Vrije Tijd / Sport Leestijd: 4 minuten
Hou je wel van een uitdaging? Wil je op een actieve en leuke manier testen hoe het fysiek en mentaal met je gesteld is? Dan is een obstacle run net wat voor jou. Waar welke obstacle run georganiseerd wordt en hoe je je goed voorbereid lees je hier! Lees het artikel

Ga een stapje verder met een obstacle run: zo bereid je je voor!

Leestijd: 4 minuten
Beschik je over een tomeloze conditie? Houd je van een potje hardlopen met extra veel uitdaging? Of wil je op een leuke manier je conditie opbouwen en kijken hoeveel je aankan? Dan is een obstacle run vast wel wat voor jou.

Een obstacle run, vrij vertaald een obstakelloop, is qua populariteit steeds meer terrein aan het winnen in ons kikkerlandje. Dit zijn intensieve hardloopevenementen waarbij deelnemers onderweg diverse obstakels tegenkomen. En dan hebben we het niet alleen over modder en water maar ook houten muren, touwnetten en prikkeldraad. Wat voor obstacle runs zijn er in Nederland? En hoe kun jij hier aan meedoen? Goedkoop.nl heeft het voor je uitgezocht. 

Een obstacle run, waarom?

Kilometers hardlopen en dan ook nog eens obstakels tegenkomen? Waarom zou je dat doen? Toch houden veel mensen zich niet met deze vragen bezig, want dit soort evenementen zijn sinds enkele jaren razend populair. Je wordt weliswaar fysiek en mentaal tot het uiterste gepusht, toch maakt de combinatie van avontuurlijke obstakels en groepsverband het tot een leuke uitdaging. Eentje die ongetwijfeld een grote adrenalinekick teweegbrengt.

Gouden tip van Goedkoop.nl

Een goede voorbereiding, begint onder andere met de juiste sportkleding en materialen. Een paar geschikte loopschoenen, een ademend shirt, een comfortable hardloopbroek- of short, loopsokken... Alles voor het hardlopen bestel je gemakkelijk en snel hier bij Decathlon.

Alles voor hardlopen!

Wat voor soorten zijn er?

In Nederland vinden er jaarlijks vele obstacle runs plaats. Het begon aanvankelijk met de Strongmanrun, Mudmasters en Urbanathlon. Maar de laatste tijd springt met name de organisatie Strong Viking eruit. Zij bieden namelijk diverse runs aan met ieder een eigen stijl. Zo organiseren zij de Iron Viking marathon in Amsterdam op 19 mei. Deze is met zo’n 42 kilometer en meer dan 100 obstakels de zwaarste marathon van de wereld. Lijkt dat je nog iets te zwaar? Gelukkig hebben we hieronder wat alternatieven waar je aanzienlijk minder kilometers hoeft te maken.

 • Strong Viking Hills Edition 19 mei 2018
  De Hills Edition in Spaarnwoude is wellicht wat kort dag, maar wie al een goede conditie te pakken heeft kan een poging wagen 7, 13 of 19 kilometer te voltooien over vele heuvels.
 • Strong Viking Family Edition 26 & 27 mei, 8 & 9 september 2018
  Met je gezin ga je de uitdaging aan in Amsterdam. Hierbij kies je tussen tussen 3 of 5 kilometer.
 • Mudmasters Burger’s Zoo 1 juli 2018
  4 kilometer klimmen en klauteren tussen de dieren, geschikt voor het hele gezin.
 • Strong Viking Water Edition 23 juni 2018
  Voor wie geen watervrees heeft. Keuze uit 7, 13 of 19 kilometer.
 • Mudmasters Biddinghuizen
  Een nieuw parcours met als optie 6, 12, 18 of 42 kilometer.
 • Brother Edition 13 & 14 oktober 2018
  De afsluiter van het seizoen met een keuze tussen 7, 13 of 19 kilometer.

Hoe ziet de voorbereiding eruit?

Zowel fysiek als mentaal word je flink uitgedaagd bij een obstacle run. Naast een goede conditie is ook doorzettingsvermogen en behendigheid essentieel om een obstacle run tot een succes te maken. Tijdens het trainen is naast regelmatig hardlopen ook krachttraining belangrijk. Van push-ups en squats tot burpee’s.

In de weken of maanden dat je hiermee begint stap je ook over op de juiste voeding. Eiwitten in de vorm van vlees of vis, koolhydraten met havermout in de ochtend en rijst in de avond en genoeg gezonde vetten zoals ongebrande noten, zalm of avocado. Moeite om voldoende eiwitten en overige voedingsstoffen binnen te krijgen? Laat je een beetje helpen en bestel hier bij Bodylab de nodige voedingssupplementen.

Combineer dit ook nog eens met de juiste uitrusting zoals schoenen met grip en comfortabele sportkleding en je bent er helemaal klaar voor.

Waar vinden deze evenementen plaats?

Obstacle runs zijn niet alleen in Nederland populair. Ook in België, Duitsland en zelfs Denemarken kun je terecht voor Strong Viking evenementen. Mud Masters organiseert bijvoorbeeld ook een obstacle run op het vliegveld van Weeze, net over de grens bij Duitsland. Maar ook kleinere evenementen vinden plaats in de Benelux. Voor een uitgebreide agenda kun je bijvoorbeeld terecht op Obstakels.com. Neem dus gerust een kijkje, kies een leuke run uit en wie weet train jij samen met je vrienden of familie binnenkort wel voor je allereerste obstakelloop.

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Heb je ooit meegedaan met een obstacle run? Hoe heb je dit ervaren? Wij zijn benieuwd!   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel