Vakantie / Reizen Leestijd: 4 minuten
Heerlijk, eventjes weg van huis en nieuwe herinneringen maken! Een vakantie is fijn, maar ook prijzig. Kun je daarom wel wat tips gebruiken om te besparen op je reis? Duik dan in dit artikel en pak je voordeel! Lees het artikel

8 tactische tips voor een voordeligere vakantie!

Leestijd: 4 minuten

Vakanties zijn meestal niet heel goedkoop. Vakantielanden worden steeds duurder en ook het reizen is lang niet gratis. Zeker als je ver weg wilt, rijzen de kosten de pan uit. Op zich niet erg als je toch al veel geld te besteden hebt, maar zit je wat krap bij kas, dan is het best lastig. Toch kun je veel doen om geld te besparen tijdens je vakantie. Dit zijn 8 dingen die je vakantie goedkoper kunnen maken zonder dat je er veel van merkt.

1. Vroegboekkortingen

Veel hotels, vakantieparken en reisorganisaties geven vroegboekkorting. Dat is een korting die je krijgt als je al lange tijd van tevoren je vakantie boekt. Niet voor niets beginnen veel Nederlanders direct na hun vakantie alweer te kijken voor volgend jaar. Die kortingen kunnen best hoog oplopen!

2. Last minutes

vakantie

Tegenover de vroegboekkorting heb je de last minutes. Op vliegvelden kun je bijvoorbeeld last minute reizen boeken. Bij rondreizen kun je ook online vaak direct en goedkoop boeken om door te reizen. Bij last minutes kun je flinke kortingen krijgen. Nadeel is dat je niet van tevoren al precies kunt kijken waar je heen gaat, want last minutes zijn afhankelijk van annuleringen van anderen en zijn vaak onvoorspelbaar.

3. Aanbiedingen gebruiken

Sommige aanbieders hebben regelmatig interessante reisaanbiedingen. Dat geldt vaak ook voor reisbureaus. Afgezien daarvan heb je natuurlijk ook nog veilingsites waar je nog veel goedkoper aan een leuke reis kunt komen. Vaak speelt geluk bij deze dingen ook een rol. En natuurlijk is het belangrijk om de kleine lettertjes goed te lezen. Er zijn bijvoorbeeld ook aanbiedingen waarbij de terugvlucht niet is inbegrepen.

4. Gebruikmaken van vertraging

Heb je een vlucht geboekt, maar is deze ernstig vertraagd of geannuleerd? Zelfs als je een alternatief aangeboden krijgt, kun je nog een behoorlijke vergoeding krijgen. De vergoeding van je geannuleerde vlucht is wel afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Maar het is altijd de moeite waard om te checken of jij hier recht op hebt. Dat kan je heel wat geld opleveren voor je volgende vakantie.

5. Ga naar goedkope landen

strandstoel
 

Het ene vakantieland is een heel stuk duurder dan het andere. Zo zijn de prijzen binnen Europa flink opgelopen en ook buiten Europa ga je merken dat de prijzen zijn gestegen voor toeristen. Check dus van tevoren welke landen relatief goedkoop zijn en welke je beter kunt mijden. Hier vind je een handig lijstje met goedkoopste en duurste landen van Europa.

6. Vermijd toeristische gebieden

Hou je niet alleen van goedkope vakanties, maar ook van het ontdekken van nieuwe dingen? Vermijd dan toeristische gebieden. Met name in de toeristische gebieden zie je enorme prijsstijgingen. Zo zijn in (souvenir)winkels en restaurants in toeristische gebieden de prijzen vaak vele malen hoger dan buiten deze toeristische gebieden. Wil je een goedkope vakantie, dan vermijd je deze gebieden. De gewone bevolking van een land hanteert veel lagere prijzen, waardoor de kosten voor overnachten, eten en drinken veel lager zijn.

7. Reis zonder grote bagage

Reis je alleen? Probeer dan alles wat je nodig hebt in je handbagage te doen. Reis je met meerdere mensen? Kijk dan of je een grote koffer met elkaar kunt delen, zodat niet iedereen apart een koffer bij zich heeft. In veel gevallen is het meenemen van bagage namelijk behoorlijk duur. Bij prijsvechters en op korte vluchten is het meenemen van bagage vaak duurder dan je eigen vliegticket!

8. Airbnb

varken met koffer

Een relatief nieuw verschijnsel is Airbnb. Niet alleen in Nederland is het best populair, maar overal ter wereld worden woningen en kamers aangeboden. In de meeste gevallen kun je op die manier veel goedkoper een stekje vinden dan wanneer je een hotel boekt. Natuurlijk heb je bij mensen thuis meestal wel wat minder luxe. En vaak is het ook de bedoeling dat je zelf het huis weer netjes achterlaat, dus zul je moeten schoonmaken. Anderzijds is het wel een forse besparing op de kosten van je vakantie.

Een vakantie hoeft echt niet altijd de hoofdprijs te kosten. Door slim te zijn en gebruik te maken van de mogelijkheden kun je meer dan 50% van de kosten besparen. En als dat lukt, betekent dat automatisch dat je een keer extra op vakantie kunt gaan van hetzelfde geld.

Dit artikel werd geschreven door Judith Möhlmann. Judith is zzp'er en thuiswerkende moeder. Al enkele jaren is ze schrijver van de meest uiteenlopende artikelen. Als zuinige Zeeuw is geld besparen er met de paplepel in gegoten. Het is dan ook haar grote uitdaging om zoveel mogelijk manieren te vinden om geld te besparen. Natuurlijk is het wel een voorwaarde dat het leven ook comfortabel en leuk blijft!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb jij nog tips om te besparen op je vakantie?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel