel energie het moet geven om je zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens je fietsroute.

 

Verschillende accu typen

Er zijn op dit moment drie verschillende soorten accu's op de markt verkrijgbaar. We zullen ze in het kort beschrijven, met een plus- en minpunt van desbetreffende accu.

NiMh
Lager prijssegment, maar de levensduur is relatief kort.

Li-Ion
De prijs ligt relatief hoog en de levensduur is gemiddeld.

Li-Po
De prijs ligt hoger dan die van Li-Ion en de levensduur is korter. De oplaadtijd is daarentegen sneller.

LiFe
De aanschaf is duurder dan de andere opties, maar de levensduur is nagenoeg   twee keer zo lang als bij Li-Ion.

 

Actieradius elektrische fiets

De actieradius geeft aan hoeveel kilometers je kunt afleggen met een volgeladen accu. De afstand is afhankelijk van de kwaliteit van de accu, maar ook de gekozen capaciteit. Uiteraard verbruik je meer energie wanneer je veel remt, snel optrekt of veel varieert in snelheid. Daarnaast is het rijgedrag, maar ook de mate van ondersteuning bij het trappen bepalend hoelang je met een volgeladen accu kunt doen.

 

Onderhoudstips voor de fietsaccu

Graag willen we je nog wat tips en adviezen meegeven voor het onderhouden van je accu. Hiermee kun je de levensduur verhogen en bespaar je uiteindelijk veel onnodige kosten.

1. Probeer je accu niet helemaal leeg te rijden. Dit komt niet ten goede van de levensduur van de accu.

2. Het wordt aanbevolen om de accu bij kamertemperatuur op te laden. Dit komt ten goede van de actieradius en de levensduur van de batterij.

3. Probeer regelmatig te laden. Het is van groot belang dat de accu regelmatig wordt ontladen en vervolgens weer wordt opgeladen.

4. Wanneer je de accu voor een langere periode niet van plan bent om te gebruiken, zorg er dan voor dat de accu niet volledig leeg is. Diepontlading kan er namelijk voor zorgen dat de batterij op een gegeven moment helemaal niet meer op te laden zal zijn. In sommige gevallen kan de garantie dan ook komen te vervallen.

5. Houd er rekening mee dat het wordt afgeraden om de accu volledig leeg te rijden. Dit heeft negatieve gevolgen voor de levensduur.

6. Probeer lage temperaturen (onder de -10 °C) te vermijden, net als hoge temperaturen (boven de 60 °C). De vrieskou of de volle zon zal de levensduur van de accu doen verkorten.

 

Welke elektrische fiets is het beste?

Om gegarandeerd te zijn van jarenlang fietsplezier, is het van groot belang dat je je laat adviseren door een expert. Zij kunnen je verder helpen en voorzien van het benodigde advies. Kies daarbij voor een gerenommeerd fietsenmerk dat een bepaalde hoogte aan kwaliteit weet te waarborgen. Goedkoop is echter duurkoop. Kijk bijvoorbeeld eens voor de Gazelle fietsen bij Mantel. Zij bieden een uitgebreid assortiment aan hoger segment elektrische fietsen van de hoogste kwaliteit. Daarnaast staat Mantel graag voor je klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het maken van de juiste keuze.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Maak jij zelf al gebruik van een elektrische fiets?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel