Claudia
Thuis / Binnen Leestijd: 4 minuten
Jij weet het, wij weten het, iedereen weet het. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. En natuurlijk voor je mood. Het liefst zouden we elke nacht 7 - 8 uur lang als een roosje willen slapen, maar dit lukt niet altijd. Kom jij niet makkelijk in slaap? Wij leggen je uit hoe je dit oplost! Lees het artikel

Dit is hoe je rust creëert in jouw slaapkamer

Leestijd: 4 minuten
De drukte in jouw hoofd kan komen door die in jouw slaapkamer. En hierdoor val je veel minder snel in slaap. Dit wil je natuurlijk niet, want er is bijna niets erger dan urenlang liggen woelen in bed. Wij hebben voor je uitgezocht hoe je meer rust creëert in jouw slaapkamer. Zo is de eerste grote stap naar een betere nachtrust snel gemaakt!

Laat het luchten

Slapen in een hete, benauwde kamer. Begin jij ook al vies te kijken bij het idee? De oplossing is simpel: frisse lucht. Zorg voor een goede ventilatie in jouw slaapkamer. Als deze niet goed is, is de kans groot dat dit zorgt voor een slechte slaap en misschien zelfs hoofdpijn. Laat dus de ventilatieroosters altijd open staan en/of zet het raam open voor frisse lucht. Let trouwens wel op de temperatuur, want deze moet prettig blijven aanvoelen. De ideale temperatuur in de slaapkamer is 16 - 18 °C.

Tijd voor een kleurtje

Wist je dat kleuren enorm veel invloed hebben op je gemoedstoestand? Daarom komt het niet als een verrassing dat sommige kleuren je helpen bij een betere nachtrust. Blauw is veruit de beste kleur voor in de slaapkamer. Deze kleur is kalmerend en zorgt voor een gevoel van rust en daarbij een rustig hartritme. Ook groen is een rustgevende en kalmerende kleur waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Wil je iets geheel anders, ga dan voor geel. Deze kleur zorgt voor een knusse omgeving waarin je je prettig voelt. Als je ‘s ochtends wakker wordt, geeft deze kleur je als extraatje ook nog eens energie én een vrolijk gevoel. Dit wil je!

Speel met licht

Om heerlijk in slaap te vallen (en te blijven), is het belangrijk dat je slaapkamer écht donker is. Zorg er dus voor dat het licht van een lantaarnpaal of de vroege ochtendzon niet bij jou naar binnen schijnen. Verduisterende gordijnen of rolluiken houden dit licht perfect tegen. Wel is het zo fijn om ‘s ochtends voor licht te zorgen. Zo word je rustig wakker i.p.v. wakker te schrikken door jouw wekker. Mocht dit alsnog gebeuren, trek dan toch meteen de gordijnen open. Je lichaam zal zich snel aanpassen en je voelt je sneller opgewekt.

Gouden tip: houten jaloezieën

Houten jaloezieën zorgen ervoor dat jouw slaapkamer ‘s nachts goed verduistert is en overdag voldoende lichtinval heeft. Je kantelt gemakkelijk de lamellen en bepaalt zo hoeveel licht de kamer binnenkomt. Daarnaast zijn ze ook nog eens een sfeervolle vorm van raamdecoratie en passen ze in elk interieur. Je kiest zelf voor het meeste comfort: een systeem met ladderband, ladderkoord of zelfs een elektrische. Zo beslis jij de uitstraling van jouw slaapkamer in één handomdraai. Slaap lekker alvast!

Neem jouw werk niet meer naar huis

Veel mensen hebben een bureau op hun kamer staan, maar wie volledig tot rust wil komen kan daar beter een ander plekje voor zoeken. Door letterlijk naast je werk te slapen, is de kans groot dat je hier in gedachte mee bezig bent. Niet erg rustgevend… Verwijder dus alles wat met werk te maken heeft uit je kamer.

Stilte a.u.b.

Als we slapen, nemen we nog steeds achtergrondgeluid waar. Wie ’s nachts muziek aan heeft staan, slaapt waarschijnlijk onrustiger. Maar een (rustig!) muziekje heeft ook voordelen: het kan andere achtergrondgeluiden (zoals een autodeur die dichtslaat of een brommer die voorbij raast) juist verdringen. Ideaal dus als je in een rumoerige buurt woont. Het ligt dus geheel aan je eigen situatie, maar complete stilte blijft natuurlijk het beste.

Vergeet niet je bed netjes op te maken

We willen niet klinken als je moeder vroeger, maar dit helpt écht. Door overdag je bed op te maken, slaap je ’s nachts beter. Uit onderzoek blijkt dat mensen die iedere dag hun bed opmaken (en daardoor een minder rommelige kamer hadden), lekkerder sliepen dan wanneer ze dit niet deden.

 

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Welke van deze tips volg jij al op?    Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel