Joost
Eten & Drinken / Koken Leestijd: 4 minuten
Niemand heeft zin om tijdens het kerstdiner constant in de keuken te staan of telkens op te moeten staan van tafel. We hebben daarom 5 tips (+1 extra) om dit te voorkomen voor een gezelliger diner voor iedereen! Lees het artikel

Zó organiseer je een efficiënt & voordelig kerstdiner

Leestijd: 4 minuten

Een diner met gezellige vrienden en familie is altijd leuk, maar als je het zelf organiseert kan je er helaas niet altijd zo van genieten als je gasten. Je bent constant in de weer met eten en drinken brengen, waardoor je nauwelijks tijd hebt om zelf sociaal te zijn. Zeker met Kerstmis en oudjaarsavond wil je gewoon genieten van je feestje, daarom vind je hier vijf tips (+1 extra!) om met een minimale inspanning het maximale te halen uit je eigen diner.

Stop met koken!

Sta jij bij het kerstdiner zowel vóór als tijdens het diner urenlang in de keuken of sterker nog, ben je al begonnen? Laat dan nu alles vallen! Dit is namelijk helemaal nergens voor nodig. Er zijn uitstekende alternatieven, die het feest niet minder gezellig en lekker maken. Je hoeft hierbij ook helemaal niet bang te zijn dat je lui overkomt, dat noemen we efficiënt. Om je vraag vast te beantwoorden: nee, we gaan geen pizza bestellen.

1. De American party

De Amerikanen hebben ons zowel goede als minder goede innovaties gebracht. Wat we echter zeker kunnen stellen, is dat ze weten hoe je een efficiënt en voordelig feestje organiseert. Bij een American party brengt iedereen een of meerdere gerechten mee naar een feestje, zodat je een grote verscheidenheid aan gerechten krijgt en de gastheer of –vrouw niet alles hoeft te regelen.

Tip: spreek wel van tevoren even af wie welke gang meebrengt, zodat je niet zonder toetje zit of met alleen maar hoofdgerechten. Geen diner, maar alleen een feest in de avond? Dan is de BYOB, oftewel “Bring Your Own Booze”, variant een goed idee.

 

2.  Een running dinner

“Beter een goede buur dan een verre vriend”, zeggen ze wel eens. Dat gezegde gaat bij een running dinner zeker op. Hier bereid je met een groep vrienden of buren allemaal een gang van een diner voor en bepaalt zo een route. Hoeveel gangen dat diner heeft bepaal je natuurlijk helemaal zelf, al is minimaal twee toch wel een vereiste.

Je loopt, fietst of rijdt met de auto (wel wat minder gezellig) van het ene na het andere huis om zo te gaan genieten van het volgende gerecht op de route. Zo heeft elke gang van het kerstdiner zijn eigen sfeer en levert ieder zijn bijdrage.  Zo heeft niemand een enorme berg afwas en staat niemand de hele dag te koken, maar doet iedereen een beetje van alles.

3. Gourmetten

Deze konden we echt niet overslaan. Ja, het is een enorm cliché, maar geldt dat niet voor het gehele kerstfeest? We hoeven niet meer uit te leggen hoe het werkt, maar behalve dat je het tot en met oud & nieuw blijft ruiken, kent gourmetten eigenlijk geen nadelen. Iedereen vindt het leuk, iedereen is lekker bezig en eet alleen wat hij of zij écht lekker vindt. Ideaal dus!

Aan tafel!

Eenmaal aan tafel heb je natuurlijk geen zin om telkens voor je (overigens zeer gewaardeerde) gasten op te moeten staan voor drankjes of andere bijzaken. Ook daar zijn gelukkig uitstekende oplossingen voor, zodat jij lekker op je stoel kan blijven zitten.

4. Punch!

Nog zo’n uitvinding van de Amerikanen die we eigenlijk wel kunnen waarderen. Tijdens Kerstmis proberen we ieder jaar weer iets aparts te doen. Serveer geen verschillende soorten wijn, biertjes of andere drankjes, maar zet een grote kom met punch op tafel. Dit is een typisch Amerikaanse drank bestaande uit zoete wijn, wodka, fruitlikeur en fruit, bijvoorbeeld sinaasappels of aarbeien. Op zoek naar een recept. Kijk dan eens hier

Zijn er kinderen aan tafel of wil niet iedereen alcohol drinken? Zet dan naast de punch ook een kom met ranja op tafel. Lekker simpel en niemand komt iets tekort. Jij kan bovendien gewoon blijven zitten. De ranja extra feestelijk maken? Koop of huur dan een ranja fontein.

5. Camera roulette

Ken je dat; je hebt een ontzettend gezellig feestje achter de rug en je hebt het geprobeerd zoveel mogelijk vast te leggen met je fototoestel, maar je staat zelf nergens op? Dit is gemakkelijk te voorkomen, zonder een fotomoment te missen. Laat een fotocamera rondgaan, waarbij iedereen telkens één foto mag maken, om de camera vervolgens weer door te geven. Zo leg je het feest of diner vast vanuit verschillende perspectieven. Een alternatief is om iedereen een wegwerptoestel te geven, waarbij iedereen aan het einde van de avond zijn of haar rolletje vol moet hebben. Deze koop je bij Conrad.nl voor €6,99.

Extra tip: toch kokkerellen?

Ben jij een echte liefhebber van nostalgie en vind jij dat een dag kokkerellen nu eenmaal hoort bij Kerstmis?  Zorg dan voor zo min mogelijk stress en tijdverlies door te gaan voor gerechten die je al kent. Je beperkt hierdoor namelijk ook nog eens de kans op een mislukking. Wat is er immers mis met een tomatensoepje, een pasteitje en varkenshaas? Een viennetta ijsstam als nagerecht is bovendien altijd goed!

Zo te zien heeft er nog niemand gereageerd. Hoe vier jij dit jaar Kerstmis en oudjaarsavond?   Deel jouw mening en reageer als eerste!
Reageer ook op dit artikel