Elektronica / Multimedia Leestijd: 5 minuten
Zou jij graag gezonder leven? Wist je dat je gemakkelijk een begin kan maken dankzij een aantal handige apps voor je smartphone? In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet en welke apps je hiervoor gebruikt. Handig! Lees het artikel

Meer bewegen en gezond eten? Gebruik handige, gratis apps!

Leestijd: 5 minuten

WhatsAppen, Facebooken, Twitteren: we gebruiken onze smartphone massaal om te socializen met vrienden en familie. Daarnaast functioneert hij uitstekend als wekker, camera en rekenmachine. We luisteren er muziek mee, lezen ’s ochtends een nieuwsapp en 9292 wijst ons de weg via het openbaar vervoer. Oh, en we gebruiken ‘m zo nu en dan nog om een belletje te plegen. Kortom, jij en je smartphone zijn onlosmakelijk verbonden.

Al die handige smartphoneapplicaties maken ons leven een stuk gemakkelijker. En wie houdt daar nou niet van, gemak? Iets wat niet voor iedereen zo eenvoudig is, is sporten en gezond eten. Het zal je niet verbazen dat er ook talloze apps zijn die jou door het proces van afvallen loodsen. Dus, zou je graag wat meer bewegen en/of gezonder eten? Eventueel met als eindstreep het kwijtraken van wat overtollige kilootjes? Duik dan eens in de App Store van je smartphone. Wij hebben alvast de meest handige gratis gezondheidsapps voor je uitgelicht.

Stap voor stap dichter bij je streefgewicht

Stappenteller

Pak de trap in plaats van de lift, stap niet in de bus voor één halte en ga zo nu en dan een blokje om. Met wandelen (5 km/h) verbruik je gemiddeld zo’n 300 calorieën per uur, met stevig wandelen (6 km/h) zelfs tot 350. Een stappenteller kan een goede motivatie zijn om de voeten – letterlijk – wat meer van de vloer te halen op een dag. Onderzoek heeft uitgewezen dat we per dag gemiddeld zo’n 6.000 stappen zetten, terwijl dat er eigenlijk 10.000 moeten zijn. Daar valt dus nog heel wat schade in te halen! 10.000 stappen per dag blijkt een stuk beter voor je gezondheid én het draagt bij aan effectieve vetverbranding.

Door simpelweg ‘stappenteller’ in te typen in de AppStore ontdek je al een hoop gratis varianten, zoals Stappenteller, Pedometer & Gewichtsverlies Coach en WalkLogger. Je vult hier je gegevens in, zoals geslacht, lengte en gewicht, waarna o.a. BMI, calorieverbuik en uiteraard het aantal stappen gemeten kunnen worden. Kleine moeite, groot effect. Het is een ontzettend handige en simpele tool om je dagelijkse dosis beweging in kaart te brengen.

Hardlopen

Of je nu een fanatieke hardloper bent of overweegt om ermee te beginnen, een hardloopapp is absoluut van toegevoegde waarde voor jouw hardloopsessie. Twee bekende applicaties zijn Runtastic Hardlopen & Fitness en Runkeeper. Beide apps  werken met GPS en op deze manier kan het aantal kilometers nauwkeurig berekend worden. Afstand, snelheid en calorieverbruik kun je tijdens het hardlopen bekijken. De gegevens van meerdere sessies worden opgeslagen, zodat je een duidelijk overzicht voor jezelf creëert. Zo zie je in een oogopslag of er een stijgende lijn in je prestaties zit. Bovendien deel je met één druk op de knop de gegevens van jouw hardloopsessie met vrienden.

Op de gezonde tour met handige apps

Gezonde recepten binnen handbereik

Voor gezonde recepten hoef je geen duur kookboek meer aan te schaffen; die haal je gewoon snel, gemakkelijk én gratis uit de AppStore. Een populaire app is Gezonde recepten waar je duizenden recepten aantreft voor een evenwichtige voeding. De recepten zijn onderverdeeld in categorieën, zoals ‘diabetisch vriendelijk’, ‘vezelrijk’ en ‘low calorie’, lekker overzichtelijk! Bij de recepten vind je de nodige ingrediënten, het aantal porties, de bereidingstijd en het aantal calorieën.

Een soortgelijke app is Actify MaaltijdMatch met talloze gezonde, snelle en gemakkelijke recepten. Sla je favoriete recepten op of zet de ingrediënten op je boodschappenlijstje. Ook in de HelloFresh app tref je veel heerlijke recepten aan en kun je bovendien de ingrediënten direct bestellen. Zo bereid je een heerlijke maaltijd met minimale moeite!

Houd een eetdagboek bij

Dat kan natuurlijk op papier, maar tien keer zo makkelijk en efficiënt doe je dat in een app als Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Waarom zo makkelijk? Zet alles wat je eet in de app, en de app doet de rest! In één klik ontdek je het aantal calorieën van een maaltijd en of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt volgens de Schijf van Vijf. Bovendien krijg je grip je gewicht met de ingebouwde BMI-meter. Wellicht ook een fijn detail: je hebt geen internetverbinding nodig voor deze app.

Alleen geïnteresseerd in de calorieën en andere voedingswaarden van hetgeen wat je eet? Dan is MyFitnessPal van Under Armour een handige app voor jou. Met meer dan 6 miljoen voedingsmiddelen in de database is er een schat aan info beschikbaar. Bovendien bevat het een interessante functie om de streepjescode van een product te scannen (bijvoorbeeld een graanreep), om zo meer voedingsfeiten toe te voegen. Soortgelijke apps zijn Fast Calorie Counter en Fitatu Calorieënteller.

 

Gouden tip van Goedkoop.nl

Optimaal gebruik maken van apps zoals MyFitnessPal? Bij aankoop van een Under Armour Band, een slimme armband, ontvang je voor 3 maanden een gratis lidmaatschap op MyFitnessPal Premium en MapMyFitness MVP. Ideaal dus!

Ontdek alles over de UA Band
Deze apps helpen jou alvast een eindje op weg met meer bewegen, gezonder eten en uiteindelijk die ongewenste kilo’s eraf werken. Neem eens een kijkje in de Play Store of Apple store (afhankelijk van jouw telefoon) en ontdek jouw favoriete gezondheidsapps.
1 Reactie
  1. Solomon van Blokland Solomon van Blokland

    Echt goed dat dit soort apps er zijn. Bij het ontwikkelen van apps schijnt er tegenwoordig ook sterk rekening mee gehouden worden dat het gebruiksgemak hoog is. Ik hoop ze zelf nooit nodig te hebben, maar toch zo fijn van deze technologie..

Reageer ook op dit artikel