Vakantie / Reizen Leestijd: 4 minuten
Door te profiteren van vroegboekkorting kan je flink besparen op je vakantie, maar wat is vroegboekkorting eigenlijk en hoe profiteer je ervan? We leggen het je uit. Lees het artikel

Vroegboekkorting: hoe profiteer ik ervan?

Leestijd: 4 minuten

Op vakantie gaan is leuk, maar kost vaak wel veel geld. Het is een luxeproduct wat menig Nederlander niet wil missen en toch tast een vakantie vaak diep in de buidel. Dat is de reden waarom velen vaak een beroep doen op last minute vakanties: op het allerlaatste moment een vakantie boeken, wanneer de prijs laag is. Een groot risico hierbij is dat de mogelijkheden beperkt zijn en dat je uiteindelijk wellicht helemaal niet op vakantie kunt gaan. Een andere toevlucht richting een goedkopere vakantie is een vroegboek. Wat is dit en waarom zou ik hiervoor moeten kiezen? Ik leg het je graag in dit artikel uit.

Wat is vroegboekkorting?

De ene vakantie is de andere niet en prijzen verschillen erg. Niet alleen tussen verschillende vakanties, maar ook tussen verschillende aanbieders en verschillende vertrekdata. Vakantie aanbieders zoals Corendon, TUI, en Neckermann bieden de mogelijkheid tot vroegboek. Hiermee boek jij als vakantieganger je vakantie erg vroeg, net wanneer de aanbieders hun aanbod opgesteld hebben. Meestal is dit al vroeg in het jaar en het is dán dat je het beste je vakantie kunt boeken, aangezien de aanbieders dan al beginnen met het strooien van korting. Een zomervakantie of winterzonvakantie boek je met vroegboek dus eigenlijk al in de eerste paar maanden van het jaar (mits je van korting houdt, natuurlijk).

En wat is het voordeel als ik vroeg boek?

Eigenlijk profiteer je in heel veel opzichten wanneer je een vakantie boekt middels vroegboek. Een paar voordelen op een rijtje:

  • Je hebt de keuze uit een enorm aanbod hotels, appartementen, villa’s en andere soorten verblijven. Dit omdat je simpelweg als eerste boekt. Het bekende gezegde ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ gaat hier op en daarmee profiteer jij als vroegboeker van het ruimste aanbod aan vakanties. Wees dus alert op populaire vakantiebestemmingen en maak gebruik van vroegboek om er zeker van te zijn dat jij naar je favoriete plek kunt.
  • Je ontvangt hoge korting. Dit is natuurlijk aantrekkelijk, omdat we met een bespaar-oog naar het boeken van een vakantie aan het kijken zijn. Wees niet bang dat heel lang afwachten (en wachten op bijvoorbeeld last minutes) goedkoper voor je gaat uitpakken. Vaak is juist het tegengestelde waar en is vroegboeken zelfs goedkoper dan last minute vakanties.
  • De meeste reisaanbieders vragen slechts een kleine aanbetaling wanneer je je vakantie boekt middels vroegboek. Hierdoor hoeft je niet meteen, misschien zelfs 8 maanden voor vertrek, je hele vakantie te betalen. Dit verschilt wel per reisaanbieder, dus check dit zelf goed.


Houd dit goed in je achterhoofd!

Vroegboekkorting is aantrekkelijk en mensen zijn geneigd hun vakantie zo vroeg mogelijk te boeken, om zo te profiteren van de vroegboekkorting die reisaanbieders hen aanbieden. Dit pakt inderdaad voordelig uit, omdat je zo verzekerd bent van een plekje in de zon. Vooral als deze accommodatie of plek erg populair is onder vakantiegangers, is vroegboeken iets wat jou zekerheid geeft op een vakantie. Echter, let goed op het volgende..

“Het (ver)kopen van vakanties is een kwestie van vraag en aanbod”

Het kopen van een vakantie is als het kopen van t-shirts. Een uitverkoop start met bijvoorbeeld 30% korting en loopt steeds verder op. Je koopt het shirt meteen, omdat je hiermee profiteert van 30% korting en omdat je het shirt heel graag wilt hebben. Nu is er nog veel keus, zoals verschillende maten en kleuren. Wacht je nog langer, dan kan de korting ofwel nog meer oplopen of kan je shirt zijn uitverkocht..

Dit werkt net zo met het boeken van vakanties. Het wil dus niet zeggen dat je beter zo lang mogelijk kunt wachten met de aankoop, aangezien het zo kan zijn dat er dichterbij de vertrekdatum veel meer vraag is naar de vakantie en de prijs flink kan oplopen of zelfs uitverkocht raakt. Dit is vaak het geval bij mensen die per se een last minute vakantie willen boeken. Wanneer je je vakantie vroeg boekt, ben je ervan verzekerd dat de gewenste reis op de gewenste vertrekdatum beschikbaar is en daadwerkelijk geboekt kan worden.


Mam, wanneer gaan we nou op vakantie?!

Vroegboeken is interessant en voordelig, het verzekert je bovendien van een reis naar je favoriete vakantiebestemming. Wanneer je gaat voor zekerheid, wees dan op tijd met boeken. Het garanderen van de ‘allerlaagste prijs’ is amper tot niet mogelijk, aangezien dit afhangt van de marktwerking (vraag/aanbod). Als je geïnteresseerd bent in een vakantie waar weinig andere mensen geïnteresseerd in zijn, kan de korting naarmate de tijd verstrijkt flink oplopen en zou je met last minute wellicht goedkoper uit zijn. Echter, dit is een risico wat je moet nemen. Voor je het weet is je favoriete vakantie uitverkocht en kun je alleen nog maar op vakantie naar je overbuurvrouw en terug. And that would be disappointing.  Tenzij ze natuurlijk over een privéstrand of skipiste beschikt.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Waar ga jij op vakantie?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel