Lisa
Thuis / Buiten Leestijd: 3 minuten
De zomer is officieel gearriveerd en dat betekent; lekker barbecueën! De heerlijke geur van het brandende houtskool, het sissen van het vlees en het klinken van de glazen. Heb jij de kolen al aangestoken? Wij hebben een aantal tips, zodat jouw barbecue-festijn nog beter uitpakt! Lees het artikel

Alle barbecue must-haves op een rijtje

Leestijd: 3 minuten

We zijn er allemaal wel bekend mee, al is het over het algemeen een mannendingetje; barbecueën. Het is de ultieme manier om de zomeravond te vieren. Met een grote groep of intiem met een klein groepje. Onder het genot van een drankje al die lekkernijen oppeuzelen. Toch zit er ook een keerzijde aan deze vorm van koken, het is namelijk ontzettend moeilijk om het vlees perfect gaar te krijgen! Daarom hebben wij voor jou opgezocht welke artikelen het barbecueën net wat makkelijker maken.

De barbecue

Het belangrijkste onderdeel van de barbecue… is natuurlijk de barbecue zelf! Zonder kun je moeilijk je vlees en groentes bakken, dus moet je een goed exemplaar tot je beschikking hebben. De vraag is, welke barbecue is goed? Er zijn zoveel soorten, kies je voor gas of kolen? Met of zonder deksel? Veel vragen en dus veel antwoorden.

Er is geen simpel antwoord op de vraag; gas of kolen? Dit is een kwestie van wat je prettig vindt. Er is geen smaakverschil en geen “betere” keuze. Een gasbarbecue is echter wel makkelijker te controleren, maar kolen hebben voor veel mensen de echte barbecue-feeling. Het is een emotie die we niet graag loslaten. Waar je voor kiest, is dus persoonlijk.

Wel een belangrijk verschil zit tussen met of zonder deksel. Er zijn natuurlijk genoeg barbecues die je gebruikt zonder deksel en ook de barbecues met deksel kun je open laten staan. Toch is die klep er niet voor niets. Hiermee houd je alle warmte binnen de barbecue en zorg je voor een gelijkmatige warmte. Dit maakt dat je niet een verbrande en een rauwe hamburger op de grill hebt liggen, best handig dus!

Accessoires

Het aankrijgen van de kolenbarbecue is vaak een redelijke klus. Je moet enigszins affiniteit met een barbecue hebben, om dit te laten lukken. Of je speelt een beetje vals en gebruikt een hulpmiddel. Bijvoorbeeld met een barbecue starter. Deze koker houdt de briketten dicht bij elkaar, hierdoor zijn ze sneller warm. Je steekt aanmaakblokjes aan en legt ze onderin de barbecue, hier plaats je de met briketten gevulde starter overheen. Vervolgens moet je even wachten tot het vuur weg is en giet je de briketten in de barbecue, klaar is kees!

Vlees moet je zoveel mogelijk laten liggen tijdens het barbecueën, maar er komt natuurlijk een moment waarop je het moet omdraaien. Veel mensen gebruiken hier een vork voor, maar dit kun je beter niet doen. Je prikt dan in het vlees, wat ervoor zorgt dat essentiële sappen wegvloeien. Gebruik liever een grilltang. Hiermee zorg je dat alle sappen in het vlees blijven zitten, zo eindig je met een heerlijk mals stuk!

Schoonmaken

 

Mocht je nu tussendoor de grillplaat willen schoonmaken, omdat bijvoorbeeld vegetariërs mee eten, gebruik dan een halve citroen. Deze hoef je enkel over het rooster heen te wrijven. Dit maakt het niet helemaal schoon, maar zorgt ervoor dat de marinade en vleesresten verdwijnen.

Wanneer de barbecue is afgelopen, wrijf je de andere helft over het rooster. Maak vervolgens gebruik van een staalborstel om alle etensresten eraf te schrobben. Als je dit doet terwijl het rooster nog warm is, is hij zo schoon!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat leg jij deze zomer op de grill? Laat het ons weten in de reacties!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel