Claudia
Mode & Verzorging / Gezondheid Leestijd: 3 minuten
Meer sporten, gezonder eten, minder drinken en/of roken… Het klinkt je vast al bekend in de oren. Juist, er staat een nieuw jaar om de hoek, dus het is weer tijd voor goede voornemens. Maar hoe houd je je nou eindelijk wel eens aan deze afspraken? Lees het artikel

Zo gooi jij jouw goede voornemens niet in de sloot

Leestijd: 3 minuten

Meestal maken we deze afspraken met onszelf voor niets, want na een week of twee zijn we ze alweer uit het oog verloren. Je kunt lekker blijven doen wat je het afgelopen jaar ook al deed, maar voor wie er nu écht eens verandering wilt zien, hebben wij uitgezocht hoe jij je dit keer wèl aan je goede voornemens houdt.

Houd het realistisch

Wat denk je dat de nummer één reden is waarom een doel vaak niet behaald wordt? Simpelweg omdat het doel niet te halen is natuurlijk. Vraag jezelf dus eerst af - voordat je daadwerkelijk een doel vaststelt - of deze wel realistisch is. Is jouw favoriete eten pizza, en spreek je met jezelf af om dit het hele jaar niet te eten? Dan kunnen we je alvast garanderen dat dit je waarschijnlijk niet gaat lukken.

Houd jouw doel(en) dicht bij jezelf

Er is een heleboel dat je niet zelf in de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan de cijfertjes op de weegschaal, hoeveel bezoekers jouw nieuwe winkel trekt of hoeveel producten je gaat verkopen. Stel niet zulke harde doelen, maar focus op wat je zelf kunt doen om deze doelen te bereiken. Jouw doel is dan simpelweg het uitvoeren van deze taken. Wil je bijvoorbeeld afvallen, stel dan doelen zoals ‘gezonder eten’ en ‘meer bewegen’ in plaats van '10kg verliezen'. Op deze manier blijf je langer gemotiveerd, want resultaat zul je zeker zien!

Zorg dat je je planning klaar hebt

Voornemens horen niet zomaar uit de lucht te vallen. Ga dus niet mee met andere mensen die op Oudjaarsdag hun goede voornemens aan je vertellen. Het klinkt misschien allemaal leuk en aardig, maar je maakt het je jezelf er enorm moeilijk mee. Als je zelf al eerder jouw voornemens vast hebt gesteld en een plan klaar hebt, blijf je je veel bewuster van dit plan. Oftewel slagen gaat alleen lukken als je er zelf tijd en moeite in hebt gestoken, en dat blijft doen.

Laat je horen

Houd jouw goede voornemens niet geheim, maar praat er juist over. Doe dit met familieleden, vrienden of zelfs collega's. Wat ook maar fijn voor jou voelt. Zo heb je toch een extra stok achter de deur én deze mensen kunnen jou helpen om jouw doelen te bereiken als je er zelf even wat meer moeite mee hebt. Wat ook erg goed werkt, is met vriend(in) hetzelfde voornemen hebben. Zo kun je elkaar voortdurend motiveren en steunen. Zo is het direct een stuk beter te doen, niet?

Je verdient in ieder geval een beloning

Als je een tijdje goed bezig bent, vergeet dan niet om jezelf te belonen. Dit helpt je positief te blijven, en dat is zeker van belang. Pas wel op dat je dit niet doet met ontmoedigend gedrag. Als jouw doel is om af te vallen, ga dan niet meer en/of gezonder eten als beloning. Kies daarentegen voor een leuk uitje, zoals naar de film of shoppen. Het is maar wat je zelf leuk vindt om te doen, want je verdient het!

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Is het jou in 2019 gelukt om jouw doelen te behalen?    Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel