Desmond
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Van de trap vallen is nog steeds de voornaamste reden dat mensen thuis iets breken. Veilig boven en beneden komen wordt echter steeds lastiger wanneer men ouder wordt. Uiteraard wil je dan het valrisico minimaliseren en het gebruiksgemak optimaliseren. Lees het artikel

Bespaar nu op een traplift

Leestijd: 3 minuten

Een traplift is dan een prima oplossing waarmee je jezelf veilig en zonder energie kunt verplaatsen in huis. Een traplift resulteert er in dat mensen over het algemeen langer thuis kunnen blijven wonen zonder extra hulp. Wist je dat een traplift al binnen één dag bij je thuis gemonteerd kan worden? We hebben alle benodigde informatie en mogelijkheden voor je verzameld.

Hoe werkt een traplift?

De werking van de traplift is eenvoudig uit te leggen. Een trapliftstoel wordt namelijk op een baan van rails gemonteerd. Door middel van een veiligheidsgordel en armsteunen word je veilig en comfortabel langs de rails naar boven of beneden gegleden.

Er zijn vijf verschillende soorten trapliften. De meest voorkomende variant is de rechte trap. Maar ook een trap met 1, 2 of 3 bochten komt steeds vaker voor. Maak je thuis gebruik van een spiltrap (een trap die draait om een spil)? Geen probleem; ook hier zijn diverse mogelijkheden voor beschikbaar!

Door de ingebouwde accu kun je jezelf altijd voortbewegen, zelfs als de stroom is uitgevallen. De lift is ook belastbaar voor zwaardere personen, zonder verdere aanpassingen of toevoegingen. De garantieperiode is meestal bepaald op 2 jaar. Waardoor je je voorlopig ook geen zorgen hoeft te maken om onvoorziene hoge kosten.

Gebruikte traplift

De voordelen van een traplift

1.  Garandeert de gewenste veiligheid en geruststelling voor familie en vrienden
2. Plaatsing is al mogelijk binnen één dag
3. Geeft je weer een gedeelte van je vrijheid terug
4. Maakt het mogelijk om langer in huis te kunnen blijven wonen
5. De rit duurt meestal maar 7 seconden (max. 0,15 meter  per seconde).

De nadelen van een traplift

1.  De aankoop brengt initiële kosten met zich mee (aanschaf + bevestiging)
2.  De trap past niet altijd bij de inrichting en stijl van het huis
3.  Eventuele overlast tijdens de periode waarin de traplift in huis wordt geplaatst
4.  Onderhoud is echter wel benodigd. Periodieke controle wordt daarbij zeker  aanbevolen. Echter, is dit in de meeste gevallen inbegrepen in het servicecontract.

Huren van een traplift

Je hebt ook nog de optie om een traplift huren. Je betaalt dan iedere maand een vast bedrag van tussen de  € 100 en € 200. Echter, heb je nog steeds te maken met de plaatsingskosten, die in dit geval wel direct betaald dient te worden.
Op termijn is huren echter altijd duurder. Een groot voordeel is uiteraard dat je niet direct te maken krijgt met hoge kosten. Een nadeel van huren is dat je enkel kunt kiezen voor een rechte trap. Dit aangezien deze niet op maat gemaakt hoeft te worden.

Een verder bijkomend nadeel van huren is dat je geen aanspraak kunt maken op subsidie. Bij het aanschaffen van een traplift kun je dus echter wel gebruik maken van een subsidie, waarbij 50% van de kostprijs wordt vergoed door het Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

De kosten van de traplift

Installatie traplift

Je zult kosten maken voor zowel de aanschaf als de plaatsing van de traplift. Over het algemeen liggen de kosten voor de aanschaf van een traplift tussen de € 2.500 en € 13.500. Uiteraard volledig afhankelijk hoe luxueus je het wilt maken. De kosten voor het monteren van de traplift ligt gebruikelijk tussen de € 1.000 en € 2.500. Hiermee kun je dus al vanaf € 3.500 een traplift in je huis gemonteerd hebben. Een traplift kan eenvoudig tientallen jaren meegaan, waardoor het eenvoudig gezien kan worden als een wijze investering voor de toekomst.


Wil je helemaal voordelig uit zijn en toch gaan voor hoge kwaliteit? Dan is een gebruikte traplift ook nog een prima optie. Hierbij liggen de kosten een stuk lager en kun je alsnog gebruik maken van het comfort en geboden veiligheid van een traplift.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Maak jij al gebruik van een traplift? En wat zijn jouw persoonlijke ervaringen?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel