Lan
Thuis / Energie Leestijd: 4 minuten
We werken steeds meer vanuit huis en zien de energiekosten vanaf het najaar dan ook flink omhoog gaan. We hebben een paar handige tips voor je op een rij gezet zodat je dat geld aan wat andere (leukere) dingen kunt uitgeven. Laten we gelijk de tips er bij pakken, Lees het artikel

Zo bespaar je energie, zelfs als je thuis werkt

Leestijd: 4 minuten

Leve het zonlicht

Het klinkt misschien een beetje te voor de hand liggend maar als je zorgt dat je het daglicht in je kamer laat komen, zul je echt al een verschil merken in je rekening. Vaak zetten we een lamp aan om een hele ruimte te verlichten terwijl je maar een klein beetje licht nodig hebt. Je kan ook eens een kaars aansteken. Dit geeft zowel licht als atmosfeer en als je nu ook nog zorgt voor een geurkaars wordt je hele kamer gevuld met een heerlijk aroma.

Kies voor energiebesparende lampen

Ook dit is een vrij logische tip. Toch horen we vaak dat mensen de goedkoopste lampen pakken en zo denken te besparen. De laatste jaren zijn de prijzen voor LED lampen flink afgenomen. Dit soort lampen kosten nog net wat meer dan de standaard peertjes, maar door slim aan te kopen valt het verschil zeker wel te overzien. Door de overstap naar LED lampen zul je zien dat je energieverbruik met ruim 63% kan dalen. De initiële aanschaf is iets duurder maar elke maand bespaar je op de energierekening. Bovendien wordt vanaf dit jaar de energiebelasting voor huishoudens verlaagd, dat geeft je misschien wat extra ruimte om toch eens voor LED lampen te gaan

Even de stekker eruit

Wist je dat 75% van je totale energieverbruik afkomstig is van apparaten die elektriciteit verbruiken terwijl ze uit staan maar de stekker nog steeds in het stopcontact zit? Wij schrokken hier ook wel even van en hebben direct een aantal stekkers uit de muur getrokken. Hetzelfde geldt voor opladers van telefoons op laptops. Is het je wel eens opgevallen dat opladers vaak warm blijven? Dat komt omdat er constant elektriciteit naar toe wordt gestuurd (sluipverbruik). Wat ons betreft is het eigenlijk maar een kleine moeite om een stekker even in te pluggen als je een apparaat nodig hebt en daarna uit het stopcontact te verwijderen. Als dit echt 75% scheelt op je rekening is deze manuele handeling maar een peulenschil.

Doe iets meer dingen zelf

Als je meer vanuit huis werkt, zul je logischerwijs meer tijd over houden die je aan andere dingen kunt besteden. Wat dacht je van de droger een keer niet te gebruiken maar de was nog eens op te hangen in de buitenlucht als de zon schijnt. Je ontbijtbord met een paar kruimels kun je ook eens met de hand afwassen, Als je hierdoor de vaatwasser al eens in de twee dagen kunt aanzetten in plaats van elke dag. We willen niet gelijk een poetsdiva van je maken maar door net iets minder vaak een elektrisch apparaat te gebruiken bespaar je echt een hoop geld. Eerlijk is eerlijk, we zijn natuurlijk gewend aan de luxe, sterker nog: het is de standaard geworden. Maar een kleine pas op de plaats kan af en toe geen kwaad.

Werk met je laptop in plaats van een desktop PC

Wist je dat een laptop 90% minder stroom verbruikt dan een desktop computer? Natuurlijk moet je de batterij opladen maar dan nog. Met een dag werken op je laptop verbruik je dus net zoveel energie als bijna twee werkweken op een desktop pc. Buiten het feit dat een laptop makkelijk is en amper gebruik inneemt bespaar je dus ook een berg energie en daarmee geld.


Het is overigens wel gebleken dat er met een laptop net iets meer ongelukjes gebeuren dan met een desktop computer. De redenen hiervoor zijn verschillend, je verplaatst hem meer, wij nemen onze nieuwe laptop echt overal mee naartoe en daar zitten toch ook wel wat risico’s aan vast. Omdat een desktop computer vaak onder een bureau staat is de kans dat je een glas water over je pc gooit een stuk kleiner dan wanneer je vanachter je laptop werkt, Je kunt je hiervoor verzekeren. In dit artikel geven ze een aantal redenen waarom je een laptopverzekering zou moeten aanschaffen.


Conclusie

We durven het eigenlijk niet hardop te zeggen maar ons energieverbruik heeft in veel gevallen toch wel te maken met de luxe waarin we leven. We zetten nogal snel een lamp aan, laten de stekkers altijd ingeplugd zitten en gebruiken energievretende apparaten zoals een droger en vaatwasser om ons leven te vergemakkelijken. Het echte besparen op je energierekening doe je door misschien af en toe eens stapje terug te doen. We laten het jou de keuze, besparen of comfort?

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Verbruik jij ook meer energie tegenwoordig?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel