Vakantie / Citytrip Leestijd: 4 minuten
Sinds 1 juli 2018 is er een nieuwe regeling in het leven geroepen. En goed nieuws: vanaf nu zijn avontuurlijke reizigers als jij beter beschermd tegen het zelf samenstellen van je vakantie. Tijd dus om een kijkje te nemen hoe je hier het beste van kunt profiteren. Lees het artikel

Zo vrij als een vogel: zelfverzekerd je reis samenstellen doe je zo!

Leestijd: 4 minuten

Sinds 1990 zijn pakketreizen verzekerd. Dit zijn vakanties die je bij een reisorganisatie boekt maar uit verschillende reisdiensten bestaan zoals vervoer, accommodatie en vluchten. Wanneer er iets fout gaat tijdens je reis, of wanneer de organisatie failliet gaat, ben je in veel gevallen verzekerd. Dit voordeel heb je vaak niet bij een zelf samengestelde reis. Maar in sommige gevallen nu wel! Voor we hier naar kijken, zetten we de kenmerken van pakketreizen en zelf samenstellen op een rijtje.

Pakketreizen

Pakketreizen worden aangeboden door een reisorganisator en omvat meerdere diensten, zoals een hotel, een busreis, een vlucht en nog veel meer. Dit boek je via internet, per telefoon of reisbureau. Deze losse diensten vallen allemaal onder een pakket en betaal je dan ook aan de organisator. Het voordeel is al gauw dat alles geregeld is. Geen talloze boekingen waar je rekening mee moet houden, hulp bij problemen en je krijgt gemakkelijker je geld terug. Ook kun je in een keer alles betalen en is het geregeld. Rust is dus de sleutel bij een pakketreis. Een groot nadeel is echter wel dat er een flink prijskaartje aan hangt. In veel gevallen ben je dan ook duurder uit dan wanneer je de reis zelf zou samenstellen.
Lijkt zo'n pakketreis je wel heel gemakkelijk, maar heb je ook weer geen zin om de hoofdprijs te betalen? Bekijk dan hier zeker eens de last minutes van TUI! Al voor €299 boek jij voor jezelf een heerlijke vakantie!

Zelf samenstellen

En daar komt zelf samenstellen om de hoek kijken. Voor wie een kick krijgt uit het plannen en uitstippelen van een eigen vakantie, soms wel maanden van tevoren, biedt dit de juiste uitkomst. Jij bepaalt waar je heengaat, in welke prijsklasse en op wat voor tijden je reist. Zelf kun je kiezen met wat voor aanbieder of organisatie je in zee gaat. En het beste is nog: in veel gevallen ben je een stuk goedkoper uit! Enkele nadelen liggen wel op de loer. Heb je bijvoorbeeld vertraging met je vlucht, waardoor je een dag later aankomt op het hotel? Dan heb je pech en betaal je de volle pond. Er is bij dit soort problemen geen reisorganisatie die je voor terugbetaling aan de mouw kan trekken. Wil je toch meer dekking zonder flexibiliteit uit het oog te verliezen? Probeer er dan een pakketreis van te maken. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Wanneer valt je reis onder een pakketreis?

Even ter samenvatting: de nieuwe wetgeving zorgt er dus voor dat in enkele gevallen een zelf samengestelde reis ook als pakketreis gezien kan worden. Hartstikke mooi, want zo geniet je soortgelijke voordelen. Je bent beter verzekerd tijdens je reis naar een zonnig oord en heb je bij problemen een organisator waar je op kan terugvallen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jouw reis onder deze voorwaarden valt zonder je eigen keuzemogelijkheid te verliezen?

Je reis wordt gezien als pakket wanneer er verschillende reisaanbieders een overeenkomst hebben. En wanneer je binnen 24 uur een ‘click-through-booking’ doet. Dit wil zeggen dat wanneer je je vlucht boekt, je via de betreffende site moet doorklikken om ook je transfer en/of accommodatie te boeken. In dit geval kun je diverse diensten voor een gezamenlijke prijs aanschaffen, maar bepaal jij alsnog met welke luchtvaartmaatschappij je het luchtruim betreedt, in welk hotel je slaapt en met wat voor cabrio je de weg op wilt. Zo ben je alsnog in veel gevallen goedkoper uit, en heb je minder kopzorgen.

Conclusie

Uiteindelijk is het dus helemaal aan jou waar je voor gaat deze zomer. Wil je eindelijk een keer dat alles voor je geregeld wordt door een reisbureau? Dat is zeker niet verkeerd, vooral als je de goudgele stranden al voor je ziet. Iets meer avontuur of inspraak over je vakantie? Boek dan zelf alle facetten van je reis, via meerdere aanbieders. Een beetje van beiden? Ga dan voor een aanbieder waar je alles zelf bepaalt, en geniet van dezelfde voordelen als een pakketreis, met weinig risico en iets meer rust. 
Een voorbeeld van zo'n aanbieder is Expedia. Bij deze aanbieder kun je alle kanten op. Vlucht + hotel, alleen de accommodatie, auto huren... Het is geheel aan jou!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Boek jij altijd een complete pakketreis of stel je zelf een vakantie samen? Wij zijn benieuwd naar jouw tips!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel