Lisa
Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 4 minuten
De zomervakantie is begonnen. We genieten, waar mogelijk, van het lekkere weer en onze vrije tijd. Toch heeft dat warme weer waar we het hele jaar naar smachten één heel groot nadeel; insecten. Uiteraard, ze hebben een plekje in “the circle of life”, maar betekent dat dat we ze leuk moeten vinden? Nee! Ze zorgen voor jeukende, brandende en rode plekken, dat is niet leuk. Voorkomen is beter dan genezen, maar dit is hier helaas geen oplossing. Dus dan maar genezen! Lees het artikel

Jeuk, pijn en bulten; help!

Leestijd: 4 minuten

Eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea)

Je kan het onmogelijk gemist hebben; de eikenprocessierups. Het was voorpaginanieuws, misschien is het zelfs wel het woord van 2019. Op elke eik waren ze te vinden, de overlast ondragelijk. Jij bent of kent ook vast iemand die de consequentie van die vervelende haartjes heeft moeten ondervinden.

Hoe kom je nu van die irritatieplekken af? Er zijn een aantal dingen die goed werken. Mocht je er heel snel bij zijn, haal er dan eerst een rolletje plakband bij. De brandharen die in aanraking zijn gekomen met jouw huid zijn heel fijn en onzichtbaar. Plak plakband op je huid en haal het eraf als een pleister. Hiermee heb je kans dat je haartjes wegtrekt.

Smeer de huid vervolgens in met een zalf waar aloë vera inzit. Dit kalmeert en verkoelt de huid en vermindert daardoor jeuk en irritatie. Tevens kun je bij de apotheek zalfjes krijgen met een licht verdovende werking. Mocht de pijn erg heftig zijn dan kun je hiervoor kiezen.

Heb je haartjes in je keel of ogen gekregen? Raadpleeg dan de huisarts. Er zijn middeltjes op de markt voor de ogen en keel, maar beter is om een expert te vragen.

Teken (Lxodida)

Nog zo’n zomers duiveltje; de teek. We kennen ze, zijn er stiekem allemaal bang voor en rennen nog net niet gillend naar de dokter wanneer we gebeten zijn. De mogelijke consequenties van een tekenbeet zijn dan ook niet om blij van te worden.

Het is dus belangrijk om na een bezoek aan bijvoorbeeld het bos, je lichaam te controleren op deze beestjes. Laat ook iemand de achterkant van je lichaam bekijken. Zorg dat geen enkel plekje onbekeken blijft. Gebieden als de liezen, oksels, knieholtes, zijn erg populair onder de kleine beestjes.

Stel je vind er eentje die zich in jouw huid heeft genesteld, wat doe je dan? Belangrijk is om het beestje zo snel mogelijk te verwijderen. Des te langer het in de huid zit, des te groter kans dat het ziektes over kan brengen. Neem een pincet of tekentang en trek het beestje langzaam uit de huid. Houd bij waar en wanneer je gebeten bent. Check of tekenen van Lyme zich voordoen en ga zo nodig naar de huisarts.

Steekmuggen (Culicidae)

Niet te missen in Nederland; de steekmug. Je hebt vast al eens nachten wakker gelegen door het gezoem van deze beestjes rond jouw bed. Waar komt die jeuk nou toch vandaan en belangrijker; hoe kom je er van af?

In principe is het feit dat we gebeten worden door muggen geen groot probleem. Dat beetje bloed dat ze van ons afpakken, kunnen wij prima missen. Het vervelende is de allergische reactie op de beet, die voor jeuk zorgt.

Muggenbeten voorkomen is vrij lastig. Je kunt vitamine B pillen slikken. Hierdoor ga jij een bepaalde geur afstoten die muggen vies vinden, mensen ruiken het overigens niet. Daarnaast kun je antihistamine tabletten slikken. Hiermee voorkom je die allergische reactie, lees wel even de bijsluiter voor gebruik.

Dan zijn er natuurlijk nog de muggensprays. Belangrijk is om een muggenspray met DEET te kopen. DEET is een insectenwerende organische verbinding. Je kunt sprays met deze verbinding dus ook gebruiken tegen teken en andere insecten. Daarnaast kun je altijd nog terugvallen op de citronella kaarsen.

Ben je te laat met voorkomen, dan moet je een manier vinden om te genezen. Hier een kort rijtje met manieren om jeuk te bestrijden.

Smeer tandpasta, citroensap, azijn of zout op de muggenbeet. Probeer ze allen uit en kijk welke voor jou werkt. Simpelweg insmeren en laten opdrogen.
Leg ijsblokjes op de beet. Deze stap moet eigenlijk nog voor het insmeren. Het verkoelen van een jeukende plek zorgt voor vermindering van de jeuk.
Azaron, wellicht heb je al eens van dit product gehoord. Deze crème werkt ook ontzettend goed tegen de jeuk. Het middel is een antihistamine en biedt snelle verzachting.

Het bestrijden van de jeuk kan op ontelbaar veel manieren. Eén ding is belangrijk om te onthouden: niet krabben! Door te krabben beschadig je de huid en wordt de jeuk enkel erger.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe voorkom en genees jij insectenbeten? Laat het weten in de reacties!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel