Desmond
Thuis / Klussen Leestijd: 3 minuten
Zo nu en dan dient er wel eens een klusje in en om het huis uitgevoerd te worden. Het is natuurlijk een dure aangelegenheid wanneer je hier telkens een klusjesman voor moet inschakelen. Daarom is het veel voordeliger om zelf wat klusjes te gaan uitvoeren, zodat je veel kosten kunt besparen en uiteindelijk geld overhoudt in je portemonnee. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we enkele eenvoudige klusjes voor je beschreven. Zo ben jij dadelijk dé klusjesman of -vrouw van het huis! Lees het artikel

Bespaar door klusjes zelf te doen

Leestijd: 3 minuten

1. Behang verwijderen

Behangen
Eens in de zoveel jaar dienen de muren weer te worden voorzien van nieuw behang. Een ander kleurtje, een ander motiefje... Een nieuw behang kan de gehele ruimte direct een totaal nieuwe feeling geven. Het is natuurlijk een intensief klusje, maar zeer goed te doen met enige voorbereiding en wat frisse moed.

Het beste resultaat realiseer je door eerst het oude behang te verwijderen. Je pakt hiervoor een emmer lauw water en je maakt de muren nat met een spons. Vervolgens laat je het water goed intrekken zodat het behang zal afweken. Op een gegeven moment kun je eenvoudig het oude behang verwijderen met een plamuurmes.

2. Buitenkozijnen schilderen

Ook de buitenkozijnen hebben eens in de zoveel tijd een nieuw likje verf nodig. Dit zorgt voor een nieuwe uitstraling en een goede bescherming van het houtwerk. Start altijd met het afplakken van de ramen. Vervolgens dien je de buitenkozijnen op te schuren zodat het voornaamste vuil verwijderd zal worden. De grondverf kan ondertussen aangebracht worden. Als de grondlak is gedroogd, mag het hout lichtjes worden opgeschuurd en vervolgens worden afgestoft. Uiteindelijk kun je de eerste laklaag gaan aanbrengen. Wanneer deze is opgedroogd, mag ook de tweede laklaag vervolgens worden aangebracht. Hierbij zijn ook je buitenkozijnen weer helemaal klaar voor de komende jaren!


Tip: wanneer je de buitenkozijnen wilt gaan schilderen op hoogte, maak dan gebruik van een rolsteiger. Een kleine trapsteiger geeft je bijvoorbeeld extra veel bewegingsruimte en bied je de gewenste veiligheid. Zo kun jij je volledig concentreren op het klussen. Bekijk alle steigers van Steigervoorweinig.nl om te zien welk model het beste past bij jouw specifieke situatie, wensen en behoeften.

3. Gaten in de muur opvullen

We vinden gaten in de muren over het algemeen wat slordig overkomen. Het is daarom een goed idee om deze gaten eens op te vullen, zodat de ruimte een strakkere look krijgt. Verwijder als eerst alle loszittende deeltjes, zodat je het oppervlak stofvrij kan gaan maken. Kneed vervolgens de tube met vulmiddel en breng het aan in het gat in de muur. Hiervoor is enige kracht vereist, zodat je er zeker van bent dat het gehele gat zal worden opgevuld. Pak tot slot een nat plamuurmes en strijk het vulmiddel glad (vanuit het midden naar een zijkant). En de gaten in de muur zijn netjes afgewerkt en de ruimte ziet er direct een stuk strakker uit.

4. Je gootsteen ontstoppen wanneer het verstopt is.

Gootsteen ontstoppen
Een verstopt riool zorgt voor vele ongemakken, waaronder stank en viezigheid in huis. Om verstopping van het riool te voorkomen dien je daardoor regelmatig onderhoud uit te voeren.


Start altijd met het schoonmaken van de zwanenhals (sifon) onder de wastafel. Dit onderdeel wordt ook wel gezien als een stankafsluiter en houdt vervelende geurtjes buiten. Dit is niet bepaald een fijn klusje, maar dient zeker regelmatig gedaan te worden. Vervolgens gebruik je een plopper/ontstopper en duw je 'm naar beneden en weer terug. Deze beweging veroorzaakt zuigkracht, die de verstopping uiteindelijk los zal krijgen. Helaas werkt het niet in alle gevallen en is de verstopping te hardnekkig om zelf op te lossen. Als alles is losgekomen, gebruik je keuken soda en kokend water om de gootsteen door te spoelen. Zo, ook weer opgelost!
 

Ga aan de slag!
Je hebt nu genoeg informatie gekregen om zelf aan de slag te gaan. In het begin is het nog wat wennen en kan het erg lastig zijn. Maar zoals bij nagenoeg alles; oefening baart kunst. Je leert elke keer weer wat bij en je zult steeds meer vertrouwen krijgen in wat je doet. Veel succes toegewenst!
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog handige tips die wij zijn vergeten te vermelden?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel