Lisa
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
Je bent minder goed ter been en moet om deze reden verhuizen. Het traplopen is namelijk niet meer mogelijk. Heb je al gekeken of een traplift voor jou de oplossing biedt? Lees hier meer over de oplossingen die een traplift kan bieden! Lees het artikel

Langer kunnen genieten van je huis door een traplift

Leestijd: 3 minuten

Je wordt ouder, hebt een ongeluk gehad of kunt sinds de geboorte moeilijk tot niet lopen. Kortom, je bent moeilijk ter been. Dan is de trap een groot obstakel. Voor veel mensen maakt of breekt traplopen de mogelijkheid tot het bewonen van hun thuis. Met name ouderen staan op enig moment op deze kruising; kan ik nog thuis blijven wonen? Gelukkig is er nog een oplossing; de traplift.

Waarom een traplift

Misschien ben of ken je wel iemand die is verhuisd, omdat het traplopen niet meer ging. In de meeste Nederlandse woningen zitten de slaap- en badkamer op de eerste verdieping. Wanneer je deze verdieping niet meer kunt betreden heb je geen toegang tot deze ruimtes. Een bed in de woonkamer kan een tijdelijke oplossing zijn, maar op de lange termijn werkt dit natuurlijk niet.

Een traplift maakt het voor veel mensen mogelijk om thuis te blijven wonen. In plaats van te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Voor jonge mensen kan een verhuizing pittig zijn, maar stel je eens voor wat het met je doet wanneer je al een flink aantal jaren ergens woont. Het is dus wat waard om thuis te kunnen blijven wonen.

Welke traplift

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten trappen en dus ook verschillende type trapliften. Niet alle combinaties zijn mogelijk. Je wilt immers ook dat mensen de trap nog kunnen oplopen. Het is dus van belang om iemand langs te laten komen om te kijken wat bij jouw woning en wensen past.

In veel gevallen kiezen mensen voor een tweedehands traplift. Een traplift kopen wordt op die manier een stuk voordeliger! Wanneer je een tweedehands traplift bij een gerenommeerde verkoper aanschaft, is deze te allen tijde goed gecontroleerd. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het feit dat hij eerder gebruikt is. Een goede traplift, voor een lagere prijs.

Subsidie voor de aanschaf

Helaas is het aanschaffen van een traplift niet voor iedereen weggelegd. Het is immers een flinke investering. Gelukkig zijn er wegen om het toch voor elkaar te krijgen.

Zo kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op een WMO-vergoeding. Het nadeel van deze vergoeding is dat de gemeente gewoonlijk kiest welke traplift er in uw woning geplaatst wordt. Het kan dus zijn dat er in dit geval een traplift in de buitenbocht geplaatst wordt. Wanneer het gaat om een smalle trap, kan dit het beloopbare gedeelte van de trap flink verkleinen.

Tevens is het mogelijk dat je vanuit jouw PGB een vergoeding toegekend krijgt. In dit geval kun je wel zelf een traplift uitzoeken, je krijgt in dit geval een bepaald budget.

In beide gevallen wordt nooit de volledige traplift vergoed. Het gaat ten alle tijden om gedeeltelijke vergoeding en je zult dus zelf een deel van het bedrag moeten bijdragen. Check voor meer informatie de website van de desbetreffende instantie.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips waarmee thuis blijven wonen makkelijker wordt? Laat het ons weten in de comments.    Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel