Type CV ketels
Allereerst is het belangrijk om te weten welke type CV ketels er zijn. In de basis zijn er twee soorten. De solo ketel en de combiketel. De solo ketel zorgt enkel voor de verwarming van het huis, de combiketel verwarmt tevens het water. Over het algemeen maken Nederlandse huishoudens gebruik van een combiketel, maar dit hoeft dus niet.
Tevens zijn er ketels met een voorraadvat en er zijn doorstroomketels. De versie met een voorraadvat slaat warm water op en houdt dit op een constante temperatuur. Dit kost flink wat energie. De doorstroomketels verwarmen pas water op het moment dat je de kraan opendraait. Het warme water ontvang je al binnen luttele seconden. Deze ketels zijn een stuk duurzamer en veel mensen geven dan ook de voorkeur aan dit type.
Kilo-wat?
Wanneer je de specificaties van een CV ketel gaat bekijken, zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. CW klassen, vermogen, hangen de vraagtekens al rond het hoofd? We geven je een korte uitleg van wat het inhoudt en wat je mogelijk nodig hebt.
CW waarde
Mogelijk zie je in de specificaties CW3 staan. Dit is een vrij belangrijke waarde om rekening mee te houden. CW staat namelijk voor comfort warm water. Het is een manier om aan de consument duidelijk te maken hoeveel warm water een ketel per minuut kan leveren. Hoe hoger de waarde, hoe meer water je kunt vragen.
Nu de grote vraag, welke klasse past bij jouw verbruik? Voor een gemiddelde douchebeurt heb je aan een CW3 ketel genoeg. Echter, ben jij lekker aan het douchen en gaat beneden de keukenkraan open? Ga er dan vanuit dat je een koude verrassing ontvangt. Mocht dit dus veelvuldig voorkomen, kies dan voor een CW5 ketel. Hiermee ben je verzekerd van genoeg water voor zowel de douche als de kraan.Vermogen
Kilowatts, wat moet je ermee? Als natuurkundige is het wellicht een simpel begrip, maar voor de gemiddelde Nederlander is het een groot vraagteken. Niet zozeer wat het is, maar hoeveel je ervan nodig hebt.
In principe hebben alle CV ketels tegenwoordig genoeg vermogen om jouw huishouden te ondersteunen. Een vermogen van 20 kW is voor vrijwel alle huishoudens genoeg. Een hoger wattage komt pas van pas wanneer je veel water tegelijk vraagt.Goedkoop en duurzaam
Wanneer je een goede CV ketel hebt gevonden is dat natuurlijk hartstikke fijn. Wellicht totdat je het prijskaartje bekijkt. Ze kunnen namelijk nogal prijzig uitvallen. Goedkope CV ketels zijn wel degelijk te vinden. Je moet alleen weten waar je zoekt.
Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal aspecten. Uiteraard moet je geen ketel kopen die jouw waterverbruik niet aan kan, maar ga er ook niet extreem boven zitten. Des te meer capaciteit, des te duurder het apparaat. Houd het dus realistisch voor jezelf.Kies voor een duurzame CV-ketel. Het is een eenmalige investering die je doet, de meeste CV ketels gaan wel tien jaar mee. Koop liever nu een iets duurdere CV-ketel en zorg daarmee dat je je de komende jaren niet scheel betaald aan gas en water rekeningen!