Lan
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Vooral in gezinnen met kinderen, zal af en toe wel eens de vraag: 'Mogen wij een hond?' gesteld worden. Een hond kan inderdaad een waardevolle aanvulling voor een gezin zijn. Maar een hond brengt ook de nodig consequenties met zich mee. Het is daarom belangrijk dat je, voordat je een hond aanschaft, goed nadenkt over enkele belangrijke zaken. Wij hebben alles even voor je op een rijtje gezet! Lees het artikel

Aanschaf van een hond

Leestijd: 3 minuten

Waarom hond aanschaffen?

Een hond aanschaffen is natuurlijk erg leuk als je kinderen in je gezin hebt. Maar je moet wel heel goed de vraag beantwoorden waarom je een hond wilt aanschaffen. Natuurlijk is het fantastisch als je kinderen leuk met de hond kunnen spelen. Maar een hond hebben houdt veel meer in. Een hond brengt ook nadelen met zich mee. Niet voor één keer, maar een heel (honden)leven lang. Enkele keren per dag moet de hond uitgelaten worden. In het begin vinden kinderen dit leuk, maar later zal niemand er meer zin in hebben. Ga je een vakantie plannen? Dan moet je rekening houden met de hond. Hij moet mee of je gaat hem onderbrengen bij familie of een asiel. Een hond schaf je dus niet alleen aan voor de leuke kanten, ook voor de minder leuke kanten. En als de minder leuke kant toch wel zwaar wegen, houd in gedachten, dat je erg veel onvoorwaardelijke liefde van een hond terug krijgt.

Kosten van een hond

Vind je nu soms al dat je kinderen veel geld kosten? Ga er maar gerust uit, dat een hond een extra gezinslid is en ook geld kost. Misschien niet zoveel als de kinderen, maar je moet met veel rekening houden. Ten eerste natuurlijk het eten. Grote honden eten ook meer, dus je moet wekelijks een flinke zak brokken inslaan. Voor kleinere honden zal dit gelukkig minder vaak hoeven. Houd ook rekening met hondenbelasting. Niet elke gemeente in Nederland heeft hondenbelasting, maar ga gerust uit van minimaal een tientje per maand. En dan zijn er nog de kosten voor de gezondheid van de hond. Je zult jaarlijks de hond moeten inenten. Dit is nog te overzien, maar medische kosten voor een hond lopen behoorlijk op als de hond wat mankeert. Een operatie of medicijnen zullen een flinke hap uit het budget zijn. Net zoals kinderen, kunnen honden ook schade aanrichten. Dit kan thuis zijn, maar ook schade aan derden. Lees daarom de voorwaarden van je verzekeringen goed door. Een inboedelverzekering dekt vaak geen schade door een hond. Een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering is zeker nodig, om je in te dekken als de hond schade bij derden veroorzaakt.

Welke soort hond?

Als je de vraag 'waarom een hond?' hebt beantwoord, zal al snel de tweede vraag opkomen: welke soort hond ga je nemen? Het uiterlijk speelt hierbij een belangrijke rol. Zoals een grote hond of een kleine hond. Vaak heb je al een bepaalde voorkeur voor een ras. Op dit gebied zul je jezelf nog kunnen redden. Maar wat vaak onderschat wordt, is het karakter van de hond. Stel daarom een lijst op van karaktereigenschappen, zodat je in combinatie met het uiterlijk, zo dicht mogelijk bij jouw gewenste ras komt. Neem ook een kijkje op de website van de FCI (Federation Cynologique International). Deze organisatie heeft een overzicht van honderden hondenrassen met bijbehorende karaktereigenschappen. Tevens worden bij de FCI ook alle stamboomhonden ingeschreven.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Er zijn nog geen reacties.   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel