Lisa
Thuis / Binnen Leestijd: 3 minuten
De vaatwasser is een prijzig stukje mechanica in huis. Dat maakt dan ook dat je er zorgvuldig mee om wilt gaan. Wanneer je de vaatwasser goed “verzorgt” gaat hij een stuk langer mee. Uiteraard krijg je van ons wat tips! Lees het artikel

Zo gaat jouw vaatwasser langer mee, en bespaar je op de kosten voor een nieuwe!

Leestijd: 3 minuten

De vaatwasser is een prijzig stukje mechanica in huis. Dat maakt dan ook dat je er zorgvuldig mee om wilt gaan. Wanneer je de vaatwasser goed “verzorgt” gaat hij een stuk langer mee. Uiteraard krijg je van ons wat tips!

Niet iedereen heeft een exemplaar in huis, maar het wordt wel degelijk steeds normaler. De vaatwasser maakt ons leven een stuk makkelijker. Niet meer al die potten, pannen, borden, bestek en glazen afwassen. Je houdt aardig wat tijd over dankzij deze machine. Hoe zorg je er nu voor dat hij langer mee gaat? Je leest het hier!

Tip 1. Maak het filter schoon

Denk je eens in hoeveel troep er achterblijft in de vaatwasser. Ontbijt, lunch, diner, snacks en hier en daar een hondenhaar. Het is maar goed dat er een filter in de machine zit, anders zou het allemaal in de pomp terecht komen.

Het is dus belangrijk eens in de zoveel tijd het filter schoon te maken. Je wilt immers niet dat die etensresten gaan stinken. Wanneer je echter te lang wacht, kun je rekenen op nare luchtjes. Hoe maak je zo’n filter dan schoon, vraag je je wellicht af. Dat is niet ingewikkeld. Het filter is makkelijk te verwijderen, spoel het vervolgens af onder de kraan. Verwijder eventuele etensresten met een afwasborstel. Maak het filtercompartiment in de vaatwasser schoon met een spons én klaar is Kees!

Tip 2. Sproeiarmen schoonmaken

Je hebt ze vast al zien zitten: de sproeiarmen. Dit is de bron van het water en dus een zeer belangrijk onderdeel van de vaatwasser.

Veel voedingsresten blijven achter op de sproeiarmen, hierdoor raken ze verstopt. Verstopte sproeiarmen zorgen voor een lage druk en weinig water, hierdoor kan het zijn dat je vaat niet goed schoongemaakt wordt.

Hoe maak je ze schoon? Haal ze los, prik de gaten door en spoel ze vervolgens af onder de kraan. Zorg dat alle spuitgaten goed schoon zijn en dan kan hij er weer tegenaan!

Tip 3. Ontkalken

Het is misschien wel het grootste probleem waar elk apparaat dat water verbruikt mee te maken krijgt; kalk! Begrijp ons niet verkeerd, kalk hebben we ook nodig in het leven. Toch is het een letterlijke aanslag op apparaten en dus moet je er alles aandoen om het eens in de zoveel tijd te verwijderen. Of het nu een wasmachine, koffiezetapparaat of zelfs horeca vaatwasser is, allemaal kunnen ze een ontkalkingstabletje gebruiken.

Er zijn overigens ook andere manieren om te ontkalken. Vloeistof, poeder, tabletten, zelfs azijn of soda kunnen een oplossing bieden. Check wel even welk middel geschikt is voor jouw apparaat, een verkeerde dosering kan voor schade zorgen.

Tip 4. Rubbertjes

Wanneer je de klep opent, zul je aan de zijkanten een aantal rubbers zien zitten. Mocht je de vaatwasser al enige tijd in bezit hebben, en nog nooit de rubbers hebben bekeken, dan zijn ze wellicht zwart. Maak ook deze af en toe schoon en probeer te voorkomen dat ze geel of zwart gaan zien.

Hoe maak je de rubbertjes nu schoon? Mix 50 ml bleekmiddel met een liter warm water of koop een schoonmaakmiddel. Smeer de rubbers goed in en neem ze af. Haal vervolgens nog een droge doek langs alle rubbers, zorg dat er geen vocht achterblijft.

Tip 5. Onkruid kruipt waar het niet gaan kan

Dan zijn er natuurlijk nog de plekjes waar een gemiddeld persoon niet bij kan; de leidingen. Denk je eens in hoeveel viezigheid er dagelijks door de buizen stroomt, ook hier mag af en toe een schoonmaakmiddel langs.

Ga naar de winkel en shop een reinigingsmiddel speciaal voor vaatwassers. Check de gebruiksaanwijzing op de verpakking en volg deze. Doe dit jaarlijks, zodat je zeker weet dat de leidingen regelmatig worden schoongemaakt.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips? Laat ze achter in de reacties!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel