Vakantie / Vervoer Leestijd: 5 minuten
Lekker op vakantie deze zomer, maar twijfel je nog steeds tussen een autovakantie en vliegreis? Wat is het goedkoopst? En welke manier is het meest verantwoord? Wij nemen hier al je twijfels weg, dus lees snel verder! Lees het artikel

Ik ga voordelig én duurzaam op reis met… de auto of het vliegtuig?

Leestijd: 5 minuten

Yes, de zomer heeft officieel haar intrede gedaan! Wellicht heb je al vakantie of ben je bezig met de laatste loodjes op je werk of studie. Hoe dan ook, grote kans dat je aan het aftellen bent naar je welverdiende reisje of al wat rondzoekt naar aantrekkelijke last minutes. Wordt het een zonvakantie, actieve vakantie, stedentrip, misschien een combi? Een andere, niet geheel onbelangrijke vraag: hoe ga je er komen? Per auto of per vliegtuig: dilemma. Na het lezen van dit artikel niet meer, want wij vergelijken een auto- en vliegvakantie voor jou op verschillende relevante punten! 

Onafhankelijkheid versus gemak

Misschien wel het grootste voordeel van een autovakantie ten opzichte van een vliegvakantie is de onafhankelijkheid. Geen tijden om je aan te houden, geen strikt maximum voor het aantal kilo’s bagage, geen taxi’s, bussen of metro’s om van A naar B te komen in het land van bestemming… Je bent eigen baas en kunt gaan en staan waar je maar wilt.

Echter, ‘alle tij heeft zijn weertij’. Je moet zelf de route uitstippelen, krijgt waarschijnlijk te kampen met files, de reis kan stukken langer duren en na een lange autorit kom je wellicht vermoeid aan op je vakantiebestemming. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft: onafhankelijkheid of gemak. Wat heeft voor jou prioriteit?

Gouden tip van Goedkoop.nl

Gekozen voor een vliegreis, maar toch op je vakantiebestemming niet helemaal afhankelijk willen zijn van het openbaar vervoer? Reserveer een huurauto via bijvoorbeeld Sixt en verken zo op je gemak de omgeving

Naar Sixt

Auto of vliegtuig: wat is voordeliger?

Welke van de twee nu werkelijk de ‘goedkopere’ variant is, is volledig afhankelijk van factoren als de bestemming, de afstand en het soort vakantie. Per vervoersmiddel hebben wij een aantal tips voor je opgesomd om zo voordelig mogelijk op je vakantieadres aan te komen!

Auto

Voor relatief korte afstanden (<ca. 1000 km.) is een auto qua kosten vaak een aantrekkelijker alternatief dan het vliegtuig. Een goede voorbereiding is wel een must:

 • Zorg ervoor dat de auto technisch in orde is voor vertrek. Beter nu een kleine onderhoudsbeurt in eigen land, dan straks torenhoge extra kosten door problemen in het buitenland. Een goede verzekering is ook aan te raden!
 • Ga na wat de auto verbruikt en waar je het goedkoopst kunt tanken. Op een lange autorit spaar je zomaar tientallen euro’s uit! Kijk eens op de website van ANWB voor up-to-date brandstofprijzen in Europa.
 • Houd rekening met tolwegen, vooral in landen als Frankrijk. Deze kunnen een flink bedrag van je budget voor de autoreis afsnoepen. Tolwegen vermijden? Dat kan gemakkelijk via de instellingen van je navigatie. De keerzijde hiervan is meer oponthoud en hogere benzinekosten, aangezien je dan niet de kortste route pakt.

Vliegtuig

In sommige gevallen is het vliegtuig de enige optie. Probeer maar eens op de Canarische eilanden te komen per auto… Daarnaast is het vliegtuig voor relatief lange afstanden (>ca. 1000 km) meer voor de hand liggend dan een ander vervoersmiddel. Kosten besparen op jouw vliegreis? Hier volgen een aantal tips:

 • Kies niet direct voor het dichtstbijzijnde vliegveld, maar overweeg ook andere luchthavens. Soms scheelt dit wel €100 per reiziger… Tel uit je winst!
 • Ga op zoek naar de goedkoopste tickets. Er zijn talloze aanbieders, waaronder Vueling, Vliegtickets.nl, CheapTickets en TUI. Tevens kun je op sites zoals Skyskanner.nl en Vliegtickets.com de prijzen van vliegtickets wereldwijd vergelijken. Handig!
 • Wees een early bird of boek last minute. Bij vroeg boeken profiteer je vaak van een fikse vroegboekkorting en last minute tickets zijn vele malen goedkoper dan reguliere tickets.
 • Probeer iemand op te trommelen die jou en je reisgezelschap naar de luchthaven wil brengen voor een vriendenprijsje of reis met het openbaar vervoer. Zo voorkom je hoge kosten voor parkeren op het vliegveld of voor taxi’s.
 • Let erop dat je je aan de regels houdt wat betreft het aantal kilo’s en de afmetingen van je bagage. Dit zijn strikte regels en overschrijding hiervan kan flinke meerkosten met zich meebrengen. Zonde van je geld, dus even de website van de luchtvaartmaatschappij checken!

Een hot topic anno 2017: duurzaamheid

Dat zowel de auto als het vliegtuig belastend zijn voor het milieu klinkt je vast niet onbekend in de oren. Wil je toch graag je steentje bijdragen aan een beter milieu? Lees dan verder voor enkele tips om de reis naar je vakantiebestemming zo duurzaam mogelijk te maken.

Auto

Gereden afstand, snelheid, grootte en type van de auto, gewicht van inzittenden en bagage… Ga zo maar door, stuk voor stuk factoren die de invloed op het milieu bepalen.

 • Probeer zoveel mogelijk bagage ín de auto te stoppen. Door gebruik te maken van een dakkoffer of fietsenrek wordt de luchtweerstand vergroot en daarmee het brandstofverbruik.
 • Less is more: neem geen overbodige spullen mee. Doe je boodschappen op de bestemming en overweeg om fietsen te huren in plaats van mee te nemen.
 • Rijd zo lang mogelijk in een constant tempo en kies daarom voor snelwegen in plaats van binnenwegen. Indien mogelijk, maak dan ook gebruik van cruise control (tip: constant 100 km/h is maar liefst 20% zuiniger dan 120 km/h).

Minder brandstofverbruik is niet alleen duurzamer, maak ook beter voor je portemonnee: win-win situatie!

Vliegtuig

Dat het vliegtuig erg milieubelastend is, is geen verrassing meer… Maar wist je dat een vliegreis het milieu wel 5 tot 15 keer zoveel belast als een goedgevulde auto?

 • Boek liever een direct vlucht zonder tussenlanding(en), indien mogelijk
 • Kies voor vluchten van prijsvechters (zoals RyanAir, EasyJet, Transavia), die hebben een hoge bezettingsgraad en zijn daarom per passagier minder belastend voor het milieu.
 • Overweeg een luchtvaartmaatschappij met een actief milieubeleid

Per auto of per vliegtuig naar je vakantiebestemming? Mocht dit dilemma je bekend zijn, dan ben je na het lezen van dit artikel wellicht een eindje op weg geholpen in je keuze. Alvast een fijne reis!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Wat heeft jouw voorkeur een vlieg- of autovakantie? Of reis je op nog een andere manier?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel