Richard
Thuis / Klussen Leestijd: 3 minuten
Heb je besloten om eindelijk jouw droomhuis te (ver)bouwen? Heb je eindelijk die grote stap gezet na al dat sparen? Als jij een bouwgrond hebt gekocht en de grond volledig in orde is, kun je meteen beginnen bouwen. Koop je echter een grond waar nog een oud huis op staat, is de kans groot dat je waarschijnlijk het hele huis of een deel ervan moet slopen en herbouwen. Lees het artikel

Duurzaam en circulair slopen is de toekomst

Leestijd: 3 minuten

Gelukkig hoeft dat niet enorm veel te kosten! Wist jij dat heel wat materialen hergebruikt kunnen worden wanneer je een gebouw afbreekt? Door afbraakmaterialen een tweede leven te geven, help je niet enkel het milieu, maar ook je portemonnee.

Sloopspecialisten

Heb je een grond gekocht waar nog een oud huis op staat? Voor je beslist om het hele gebouw af te breken, haal je er best een specialist bij voor een grondige inspectie. Misschien hoef je immers niet het hele gebouw af te breken! Indien je bepaalde delen van het huis kan laten staan, kan je zo heel wat besparen op de verbouwingskosten. Door de juiste specialist zoals bijvoorbeeld sloopbedrijf A. van Liempd in te schakelen, weet je meteen waar je voor staat.

 

Indien de inspectie aantoont dat het huis bijvoorbeeld last heeft van schimmel of een dak met asbest, hoef je enkel die bepaalde onderdelen van het gebouw te verwijderen en vervangen. Een bouwexpert kan je dan verder helpen met de bouwtekeningen, plannen en ontwerpen die je nodig hebt om een realistische kostenberekening te maken en je naar de juiste personen doorverwijzen voor de afbraakwerken (indien je de werken zelf niet wil doen).

 

Blijkt na inspectie echter dat het hele gebouw afgebroken moet worden? Dan haal je er best een goede specialist bij, ook al ben je zelf handig in huis. Iets afbreken lijkt misschien geen onmogelijke taak, maar er zijn enkele zaken waar je bijkomstig rekening mee moet houden bij het slopen. Bij het afbreken van oude gebouwen kunnen namelijk bepaalde stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Denk maar aan asbest, lood of minerale vezels. Door een specialist in te schakelen, ben je zeker dat alle materialen veilig en zorgvuldig uit het gebouw verwijderd kunnen worden.

Herbruikbare materialen

Wanneer een pand wordt gesloopt, hoeft niet al het afval als verloren beschouwd worden. Vaak kunnen bepaalde balken, deuren, platen, kranen en meer nog hergebruikt worden. Indien je de hulp inschakelt van de juiste bedrijven gespecialiseerd in afbraak, worden de herbruikbare materialen gesorteerd, nagekeken op kwaliteit en klaargemaakt om opnieuw gebruikt te kunnen worden nadien. Materialen met waarde verdienen een tweede leven!

 

Bij sommige afbraakprojecten komt er bijvoorbeeld bepaald hout vrij dat nog in goede staat is en hergebruikt kan worden. Zo’n 2dehands sloophout kan opnieuw gebruikt worden bij verbouwingen of herwerkt worden als meubilair en meer. Het ziet er namelijk wat gebruikt uit, wat vaak erg gewild is in een modern interieur.

 

Het voordeel is dat sloophout een pak goedkoper en duurzamer is! Bovendien werd hout vroeger met bepaalde chemicaliën bewerkt die nu niet meer toegepast mogen worden, waardoor ze vaak langer in goede staat blijven. Houd er echter wel rekening mee dat dit er ook voor kan zorgen dat dat hout problemen kan opleveren met de huidige wetgeving. Vraag dit dus even na!

 

Zie je het niet zitten om hier zelf aan te beginnen? Gelukkig kan je een specialist om hulp vragen bij het aanvragen van alle vergunningen, asbestsanering, het maken van materiaalpaspoorten, bodemsanering, flora en fauna onderzoek en meer. De prijs van jullie project en het slopen zal afhangen van de omvang van het werk, het gevaar (i.v.m. asbest etc.), de bereikbaarheid, het type materiaal, de hoeveelheid (herbruikbare) materialen en meer.
Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat heb jij zoal in je leven gesloopt?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel