Lan
Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 2 minuten
Weet je waar jouw roots liggen? Wie weet ben je wel exotischer dan je denkt! Met een DNA-test krijg je hier meer inzicht in. Wij vertellen alles wat je moeten weten. Lees het artikel

Weten waar je voorouders vandaan komen? Doe een DNA-test!

Leestijd: 2 minuten

Misschien heb je je wel eens afgevraagd waar je voorouders vandaan kwamen en wie het waren. Om daarachter te komen kun je genealogisch onderzoek doen. Als een ware detective speur je dan in de archieven naar oude documenten voor sporen van de betovergrootouders van je betovergrootouders. Tegenwoordig kun je een leuk aanvullend onderzoek doen, namelijk een DNA-test waarmee je kunt zien waar je verre voorouders vandaan kwamen.

Misschien zijn je genen wel exotischer dan je denkt en komt dat temperament uit Zuid-Europa, of zit er een vleugje Azië of Afrika in je. Het zou zomaar kunnen, en zo’n test laat het zien. Nu het een stuk makkelijker is geworden om een DNA-test te laten doen ontstaat er een ware rage.

DNA-test normaal in de VS

In Amerika is het inmiddels heel gebruikelijk om een DNA-test te doen. De meeste Amerikanen stammen af van mensen die, al dan niet gedwongen door slavendrijvers, de oversteek naar Nieuwe Wereld maakten. Die overzeese roots zijn natuurlijk reuze interessant, maar ook een kwestie van trots. Zo noemen de nakomelingen van Nederlanders die in de 17de eeuw emigreerden zich nog Dutch-American.

Informatie over je voorouders

Die Amerikaanse trend is nu overgewaaid naar Nederland en dat is niet zo gek. Het is heel leuk en leerzaam om nieuwe ontdekkingen te doen over je genen. Uit het DNA-profiel krijg je namelijk niet alleen informatie over je voorouders, maar ook antwoorden op hoe je stofwisseling werkt en of je een groter risico hebt op erfelijke ziektes.

Simpel onderzoekje

Je kunt online een DNA-test bestellen, waarna je de DNA-test kit krijgt thuisgestuurd. Met die test kit neem je een beetje wangslijm bij jezelf af wat je terugstuurt naar het lab. Zeven dagen nadat het lab je pakketje heeft ontvangen krijg je per e-mail de uitslag van de test en inzicht in de bijna 30.000 genen die in je lichaam zitten. Stel je voor: wie weet wonen er verre familieleden Griekenland of Australië. Dat is lang niet zo gek als je denkt.

De kosten van een DNA-test

Misschien vraag je je af: ‘Wat kost een DNA-test?’ De kosten liggen heel erg uiteen. Er zijn veel verschillende aanbieders, maar wat je kunt verwachten van de test verschilt ook per bedrijf. Het is dus verstandig om bij meerdere partijen de aangeboden testen te vergelijken. Je kunt natuurlijk ook meerdere testen doen bij verschillende aanbieders.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Ben jij benieuwd naar je voorouders?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel